Welke autoverzekering afsluiten

Welke autoverzekering afsluiten Auto en autoverzekering nemen meestal een fikse hap uit ons huishoudbudget maar zónder autoverzekering gaat het niet. Slimme bestuurders kunnen echter juist bij het afsluiten van de autoverzekering en de financiering van de wagen geld verdienen.

Welke autoverzekeringen zijn er?

Iedereen die in het bezit is van een auto, heeft een autoverzekering nodig. Heb je een auto, dan ben je immers wettelijk verplicht om een autoverzekering te hebben. Er zijn 3 soorten verzekeringen:
  • De WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid), geldt als basis;
  • De WA met beperkte cascoverzekering;
  • De WA met volledige cascoverzekering, ook wel All-Risk-verzekering genoemd.

Autorijden is niet goedkoop. Brandstofkosten, de kosten voor onderhoud en reparatie, afschrijving en motorrijtuigenbelasting, het zijn allemaal kosten die in de regel niet of nauwelijks door de autorijder zelf zijn te beïnvloeden. Daarentegen kunnen autobezitters jaarlijks wél tientallen euro's besparen op de autoverzekering en de financiering bij aankoop. De keuze van de juiste autoverzekering is vooral afhankelijk van de ouderdom en de waarde in relatie tot de verschuldigde premie.

Wat is het verschil tussen WA, beperkt en volledig casco?

Een WA-verzekering, het woord zegt het al, is wettelijk verplicht. Je bent in dat geval alleen verzekerd voor aansprakelijkheid, anders gezegd voor schade die je met je auto aan een ander toebrengt. Men volstaat met WA-dekking als de auto niet meer zo nieuw is en een dagwaarde heeft die zó laag is, dat die eigenlijk niet meer in verhouding staat tot de hoogte van de verschuldigde premie.

Cascoschade is schade aan het voertuig zelf. Een auto die wat jonger is, wordt in de regel WA plus beperkt casco verzekerd. Dat houdt in dat de schade aan de eigen auto wordt vergoed wanneer die schade niet jouw schuld is. Denk daarbij aan schade als gevolg van storm, inbraak en diefstal. Het is een extra dekking bovenop je WA-dekking. WA plus beperkt casco wordt meestal afgesloten voor auto´s die pakweg 6 tot 10 jaar oud zijn.

Auto´s in de categorie splinternieuw tot maximaal 5 jaar oud, worden meestal all risk verzekerd. Dat betekent WA plus volledig casco van de wagen.

Welke schade wordt gedekt door de WA-verzekering?

Wie alleen WA verzekerd is en een aanrijding krijgt, heeft uiteraard schade aan de eigen wagen, maar ook een ander heeft schade. Het is zelfs denkbaar dat inzittenden letselschade oplopen.

De WA verzekering nu, vergoedt alle schade aan een ander, niét die aan de eigen auto. Voor een goed begrip, bij alleen WA wordt schade aan de bestuurder en de inzittenden niet vergoed, tenzij men een ongevalleninzittendenverzekering heeft.

Wat is verzekerd met beperkt casco?

Een beperkte cascoverzekering dekt een beperkt aantal schadeoorzaken. Dat zijn meestal schadeoorzaken die buiten de schuld van de bestuurder liggen. Je parkeert je auto ergens en komt achteraf tot de ontdekking dat dieven een ruit hebben ingetikt en je spullen uit je auto hebben gestolen. Diefstalschade valt onder de beperkte cascodekking en je kan die dus met succes claimen bij de maatschappij. Ook andere schades zoals brand of een botsing met overstekend wild worden vergoed. Het claimen van dit soort schades heeft overigens geen gevolgen voor je no-claim-korting.

Wat is verzekerd bij volledig casco?

Bij volledig casco is het zo, dat ongeacht of de schade door jezelf of door een ander veroorzaakt is, de schade aan je eigen auto ten alle tijde wordt vergoed. Is er ook schade bij de ander, dan valt die uiteraard onder het kopje aansprakelijkheid en is dus ook verzekerd. Ongeacht of de schade door brand, diefstal of eigen onoplettendheid komt, de verzekering keert altijd uit.

Eigen risisco

Indien u een ongeval heeft gehad waarbij uw auto schade heeft opgelopen, dan krijgt u overigens niet het volledige schadebedrag vergoed. Een autoverzekering bevat altijd een "eigen risico". Dat deel van de schade, het woord zegt het al, komt voor eigen rekening, en kan verschillen van 100 tot 1000 euro per schadegeval.

Wanneer verzeker je een auto voor WA, WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco?

Je kiest een all-risk-verzekering voor je auto als die tot en met 5 jaar oud is. Met 6 jaar is dat ook nog denkbaar, maar omdat maatschappijen al na het 3e jaar een afschrijvingsregeling hanteren, is het de vraag of dat nog zinvol is. Bij een wagen die 6 jaar oud is moet je serieus gaan denken over beperkt casco. En is die ouder dan 10 jaar, kies dan alleen voor WA.

Autobezitter geneigd tot oververzekeren

Nederlanders hebben overigens de neiging om hun “heilige koe “over te verzekeren. Uit enquete blijkt dat circa 27% van alle autobezitters met een wagen ouder dan 10 jaar, toch de voorkeur geeft aan een duurdere WA Beperkt Casco polis of een WA Volledige Cascodekking (duurste WA-polis). Maar voor dergelijke auto´s zou een gewone cascoverzekering eveneens volstaan.

Dat overbezorgde gedrag is ook waarneembaar bij 1 op de 5 autobezitters met een wagen tussen 5 en 10 jaar oud en kost onnodig veel aan premie. In de praktijk gaat het dan al gauw om bedragen van 50 tot 200 euro op jaarbasis.

Conclusie

  • tot en met 5 à 6 jaar all-risk verzekeren;
  • van 6 tot 10 jaar beperkt casco verzekeren;
  • ouder dan 10 jaar alleen WA verzekeren.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een autoverzekering?Wat is een autoverzekering?Het is voor iedere autobezitter in Nederland wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Op deze manier wo…
Autoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoAutoverzekering: welke verzekering past het best bij je autoJe hebt een auto gekocht en bent daarom verplicht om je te verzekeren. Wettelijke aansprakelijkheid is de autoverzekerin…
Wanneer mini casco autoverzekering?Wanneer mini casco autoverzekering?Een mini casco autoverzekering afsluiten in 2022, waarom eigenlijk? Verzeker uw auto goedkoop en vergelijk de premies kr…
Autoverzekering bij ANWBAutoverzekering bij ANWBEen autoverzekering bij de ANWB is een verstandige optie. Bij de ANWB kun je namelijk een goedkope autoverzekering afslu…

Alternatieven voor de woekerpolisAlternatieven voor de woekerpolisLevensverzekeringen met daaraan gekoppelde beleggingsfondsen zijn uit de gratie geraakt. Televisieprogramma's zoals Rada…
Bonus-/malusladder autoverzekeringBonus-/malusladder autoverzekeringAutoverzekeraars gebruiken een bepaald systeem om de premie voor de autoverzekering vast te stellen: de bonus-/malusladd…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 03-01-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.