Golfbeweging in spaargeld het hele jaar door

Van een kapotte wasmachine schrikt menige spaarder op want daar gaat weer een hap uit de met moeite opgebouwde reserve. Maar naast die onverwachte uitgave zijn er het hele jaar door meer aanslagen op het spaargeld waardoor het met golfbewegingen slinkt en weer aangroeit. Denk ook aan de vakantie of wellicht meerdere vakanties en uitstapjes en evenzo bepaalde dure maanden zoals december. Een prima uitgangspunt is daarbij het handhaven van een goed spaarplan.

Discipline en niet sjoemelen met spaarmethode

Zelfs bij hardnekkig sparen, bijvoorbeeld door automatisch een vast bedrag per maand over te schrijven naar de spaarrekening, zullen schommelingen door uitgaven niet worden voorkomen. Elk spaarsysteem is daarom voor een groot deel afhankelijk van de discipline hoe er met het geld omgegaan wordt. Een prachtige spaarmethode bedenken en daarna gaan sjoemelen is niet de juist manier.

Afspraak is afspraak bij een spaarplan

Maandelijks een bedrag naar de spaarrekening laten verdwijnen via een automatische opdracht is alvast een goed begin waarbij per keer ingrijpen niet mogelijk is. Stiekem handmatig terug storten zal voor de meeste spaarders wel een te beheersen actie zijn. Het gaat vooral om andere onderdelen van het spaarsysteem zoals de afspraak om alle extra’s, van bijvoorbeeld die meevallende teruggave van gas en licht, meteen naar de spaarrekening te boeken. Het is oh zo verleidelijk om voor dat bedrag een andere bestemming te bedenken. Maar afspraak is afspraak en de discipline daar niet van af te wijken is essentieel voor het uitvoeren van een bepaald plan. Bij de bestedingsonderdelen van het plan zal met plezier worden teruggedacht aan het moment dat de internetoverschrijding van die meevaller plaats vond.

Geen euro meer

Belangrijk is ook om de bestedingsonderdelen goed af te stemmen op het spaartotaal en daarbij vooral rekening te houden met de schommelingen door het jaar heen. Zoveel regelmaat er in het sparen kan worden aangebracht zo onregelmatig is het bestedingspatroon meestal. Een vakantie valt in een bepaalde periode evenals een eventuele extra vakantie in de winter of uitstapjes bij bepaalde gelegenheden. Per vakantie of uitstapje moet ook een zeker bedrag worden bepaald en geen euro meer worden opgenomen.

Aparte budgetten en niet knabbelen

Naast het budget voor vakanties en uitstapjes is het sparen voor andere uitgaven van groot belang. Die koelkast kan het na vijftien jaar ineens begeven. Die nieuwe auto moet er toch ooit komen. De kunst is om een spaarplan te maken waarbij leuke dingen gescheiden worden van onvermijdbaarheden. Aparte budgetten en niet voor de ene actie knabbelen aan het budget van een andere actie vergt discipline.

Doorlopende reisverzekering voor vakantie

Met een goed plan is de kans op tegenvallers veel kleiner. Een goede tip is ook om een doorlopende reisverzekering af te sluiten dat, mochten zich er calamiteiten voordoen, geen aangegane verplichtingen uit het spaartegoed moeten worden voldaan. Bij de meeste annuleringen moet immers de reissom of minstens een groot deel ervan toch worden voldaan. Verschillende maatschappijen bieden voor een betrekkelijk lage premie een goede verzekering op jaarbasis aan waarbij ook niet telkens hoeft te worden aangegeven of een reis of uitstapje wordt gemaakt.

Hele jaar door goed spaarplan en discipline

Omgaan met golfbewegingen in het spaargeld, die vooral veroorzaakt worden door de wisselende bestedingen door het hele jaar, is dus vooral een kwestie van een goed plan en de discipline van het uitvoeren. De ontspanning van voldoende geld in de portemonnee of andere manier van betalen, zal zeker bijdragen aan het plezier van de vakanties en uitstapjes. De angst van plotseling voor de uitgave van een nieuwe vrieskist te komen staan wordt daarmee ook verkleind.
© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onbezorgd € 1.000,- sparenOnbezorgd € 1.000,- sparenSparen is niet altijd even gemakkelijk. Elke maand een behoorlijk bedrag opzij zetten doe je niet even zonder daar iets…
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Spaardoel: verbouwing aan eigen huisSpaardoel: verbouwing aan eigen huisEen verbouwing kunt u een tweede hypotheek voor afsluiten, maar u kunt er natuurlijk ook zelf voor gaan sparen. Hiermee…
Spaardoel: sparen om pensioen te verbeterenSpaardoel: sparen om pensioen te verbeterenHet pensioen waar de meeste werknemers op uit komen, zal voor de meeste pensioengerechtigden tegenvallend zijn. Het stre…
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.