Schadeverzekering opzeggen

Schadeverzekering opzeggen Doorgaans werden verzekeringsovereenkomsten in het verleden voor meerdere jaren afgesloten. Bij particuliere schadeverzekeringen afgesloten na 1 januari 2010 hoeft men echter bij opzegging niet meer de hele termijn in acht te nemen.

Opzeggen schadeverzekering

Vanaf 1 januari 2010 worden veel particuliere verzekeringen nog slechts voor één contractjaar aangegaan. Bedoeld zijn schadeverzekeringen zoals:

De verzekeringsmaatschappij moet de klant voortaan elk jaar informeren over de afloop van de verzekering en aangeven wanneer en hoe verlenging mogelijk is. Na verlenging kan de verzekerde telkens opzeggen met inachtneming van één maand opzegtermijn.

De gevolgen van stilzwijgende verlenging

De gedragscode zoals die op 1 januari 2010 werd ingesteld, schept verplichtingen voor schadeverzekeraars die particuliere verzekeringen aanbieden. Stilzwijgende verlenging van verzekeringscontracten is vanaf die datum niet meer toegestaan.

Met de nieuwe regels voor particuliere schadeverzekeringen komt de wetgever tegemoet aan de wens van veel verzekerden. Vaak zat men door de clausule van stilzwijgende verlenging in de polisvoorwaarden gedurende een reeks van jaren vast aan een te dure verzekering. Als men verzuimde om tijdig op te zeggen, kon men maar moeilijk van dergelijke verzekeringen afkomen.

Voor welke verzekeringen geldt de versoepeling bij opzegging niet?

De versoepeling bij het opzeggen van particuliere schadeverzekeringen geldt niet voor:
  • verzekeringen die vóór 1 januari 2010 werden afgesloten;
  • zakelijke schadeverzekeringen;
  • levensverzekeringen, waarbij de term levensverzekering kan worden uitgelegd als een verzekering die verband houdt met het leven of de dood van de mens. Zie voor het opzeggen van een levensverzekering de link meteen onder dit artikel!
Voor bedoelde polissen moet men ingeval van opzegging dus gewoon de vervaldatum afwachten.

De nieuwe gedragscode geldt overigens alleen voor verzekeringsmaatschappijen die aangesloten zijn bij het Verbond voor Verzekeraars. Voor andere verzekeraars gelden de verplichtingen niet. Telefoonverzekeraars vallen bijvoorbeeld buiten de nieuwe gedragsregels.

Dubbele ondertekening bij nieuwe verzekeringscontracten

Om te voorkomen dat verzekeringsovereenkomsten met meerjarige looptijd al te lichtvaardig worden aangegaan, moeten verzekerden vanaf 1 januari 2010 bovendien tweemaal hun handtekening plaatsen.

Voor de goede orde: bij meerjarige verzekeringsovereenkomsten is het niet mogelijk om met inachtneming van een maand opzegtermijn dagelijks op te zeggen. Die mogelijkheid bestaat dus alleen bij éénjarige verzekeringscontracten.

Behandeling meerjarige verzekeringscontracten afgesloten vóór 1 januari 2010

  • meerjarige schadeverzekeringen die werden aangegaan vóór 1 januari 2010 lopen door tot de oorspronkelijk overeengekomen expiratiedatum;
  • daarna gaat de schadeverzekering automatisch over in een éénjarig contract met mogelijkheid om die, met inachtneming van een maand opzegtermijn, dagelijks op te zeggen;
  • wil men opnieuw een meerjarige schadeverzekering afsluiten, dan is daarvoor zoals hierboven aangegeven, dubbele ondertekening van de verzekeringsovereenkomst noodzakelijk.

Als de verzekeraar niet wil meewerken aan omzetting in een éénjarige polis?

Voor een rechtsgeldige overeenkomst is de wilsovereenstemming van alle contractpartijen nodig. Dat houdt in dat de verzekeraar kan weigeren om een bestaande meerjarige schadeverzekering om te zetten in een verzekering die elk jaar afloopt.

Stáát de verzekeringsmaatschappij op een meerjarig contract en kunt u zich daar als particuliere klant niet in vinden, dan resteert u alleen de gang naar een andere verzekeringsmaatschappij die wél aan een dergelijke polis wil meewerken.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzekering: schadeverzekering en de sommenverzekeringVerzekering: schadeverzekering en de sommenverzekeringVolgens het Burgerlijk recht kan iemand 2 verschillende soorten verzekeringen afsluiten: de schadeverzekering of de somm…
Beëindiging van een verzekeringVerzekeringen zijn contracten die u sluit met een verzekeraar. Een contract heeft een looptijd waarmee u rekening moet h…
Autoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnAutoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnU wilt uw autoverzekering opzeggen of uw schadeverzekering opzeggen? U kunt direct online overstappen en meteen overslui…
FBTO Autoverzekering: premie, polis, afsluiten en opzeggenFBTO Autoverzekering: premie, polis, afsluiten en opzeggenDe verzekeraar FBTO biedt een autoverzekering aan. Lees onderstaand alles over FBTO en de verschillende FBTO autoverzeke…

Korting collectieve zorgverzekering 2021Korting collectieve zorgverzekering 2021Door een collectieve zorgverzekering af te sluiten kunt u een extra korting krijgen op de zorgpremie 2021 en 2022. Werkg…
Overlijdensrisico verzekerenOverlijdensrisico verzekerenEen overlijdensrisicoverzekering wordt meestal gesloten in combinatie met een hypotheek. Komt de verzekerde te overlijde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-08-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.