Besparen op de autoverzekering
De kosten van autorijden vormen voor velen van ons een aanzienlijke aanslag op het maandelijks budget. Je zou daarom verwachten dat we als automobilist prijsbewust zouden zijn bij het kiezen van onze autoverzekering. Niets is minder waar. De Autoriteit Consument en Markt (NMa) stelt vast dat de Nederlander jaarlijks bijna € 125,- op die verzekering kan besparen.
Vergelijken polisvoorwaarden “te veel gedoe”
Jaarlijks geven we met zijn allen miljarden uit aan schadeverzekeringen, een drang naar veiligheid die we delen met de Zwitsers. Maar de Nederlandse automobilist laat in tijden van
financiële crisis ook veel
geld liggen, bang als hij is om van maatschappij of van dekking te veranderen. Voor een groot deel is dat te wijten aan onwetendheid en gemakzucht. De Nederlandse consument verdiept zich nu eenmaal niet graag in polisvoorwaarden en realiseert zich niet dat hij aanzienlijk kan besparen op de premie. We zien er tegenop om het allemaal uit te pluizen.
Switchen van autoverzekering schrikt af
Het switchen van autoverzekering is iets wat veel automobilisten afschrikt. Toch is dat nergens voor nodig. Met de komst van internet kan er op een eenvoudige manier veel geld worden bespaard. Door de aanwezigheid van talrijke vergelijkingssites is het geen moeilijke opgave om een verzekeraar te vinden die de autobezitter een vergelijkbare dekking biedt, maar wel tientallen euro's goedkoper. En interessant om te weten, het
opzeggen van schadeverzekeringen die na 1 januari 2010 zijn aangegaan, is aanzienlijk vereenvoudigd.
De hiervoor bedoelde internetsites stellen autobezitters in staat om op simpele wijze premies te vergelijken of deze te berekenen. Wie al enige jaren schadevrij rijdt en niet recent van maatschappij is gewisseld, heeft grote kans dat hij bij een andere maatschappij goedkoper uit is. Hieronder worden een viertal dingen genoemd waarmee geld kan worden bespaard op de autoverzekering.
Eigen risico
Het eigen risico is het bedrag dat voor eigen rekening komt bij een schade die door eigen toedoen is ontstaan. Wie zelden schade claimt of financieel tegen een stootje kan, kan overwegen om een hoger eigen risico te kiezen. En zoals dat ook geldt bij het eigen risico van de ziektekostenverzekering, hoe meer eigen risico je neemt, hoe minder premie je betaalt.
Wel/geen cascodekking?
Is je wagen ouder dan pakweg 4 of 5 jaar, dan is een
allriskverzekering eigenlijk niet meer verstandig. De dagwaarde, het bedrag dat wordt uitgekeerd bij total loss, staat dan niet meer in verhouding tot de premie die je betaalt. En voor auto’s ouder dan 10 jaar, is een WA-verzekering meer dan voldoende. Laat dus altijd de leeftijd en waarde van de wagen meewegen bij het kiezen van de juiste dekking.
Een ongeluk komt altijd ongelegen
Verzekeringsadviseurs bestrijden overigens de veelgehoorde opvatting dat je een auto van 3 jaar oud al niet meer all-risk zou moeten verzekeren. Een dergelijk advies verdient om twee redenen toch enige nuancering:
• mensen hebben er vaak geen notie van wat de waarde van een gemiddelde auto van 3 à 4 jaar oud tegenwoordig nog is;
• bovendien verzuimt men te vermelden dat het op jaarbasis doorgaans om een relatief klein premieverschil gaat.
Uiteraard is ook de branche van mening dat men in beginsel geen
risico’s moet verzekeren die men zelf kan dragen. Maar anderzijds moet men zich realiseren dat de reserves van een gemiddeld huishouden de laatste jaren niet meer van dien aard zijn, dat men financiële tegenslagen gemakkelijk zelf kan dragen. En bedenk dat een ongeluk per definitie ongelegen komt en zich ook niet lang van te voren aankondigt.
Bonus-malus-korting
Verzekeraars baseren hun premie onder meer op basis van het aantal schadevrije jaren van de bestuurder. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de bonus-malus-korting. Het kan daarom de moeite waard zijn om een kleine schade voor eigen rekening te nemen. Zo vermijd je een ongewenste duikeling op de bonus-malus-ladder en verlies van
korting.
Vermijd dubbele dekking
Controleer je assurantiepolissen regelmatig ter voorkoming van dubbele dekking. Ter illustratie:
- juridische bijstand bij verkeersongevallen maakt doorgaans ook al deel uit van de rechtsbijstandverzekering;
- en pechhulp is bijvoorbeeld een service die ook al is opgenomen in eventuele ANWB-lidmaatschap.
Nu is het zo dat verzekeraars beide zaken doorgaans ook als aanvullende dekking aanbieden op hun autoverzekering. Bekijk dus zorgvuldig of je een dergelijke dekking nog wel nodig hebt.