Opzeggen & overstappen autoverzekering

Opzeggen & overstappen autoverzekering Welke stappen moet u ondernemen om over te stappen naar een goedkopere autoverzekering? En wat is de opzegtermijn voor de oude autoverzekering?

Overstappen naar goedkope autoverzekering

Het overstappen naar een andere (goedkopere) autoverzekering kan soms honderden euro’s voordeel opleveren op jaarbasis. De premies zijn de afgelopen drie jaar gedaald, dus loont het de moeite om te kijken of er een voordelige autoverzekering is.

Geen royemtensverklaring nodig

Het wisselen van autoverzekering was in het verleden omslachtig, maar is eenvoudiger geworden dankzij een aantal veranderingen. Zo is er tegenwoordig een online databank waar uw verzekeraar zelf gegevens kan opvragen. U ontvangt geen royementsverklaring meer, waarop staat hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd.

Bovendien is er een einde gekomen aan de stilzwijgende verlenging van autoverzekeringen. Daarom zal de verzekeraar u informeren als uw verzekering weer automatisch verlengd gaat worden, zodat u tijdig op zoek kunt gaan naar goedkope alternatieven voor uw huidige autoverzekering.

Opzegtermijn autoverzekering

De opzegtermijn is meestal twee maanden. U moet uw polis schriftelijk opzeggen, twee maanden voor de vervaldatum.

Tussentijds opzeggen van autoverzekering

In principe is het niet mogelijk om de autoverzekering tussentijds op te zeggen, tenzij de verzekeraar wijzigingen aanbrengt in de voorwaarden die in uw nadeel zijn. Bij verkoop van uw auto is het ook mogelijk om de autoverzekering tussentijds op te zeggen.

Overstappen autoverzekering: schadevrije jaren meenemen

Gedurende de looptijd van uw verzekering hebt u schadevrije jaren opgebouwd. Hierdoor stijgt u op de bonus/malus-ladder en stijgt de hoogte van de no-claim korting, zo betaalt u minder premie. U kunt de schadevrije jaren meenemen als u overstap naar een andere autoverzekering. Verzekeringsmaatschappijen hanteren echter wel verschillende bonus/malus-ladders.

No-claim beschermer

Een no-claim beschermer is een verzekering voor de (auto)verzekering. Met de no-claim beschermer voorkomt u dat de premie omhoog gaat als u schade claimt. Het aantal schadevrije jaren valt wel terug. Het is niet bij alle autoverzekeraars mogelijk om een no-claim beschermer af te sluiten, want sommige hebben deze verzekering uit het assortiment gehaald of de premies sterk verhoogd.

Schadevrije jaren aantonen

Sinds 1 september 2007 is er een landelijke online database voor verzekeraars. Zij registreren hoeveel schadevrije jaren u hebt opgebouwd. De nieuwe verzekeraar heeft dus eenvoudig inzage in uw gegevens. Het is dus niet meer nodig om de schadevrije jaren aan te tonen aan de hand van een roymentsverklaring van de vorige verzekeraar.
Hebt u een leaseauto? Verzekeraars accepteren meestal de leaseverklaring die u hebt ontvangen van uw leasemaatschappij.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingBonusbeschermer autoverzekering en no-claimkortingHebt u al een bonusbeschermer voor uw autoverzekering, een no-claimkorting? Met veel schadevrije jaren betaalt u ook vee…
Bonus-/malusladder autoverzekeringBonus-/malusladder autoverzekeringAutoverzekeraars gebruiken een bepaald systeem om de premie voor de autoverzekering vast te stellen: de bonus-/malusladd…
Autoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnAutoverzekering opzeggen: hoeveel opzegtermijnU wilt uw autoverzekering opzeggen of uw schadeverzekering opzeggen? U kunt direct online overstappen en meteen overslui…
Schadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren en de hoogte van de kortingSchadevrije jaren geven korting op de premie voor de autoverzekering. Ondanks het feit dat u schadevrije jaren hebt, kri…

Op welke condities moet ik mijn auto verzekeren?Op welke condities moet ik mijn auto verzekeren?Bij het verzekeren van uw auto, kunt u kiezen uit verschillende dekkingsvormen. De minimale dekking is de WA verzekering…
Goedkoopste verzekering is vaak de beste keusDe voorwaarden van vrijwel alle verzekeringsvormen zijn onderling verwisselbaar tussen de diverse verzekeraars. Op klein…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixransong, Pixabay
  • Verzekeringssite Consumentenbond
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.