Hoogste spaarrente op klimspaardeposito?

Door uw spaargeld voor een langere tijd vast te zetten, hebt u vaak recht op een hogere spaarrente. U kunt hierbij kiezen voor een reguliere deposito met een bepaalde looptijd, of u kiest voor een klimdeposito. Laat u echter niet misleiden door de banken. Vaak spiegelen ze een spaarrente voor die u uitsluitend krijgt in de laatste jaar van het deposito. Door uw spaargeld voor een bepaalde periode vast te zetten, kunt u een hogere spaarrente ontvangen over uw spaargeld. De bank krijgt langer de beschikking over het geld, dus hebben zij ook de mogelijkheid om het door u geïnvesteerde geld voor een langere periode uit te lenen. Op een deposito krijgt u in vergelijking met een spaarrekening zonder opnamebeperkingen, een hoge spaarrente. Het nadeel van een deposito is dat het geld vaststaat voor een vooraf afgesproken periode.

Nadelen van een deposito

U krijgt een hogere spaarrente op een deposito, maar er zijn ook nadelen ten opzichte van de spaarrekening zonder opnamebeperkingen. U kunt tussentijds niet of onder voorwaarden beschikken over uw spaargeld uit het deposito. Een ander nadeel is dat u niet kunt profiteren van stijgingen van de spaarrente. Indien u kiest voor een deposito van tien jaar en de rente stijgt na het storten in het deposito, kunt u onvoordeliger uit zijn in vergelijking met de reguliere spaarrekening.

Kiezen voor een deposito of een klimspaardeposito?

De rentevergoeding is vergelijkbaar, maar bij het klimspaardeposito krijgt u de eerste jaren minder rente en de laatste jaren een hogere rentevergoeding. Het voordeel van het klimspaardeposito is dat de voorwaarden om tussentijds op te nemen vaak gunstiger zijn. In een klimspaardeposito kan bijvoorbeeld zijn vastgelegd dat u het geld weer kunt opnemen na één tot vijf jaar sparen.

Banken verstrekken misleidende informatie over het klimspaardeposito

Banken gebruiken deze spaarvorm vaak om klanten aan te trekken met de spaarrente die ze ontvangen gedurende het laatste jaar van het deposito. Bij een klimdeposito met een klimmende rente van 2 procent naar 4 procent, hebben spaarders bijvoorbeeld een gemiddelde rente van 3 procent, maar banken proberen klanten te lokken door te adverteren met 4 procent. Dit is echter de rente die ze uitsluitend ontvangen in het laatste jaar.

Pas op voor de boeterente

Voordat u een deposito afsluit, moet u zich goed verdiepen in de voorwaarden. Vaak worden er kosten in rekening gebracht bij het opnemen van geld voordat de einddatum bereikt is. Uit de voorwaarden kan bijvoorbeeld blijken dat het kosteloos is, maar in de praktijk kan er toch nog een addertje onder het gras zitten. U krijgt bijvoorbeeld geen spaarrente over het jaar dat u tussentijds geld gaat opnemen uit het deposito.

Kiezen voor de meest overzichtelijke spaarvorm

Banken proberen de mooiste constructies te bedenken in hun spaarrekeningen, maar in de meeste gevallen zijn dit gewoon manieren om te verbloemen dat ze een lage spaarrente bieden. De spaarders die kiezen voor een deposito met gunstige voorwaarden of een rekening zonder beperkingen, zijn het beste uit. Sparen in een deposito kan aantrekkelijk zijn, maar u moet zich wel goed verdiepen in het product voordat u het afsluit.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een deposito voor een aantrekkelijk rendementEen deposito voor een aantrekkelijk rendementIndien u geen genoegen neemt met een lage spaarrente en er niet voor kiest om te beleggen, kunt u uw geld wegzetten in e…
Voordelen en nadelen van een depositoVoordelen en nadelen van een depositoSpaargeld moet u tegen een zo hoog mogelijke spaarrente wegzetten. Kiezen voor een deposito kan verstandig zijn.
Gaan voor een vaste spaarrenteDagelijks kan de hoogte van spaarrekeningen fluctueren. Door te kiezen voor een vaste spaarrente weet u exact hoeveel re…
De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste spaarrente op termijnrekening (BE)De hoogste vaste spaarrente krijgt u vooral op een termijnrekening, termijndeposito of spaardeposito. Bij welke bank moe…

Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente sparen of lijfrentepolis in 2020 en 2021?Lijfrente uit lijfrente sparen bij een bank (banksparen) of uit een lijfrentepolis en lijfrenteverzekering bij een verze…
Bronnen en referenties
  • Consumentenbond
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.