Sparen voor een appeltje voor de dorst, auto of pensioen

Sparen voor een appeltje voor de dorst, auto of pensioen De term sparen kan omschreven worden als geld overhouden door zuinig te zijn. Maar velen krijgen de kriebels alleen al bij het horen van het woord sparen. Zij moeten elk dubbeltje omkeren om de touwtjes aan elkaar te kunnen knopen. Sparen is voor hen echt geen optie. Veel anderen willen ook van de laatste cent genieten en komen er evenmin toe om regelmatig iets opzij te leggen. Toch is sparen voor hen die daar wel toe in staat zijn een prima actie. Op korte termijn voor een appeltje voor de dorst, iets langere termijn voor een auto en in de toekomst kan spaargeld een welkome aanvulling zijn op een te klein pensioentje.

Sparen is lange termijn kwestie

Maar het geld dat over is wordt niet meer in een oude sok gestopt. Het tweede onderdeel van sparen is het overgehouden geld ergens wegzetten wat meestal betekent dat het geld aan een bank wordt gegeven. Sparen is altijd een lange termijn kwestie omdat het per keer meestal slechts over een betrekkelijk klein bedrag gaat. Maar al die kleintjes bij elkaar kunnen op den duur toch een groot bedrag opleveren dat voldoende is voor bijvoorbeeld die nieuwe auto. Soms kan sparen wel met een grote klapper als bijvoorbeeld een bedrag wordt geërfd of als er sprake is van een schenking.

Sparen voor appeltje voor de dorst, een auto of aanvulling pensioen

Sparen kan om drie belangrijke redenen zoals zekerheid, spreiding en aanvulling.
  • Zekerheid (appeltje voor de dorst)
  • Sparen voor de zekerheid heeft vooral tot doel om calamiteiten en onverwachte uitgaven te kunnen opvangen. Bijvoorbeeld die verwarmingsketel die het kan gaan begeven.
  • Spreiding (auto)
  • Bij spreiding stelt iemand het verbruik van artikelen uit naar de toekomst. Dit wordt ook wel doelsparen genoemd zoals bijvoorbeeld het sparen voor een auto.
  • Aanvulling (pensioen)
  • Sparen kan bedoeld zijn als reserve voor de zogenaamde magere jaren zoals de pensioenjaren als het inkomen sterk verminderd is.

Maandelijks opzij zetten

Spaarders zullen in het algemeen een doel hebben waarvoor ze willen sparen. Belangrijk daarbij is om goed na te gaan hoeveel er gespaard kan worden door te bezuinigen. Zet dat bedrag liefst maandelijks op een aparte rekening waardoor de verleiding niet zal ontstaan het gespaarde bedrag ergens anders voor te gebruiken. Bepaal welke spaarvorm de beste is wat niet altijd de vorm is met de meeste rente. Bestudeer de voorwaarden goed om teleurstelling te voorkomen.

Verschillende spaarvormen

Er bestaan verschillende vormen om te sparen zoals een spaarrekening waarbij het spaartegoed dagelijks opvraagbaar is, een spaarrekeningen met beperkingen en deposito sparen.

Dagelijks opvraagbare spaarrekening

Een spaarrekening waarbij het bedrag op elk gewenst moment kan worden opgevraagd is een flexibele vorm van sparen. De spaarder kan naast opnemen ook op elk gewenst moment geld inleggen. Het inleggen en opvragen is gratis. De bijschrijving van de rente gebeurt meestal één keer per jaar. De rente staat niet vast waardoor er geen gegarandeerde opbrengst is. Deze manier van sparen levert overigens de laagste rente op waardoor hij alleen wordt aangeraden als op elk moment over het spaarbedrag of een deel daarvan moet kunnen worden beschikt. Als dit niet het geval is kan beter een andere spaarvorm worden gekozen.

Spaarrekening met beperkingen

Om een hogere rente te verkrijgen moeten voorwaarden worden geaccepteerd. Die voorwaarden kunnen zijn dat er een minimum bedrag moet worden ingelegd en dat er beperkingen zijn in het opnemen van bedragen. Bij deze spaarvorm wordt de vaste rente jaarlijks bijgeschreven. De hoogte van de rente is wel gunstiger dan bij de vorm van dagelijks kunnen opvragen en daarom geschikt voor mensen die meer geld lange tijd niet zullen gebruiken.

Deposito sparen

Deposito rekeningen hebben twee belangrijke verschillen met andere spaarvormen. De minimum inleg is hoger en er kan niet worden bijgestort. De rente wordt dagelijks vastgesteld en is afhankelijk van de financiële markten. Afhankelijk van die markten levert deze spaarvorm meer rente op dan andere spaarvormen. Er bestaan ook nog andere deposito rekeningen waarbij de spaarder en de bank speciale afspraken maken zoals bij het flexibel deposito, het bestemmingsdeposito en het achtergesteld deposito.

Liever sparen dan verzekeren?

Voor veel dingen worden verzekeringen afgesloten. Het verzekeren van bijvoorbeeld een huis tegen brandschade is natuurlijk een goede zaak. Maar zijn die kleine verzekeringen wel nodig? Hoe groot is de kans dat er door de verzekeringsmaatschappij ooit uitbetaald moet worden? Soms is het voordeliger om te sparen in plaats van een verzekering af te sluiten. Na verloop van tijd is dan een aardig bedrag bijeen gespaard in plaats van jarenlang een verzekeringspremie te betalen. Ja maar, bij pech? Bij kleine verzekeringen gaat het om betrekkelijk kleine schadebedragen die bij pech wellicht zelf op te hoesten zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarrekening of spaardepositoWat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekenin…
Hoogste spaarrente op klimspaardeposito?Door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten, hebt u vaak recht op een hogere spaarrente. U kunt hierbij kieze…
Hoge rente op achtergesteld depositoHoge rente op achtergesteld depositoWat is een achtergestelde deposito? Wie zijn geld wat langer kan wegzetten, kiest voor een spaardeposito vanwege de hoge…

Rabo periodesparenRabo periodesparenRabo periodesparen is een manier van sparen die het midden houdt tussen sparen op een direct opneembare spaarrekening en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fstraub812, Pixabay
  • https://www.nibud.nl/consumenten/sparen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sparen
  • https://www.independer.nl/spaarrekening/info/spaarvormen.aspx
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-03-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.