Autoverzekering: prijsverschil per postcode

Autoverzekering: prijsverschil per postcode Bij een autoverzekering wordt de premie berekend op basis van specifieke kenmerken van voertuig en bestuurder. Nieuw is voor velen waarschijnlijk dat niet alleen de regio-indeling maar ook de postcode van de eigenaar van invloed is op de premie. Een autoverzekering kan afhankelijk van de postcode honderden euro's in premie per jaar verschillen.

De autoverzekering verschilt per postcode in premie

Bij een autoverzekering laten steeds meer maatschappijen de premie afhangen van de postcode. Zo kan het zomaar gebeuren dat je als eigenaar van een auto een heel andere premie zou moeten betalen als je in plaats van in je huidige appartement, nauwelijks 50 meter verderop in dezelfde straat zou wonen. Hoe kan dat?

De straat waar de eigenaar van een voertuig woont, bevat soms meerdere postcodegebieden. Omdat er bepaalde delen van die straat zijn waar ongevallen vaker voorkomen dan andere, moeten degenen die woonachtig zijn in het gedeelte met een hogere ongevalskans een hogere premie betalen.

Uiteraard blijven de auto en zijn bestuurder de voornaamste factoren voor de premiehoogte, maar door de aangegeven postcodeselectie kunnen er ook per woonwijk fikse premieverschillen bestaan. Al vanaf 1982 gelden lagere premies in regios met minder ongelukken en minder diefstallen. Inmiddels hanteert men dus ook al een prijsverschil per postcode.

In bepaalde gebieden is de WA-verzekering goedkoper

Zo kan het dus voorkomen dat in bepaalde gebieden de verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) van een auto relatief goedkoop is ten opzichte van andere gebieden, terwijl daarentegen beperkte casocodekking relatief duur is. Wil je een goedkope autoverzekering afsluiten dan zul je constateren dat verzekeraars de ongevallenstatistieken heel nadrukkelijk in hun premieberekening laten meewegen.

Diefstal verhoogt de premie voor beperkte cascodekking

En ook is duidelijk dat in postcodegebieden waar relatief veel gestolen wordt, de premie voor beperkt casco zal stijgen. En in postcodewijken met relatief veel dure auto's kan de premie eveneens duurder zijn.

Toch is het een vreemde zaak dat de prijs van je autoverzekering mede afhankelijk is van je adres. Het staat immers nog niet vast dat je als bestuurder dan ook continu in je eigen woonwijk rondrijdt. Het kan zelfs zo zijn dat je wagen het merendeel van de week tientallen kilometers verderop in een bewaakte parkeergarage van je werkgever vertoeft.

Autopolis duurder in de grote steden

Het zal niemand verbazen dat autoverzekeringen in de grote steden duurder uitvallen dan op het platteland. In een rustig buitengebied loopt men immers minder kans op ongevalsschade dan in een grote drukke stad. Door de consumentenbond is becijferd dat autobezitters in de 4 grote steden in de regel 24% meer premie betalen dan iemand in een plattelandsgemeente. Opmerkelijk is wel dat er tussen de verschillende maatschappijen toch aanmerkelijke premieverschillen kunnen bestaan.

Autoverzekering vergelijken levert altijd geld op

Je autoverzekering vergelijken op internet, levert altijd geld op. Want wees eerlijk, waarom er in een lange straat soms verschillen in premie bestaan, boeit eigenlijk niet. Dat is immers toch een uitgemaakte zaak volgens de actuarissen van de verzekeringsmaatschappijen. Belangrijker is de constatering: wie zijn autoverzekering niet vergelijkt, is een dief van eigen portemonnee. En mobiel zijn is tegenwoordig al duur genoeg als men bedenkt dat de maandelijkse kosten voor financiering van de auto vaak ook nog een fikse hap uit het huishoudbudget nemen.

Zelfs wie niét van autoverzekering wil veranderen, zou gewoon van tijd tot tijd eens naar zijn tussenpersoon moeten gaan en hem met een premievergelijking moeten confronteren. Want een tussenpersoon die het beste met zijn portefeuille voorheeft, zal niet graag klanten met lege handen wegsturen aangezien hij overal rondbazuint dat je bij hem het goedkoopst terecht kunt.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Opzeggen & overstappen autoverzekeringOpzeggen & overstappen autoverzekeringWelke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor d…
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…
Online autoverzekering afsluitenOnline autoverzekering afsluitenIn de Europese Unie is een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen verplicht, waarbij de bescherming van slach…

Wat gebeurt er als mijn auto niet verzekerd is?Iedere auto die aan het verkeer deelneemt, moet verzekerd zijn. Op het moment dat een auto niet verzekerd is kan er een…
Schadevrije jaren autoverzekering en royementsverklaringSchadevrije jaren autoverzekering en royementsverklaringHoeveel schadevrije jaren hebt u en hoe ziet u dat terug? Het aantal schadevrije jaren wordt op de polis vermeld. Het kr…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 18-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.