Hoge rente op achtergesteld deposito

Hoge rente op achtergesteld deposito Wat is een achtergestelde deposito? Wie zijn geld wat langer kan wegzetten, kiest voor een spaardeposito vanwege de hogere spaarrente. Een achtergesteld deposito is ook een mogelijkheid. Die geeft een hogere rente, maar kent ook een groter risico. Bijvoorbeeld als de bank failliet gaat, kan het zijn dat u u geld niet snel terugkrijgt. Maar de hoge rente op een achtergesteld deposito is vaak wel weer aantrekkelijk. Aan u dus de keuze.

Spaarrekening of deposito sparen?

Wie een appeltje voor de dorst wil opbouwen, zet wat geld op zij. Waarin stopt u dat geld? De spaarrente op een gewone spaarrekening is vaak wat laag en alles in aandelen stoppen is weer te risicovol. Een goede mix is dus op zijn plaats. Als u een deel van uw vermogen wilt wegzetten tegen een vaste rente, zijn er meerdere mogelijkheden. Het meest veilige zijn de spaarrekeningen. Natuurlijk zijn de staatsobligaties ook zeer veilig, maar de waarde van de obligaties is ook onderhevig aan koersschommelingen. Daarom kunnen obligaties minder gewenst zijn.

Wat is de looptijd van een spaardeposito?

Als eenmaal is bepaald hoeveel u in vastrentende waarden wilt stoppen, is van belang hoe lang de looptijd moet zijn. Een goede eigen rentemix kan immers naar wens worden samengesteld. U kunt dat zelf doen of in overleg met uw adviseur. Voor een korte looptijd zijn er vele interessante internetspaarrekeningen beschikbaar. Met of zonder beperkende voorwaarden. Voor een langere looptijd komt u al vlug uit op spaardeposito’s.

Hoge rente op spaardeposito

Spaardeposito’s kunnen een mooi rendement geven. Doordat u bereid bent het geld wat langer te laten staan, zal de bank normaliter bereid zijn meer rente te betalen. Deposito’s kunnen een looptijd hebben van 1 maand, maar ook van 10 of meer jaren. De rentes lopen ook nogal uiteen. Een ander punt waar u ook op moet letten is of het bewuste spaardeposito al of niet achtergesteld is. Op een achtergesteld deposito wordt een hogere spaarrente gegeven, maar dat hangt samen met de voorwaarden van een achtergesteld deposito. Vooral de veiligheid van een achtergesteld deposito speelt een belangrijke rol.

Is een achtergesteld deposito veilig als een bank failliet gaat?

Via het depositogarantiestelsel is in Nederland geregeld dat van uw spaargeld maximaal 100.000 euro is gegarandeerd, per rekeninghouder, per bank. Deze garantie geldt ook voor spaardeposito’s op voorwaarde, dat ze niet zijn achtergesteld. De zogenaamde achtergestelde deposito’s kennen deze absolute garantie van De Nederlandse Bank dus niet. Een achtergesteld deposito is dan ook riskanter. En dit aspect ziet u ook terug in de rentevergoeding. Zo had bijvoorbeeld de voormalige DSB bank achtergestelde deposito’s die konden oplopen tot 6,5%.

Veilig sparen of sparen met risico?

Als u er op vertrouwt dat een bank niet zal omvallen, dan is dat een forse rente. Wilt u op zeker spelen, dan kiest u beter alleen voor de niet achtergestelde deposito’s, en verspreidt u uw geld over verschillende banken. Wat u in ieder geval niet moet doen is al uw spaargeld stoppen in achtergestelde deposito's: het mag wel, maar u loopt meer risico dan nodig is. Als de bank failliet gaat, bent u de laatste in de rij om uw geld via de curatoren terug te krijgen. Bovendien hoeft een achtergesteld deposito niet te vallen onder de bankgarantie van de Nederlandse Bank.

Welke banken geven de hoogste spaarrente in 2020?

U kunt ook voor een spaarrekening kiezen zonder voorwaarden, zodat u vrij uw geld kunt opnemen, wanneer u dat wilt en niet aan allerlei beperkingen vast zit.

Lees verder

© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Een achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrenteEen achtergestelde deposito: meer risico en meer spaarrenteEen spaardeposito met meer risico geeft mogelijk ook een heel hoge spaarrente wilt. Als u uw geld wat langer kunt wegzet…
Deposito van een jaar of meer is niet veilig bij de bank?Deposito van een jaar of meer is niet veilig bij de bank?Al in oktober 2008 is in Nederland de garantie voor een deposito voor een periode van 1 jaar verhoogd naar 100.000 euro.…
Welk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito of welk termijndeposito kiest u in 2021 voor een mooi rendement? Een spaardeposito of termijndeposito…

Een flexibel deposito met hoge renteEen flexibel deposito met hoge renteSpaargeld op een spaardeposito zetten in 2021 en toch flexibel zijn, kan met een flexibel deposito. Zo hebt u de zekerhe…
De ING bank & de ToprekeningDe ING bank & de ToprekeningDe Toprekening van de ING bank geeft u een spaarrekening met een toprente en met veel flexibiliteit. De Toprekening van…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 19-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.