Spaarrekening of spaardeposito

Wat is het verschil tussen een spaarrekening en een spaardeposito? Wat zijn de voordelen en nadelen van een spaarrekening en spaardeposito? En welke spaarvorm heeft rentevergoeding van de spaarrekening?

Spaarrekening

Een spaarrekening is een flexibele spaarvorm, waarbij je op elk gewenst moment geld kunt opnemen of bijstorten. Over het spaargeld ontvang je een variabele rente, die kan schommelen binnen bepaalde marges. Het geld dat op een spaarrekening staat, is vrij opneembaar. Er zijn dus geen kosten aan verbonden.

Voordelen spaarrekening

  • Flexibiliteit: geld opnemen en storten is altijd mogelijk
  • Je bepaalt zelf of en hoeveel je spaart
  • Geen kosten verbonden aan het opnemen van geld

Nadelen spaarrekening

  • Lagere rente dan bij andere spaarvorm
  • Als de spaarrentes dalen, daalt de spaarrente van de spaarrekening mee
  • Onzekerheid wat betreft de renteopbrengst

Wat is een spaardeposito?

Een spaardeposito is een spaarvorm met een vaste rente en een vaste looptijd. Hoe langer de looptijd, des te hoger de rente zal zijn. Vaak kan de klant zelf kiezen voor welke periode hij zijn geld vast wil zetten. De looptijd varieert dan ook van enkele maanden tot twintig jaar. Aan een spaardeposito stelt de bank allerlei voorwaarden, zoals een minimuminleg. Het geld is niet vrij opneembaar. Als je tussentijds geld opneemt, brengt de bank opnamekosten of een boeterente in rekening.

Sparen voor grote uitgave

Een spaardeposito is handig voor mensen die sparen voor een grote uitgave en die het geld voor een langere tijd kunnen missen.

Voordelen spaardeposito

  • Hogere rente dan bij spaarrekening
  • Je weet exact wat de eindopbrengst zal zijn

Nadelen spaardeposito

  • Als de spaarrentes stijgen, blijft de rente van het spaardeposito gelijk
  • Beperkende voorwaarden, zoals een vaste looptijd
  • Boete bij tussentijds opnemen
  • Het is niet mogelijk om geld te storten gedurende de looptijd van het spaardeposito

Flexibel deposito en bestemmingsdeposito

Als je toch de mogelijkheid wilt hebben om af en toe geld op te nemen, zijn er alternatieven voor het spaardeposito, zoals het flexibel deposito en het bestemmingsdeposito. Het bestemmingsdeposito heeft een looptijd van drie maanden tot een half jaar. Het spaargeld is alleen opneembaar voor bestemmingen die overeen zijn gekomen met de bank, zoals de financiering van een nieuwe auto.

Spaardeposito’s vergelijken

De beperkende voorwaarden verschillen sterk per aanbieder van het spaardeposito. Als je spaardeposito’s vergelijkt, let dan op de volgende punten:
  • De hoogte van de boete bij tussentijdse geldopname
  • De minimale inleg
  • Of het mogelijk is om tussentijds te storten of beperkt geld op te nemen

SpaarrekeningSpaardeposito
Looptijdonbeperktvaste looptijd
Rentepercentage0+
Storten & geld opnemenjaniet of beperkt
Soort rentevariabel of vastvast
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Sparen bij Ohra in 2020Sparen bij Ohra in 2020De meeste spaarrekeningen van OHRA zijn omgezet in een rekening bij Nationale Nederlanden. Ohra is in 2020 vooral een ve…
Aegon flexibel sparen – internetsparen met hoge renteAegon flexibel sparen – internetsparen met hoge renteEen spaardeposito of de flexibel sparen rekening van Aegon bank is vaak sparen tegen een hoge spaarrente. Flexibel spare…
Internetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteInternetspaarrekening of een spaardeposito met hoogste renteIs het in 2022 nog mogelijk om te sparen met hoge rente? De gewone internet spaarrekening is nog altijd aantrekkelijk va…

Sparen in AustraliëSparen in AustraliëEr is een hoge spaarrente in Australië. Dat maakt het erg aantrekkelijk om spaargeld te stallen in het land. De spaarren…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 16-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.