Korting collectieve zorgverzekering 2021

Korting collectieve zorgverzekering 2021 Door een collectieve zorgverzekering af te sluiten kunt u een extra korting krijgen op de zorgpremie 2021 en 2022. Werkgevers, sportverenigingen en andere organisaties kunnen een collectieve zorgverzekering afsluiten. Als u zich hierbij kunt aansluiten, kunt ook u een collectiviteitskorting krijgen. Voor de zorgverzekering 2022 is dit nog mogelijk, naar verwachting wordt de collectiviteitskorting op zijn vroegst per 1 januari 2023 geheel afgeschaft. Beperk ook met de zorgtoeslag 2021 en 2022 uw ziektekosten.

Een collectieve zorgverzekering afsluiten


Goedkope collectieve zorgverzekering

Wie op internet zoekt vindt al snel de mogelijkheid voor een collectieve zorgverzekering. Dit is een gewone zorgverzekering die elk individu kan afsluiten, maar dan met het grote voordeel dat u tot 5% korting op de zorgpremie kunt krijgen. De collectieve verzekering maakt de basisverzekering en de aanvullende verzekeringen, zoals een tandartsverzekering, betaalbaar. Zonder tussenpersoon sluit u een collectieve verzekering met collectiviteitskorting af bij uw werkgever, de branche waarin u werkt, een vereniging of belangenorganisatie. Het kan ook via de ANWB. Voor de zorgverzekering 2021 werd door 63,5% een collectieve zorgpolis afgesloten.

Waarom is collectieve zorgverzekering goedkoper

Een collectieve verzekering kan goedkoper zijn doordat:
 • Het voor een bepaalde doelgroep bedoeld, waardoor er maatwerk mogelijk is. Denk aan senioren die geen bevallingspakket hoeven, of studenten die minder fysiotherapie denken nodig te hebben.
 • Er kan een specifiekere zorg worden aangeboden, waardoor men niet alles in huis hoeft te hebben en de ziektekosten lager kunnen zijn.
 • Er wordt collectief ingekocht waardoor de aanbieder van zorgverzekeringen iets van de prijs afdoet.

Dat betekent ook dat niet elke collectief aangeboden verzekering gelijk is. Het basispakket vanuit de basisverzekering wel, maar de aanvullende verzekeringen zeker niet.

Waar kunt u zich collectief verzekeren?

Collectief verzekeren kan bijvoorbeeld bij:
 • United Consumers;
 • Werkgever;
 • Vereniging;
 • Uitzendbureau;
 • ANWB;
 • Branche;
 • Winkelketen;
 • Sportclub.

Deze lijst kan nog langer worden gemaakt en het loont echt de moeite om te bekijken bij welk collectief u zich het beste kunt aansluiten. Het is wel zo dat als u een collectieve verzekering bij uw werkgever hebt en naar een andere werkgever gaat, de collectieve verzekering vervalt en wordt omgezet in een individuele verzekering.

Gemeentepolis

Soms is een gemeentepolis mogelijk waarbij de gemeente een gemeentepakket samenstelt. De gemeente laat niet iedereen toe tot deze collectieve verzekering, meestal is de verzekering alleen toegankelijk voor minima.

Korting op mijn zorgverzekering

Gemiddeld bedraagt de korting op de premie bij een collectieve zorgverzekering 5% (meer is niet toegestaan) en vaak wordt er op een aanvullende verzekering ook nog korting gegeven. Wie meer korting wil en het kan betalen kan het beste een jaarpremie betalen of per half jaar. Dan kunt u een korting krijgen tot vier procent. Verlaag zo de zorgpremie. U kunt ook een extra korting van 1 tot 3% bedingen als u uw jaarpremie in één keer betaalt.

Collectieve zorgverzekering

De politiek heeft ook bemerkt dat velen van ons zich goedkoper collectief verzekeren, terwijl dit systeem oorspronkelijk toch bedoeld was voor een werknemer die daarvoor bij zijn werkgever terecht kon. Daarom is de collectiviteitskorting beperkt en zal deze vanaf 1 januari 2023 worden afgeschaft. Verzekeraars vinden een collectieve verzekering ook wel weer handig en zien niet graag hun klanten weglopen, klanten betalen niet graag meer zorgpremie.

Hoogte eigen risico 2021 en 2022

Het totale eigen risico voor de zorgverzekering bestaat uit een wettelijk verplicht eigen risico (385 euro in 2021 en 2022) en een vrijwillig eigen risico. Vrijwillig houdt in dat u mag volstaan met het verplicht eigen risico maar ook uw risico nog verder mag verhogen. De mate waarin u dit risico is aan u en varieert van nihil tot 500 euro extra. Met een verhoogd vrijwillig eigen risico verlaagt u de zorgpremie op uw aanvullende verzekering, maar loopt u uiteraard de kans dat u gedurende het jaar een groter deel van de zorgrekening zelf moet betalen. Of een verhoogd risico nemen gewenst is, zal van geval tot geval afhangen.

Zorgtoeslag 2021 en 2022

Maak gebruik van de zorgtoeslag als uw inkomen dit toestaat. Niet iedereen heeft recht op de zorgtoeslag door een te hoog inkomen of vermogen, maar als u er wel recht op hebt, maak er dan gebruik van. De eerste zorgtoeslag voor 2022 wordt al in december 2021 uitbetaald.

Slot

Duidelijk is in ieder geval dat het belangrijk is om voor de verzekering in 2022 op zoek te gaan naar een goedkope zorgverzekering met lagere zorgpremies. Met of zonder een collectieve korting. Anderzorg en low budget basisverzekering Zekur staan vaak bovenaan het lijstje van mensen die op zoek zijn naar een goedkopere zorgverzekering. Studenten kunnen op zoek naar een goedkope studentenverzekering.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Zorgverzekering: verzekering afsluiten via PMAZorgverzekering: verzekering afsluiten via PMAPMA is een bedrijf dat financiële producten aanbiedt. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Nieuwerkerk aan d…
De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020De ziektekosten in 2021, uw zorgverzekering opzeggen in 2020Een zorgverzekering sluit u voor een jaar af. Als u wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan dat uiterlijk 3…
Vrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw kortingVrijwillig eigen risico 2021 verhogen: bereken uw kortingEen zorgverzekering 2021 afsluiten met een hoger eigen risico en grotere korting, minder betalen voor uw zorgverzekering…

Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden?Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden?Het gezin kan alleen blijven draaien zolang er maandelijks een inkomen binnen komt. De huidige gezinnen draaien niet mee…
Schadeverzekering opzeggenSchadeverzekering opzeggenDoorgaans werden verzekeringsovereenkomsten in het verleden voor meerdere jaren afgesloten. Bij particuliere schadeverze…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 24-10-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.