All risk inboedelverzekering biedt de beste dekking

All risk inboedelverzekering biedt de beste dekking De meeste mensen kennen de all risk autoverzekering, maar voor de inboedelverzekering is deze dekking ook mogelijk. De premie is hoger, maar de dekking is veel ruimer. De omschrijving “all risk” doet vermoeden dat alle schadeoorzaken verzekerd zijn, maar dat is zeker niet het geval. Als wij kijken naar de all risk autoverzekering (WA Casco verzekering), dan blijkt dat bijvoorbeeld slijtage aan banden en doorgebeten kabels door steenmarters niet onder de dekking valt. Met de dekking all risk wordt eigenlijk aangegeven dat de verzekering een zeer uitgebreide dekking kent. De WA Casco verzekering is veel duurder dan de WA verzekering. Een sterk verschil in premie zien wij ook tussen de uitgebreide inboedelverzekering en de all risk inboedelverzekering.

Uitgebreide verzekering voor de inboedel

Oorspronkelijk was de inboedelverzekering bedoeld om de risico’s van brand af te dekken. In de loop der jaren is de dekking steeds verder uitgebreid. Tegenwoordig is het gebruikelijk om de extra uitgebreide inboedelverzekering af te sluiten. De meeste verzekeraars voeren deze ook. Een beperktere dekking wordt er nauwelijks nog afgesloten om verwarring en ontevredenheid bij klanten te voorkomen. Normaal gesproken wordt in de voorwaarden van de inboedelverzekering opgesomd waartegen de verzekering dekking biedt. De all risk verzekering draait het om. Deze verzekering dekt alle schadeoorzaken, tenzij uitdrukkelijk uitgesloten in de polisvoorwaarden.

De all risk inboedelverzekering

Op de meest uitgebreide inboedelverzekering bestaat er alleen dekking als de schade is ontstaan door één van de standaard dekkingsoorzaken. De basisrisico’s zijn hoofdzakelijk: inbraak, brand, waterschade, stormschade, blikseminslag en dergelijke. De schade moet voortvloeien uit één van de gedekte schadeoorzaken. De all risk inboedelverzekering biedt in alle gevallen dekking, tenzij uitgesloten. Een tablet die u heeft laten vallen op de plavuizen valt dus onder de dekking. Het opzettelijk laten vallen van de tablet valt uiteraard niet onder de dekking. U loopt een open verfpot omver waardoor de parketvloer beschadigd raakt valt ook onder de dekking. Verzekeraars hanteren een eigen risico om te voorkomen dat alle kleine schade geclaimd gaan worden.

Uitsluitingen in de all risk inboedelverzekering

De meeste verzekeraars hanteren vergelijkbare uitsluitingen in de polisvoorwaarden. Bijvoorbeeld schade aangericht door uw huisdieren zullen niet onder de dekking vallen. Hetzelfde geldt voor schade door grondwater en ongedierte. Ook schade tijdens het klussen kan uitgesloten zijn. Dit moet wel uitdrukkelijk in de voorwaarden zijn opgenomen anders is er ook tijdens het klussen dekking tegen schade aan de inboedel.

Is het verstandig om een all risk inboedelverzekering af te sluiten?

In vergelijking met de extra uitgebreide inboedelverzekering zal de all risk verzekering €0,25 tot €1 per €1.000 verzekerd bedrag duurder zijn. Voor de extra premie krijgt u een veel ruimere dekking, maar is dat noodzakelijk? Bij de all risk verzekering kunt u ook niet elke willekeurige schade bij de verzekeraar indienen. Als u te vaak een schade indient, kan de verzekeraar u namelijk uiteindelijk uit de verzekering gooien. Wat betreft de uitgebreidere dekking zou u uw inboedel tegen de all risk dekking moeten verzekeren, maar u moet wel duidelijk voor ogen hebben wat voor uzelf de toegevoegde waarde is.

Ga over de afgelopen jaren na hoeveel u contact hebt opgenomen met de verzekeraar over een inboedelschade. Indien u nooit een schade claimt op uw inboedelverzekering hoeft u ook niet te kiezen voor de all risk dekking.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Waar ben ik nu eigenlijk wel voor verzekerd?Welke schades zijn verzekerd op de inboedelverzekering en welke zijn uitgesloten? Vooral wat betreft de aansprakelijkhei…
Afsluiten inboedelverzekeringAfsluiten inboedelverzekeringHet is altijd verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Niet alleen…
Verhuizen? Uw inboedelverzekering verhuist meeDagelijks vinden er vele verhuizingen plaats. Een wijziging in uw persoonlijke situatie vaak gevolgen voor uw verzekerin…

Ixorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringIxorg biedt alternatief voor tandartsverzekeringEen tandartsverzekering is erg duur en maar weinig mensen besparen echt geld door zich te verzekeren voor tandartskosten…
Besparen op de autoverzekeringBesparen op de autoverzekeringDe kosten van autorijden vormen voor velen van ons een aanzienlijke aanslag op het maandelijks budget. Je zou daarom ver…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-10-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.