Besparen op teveel, te dure of onnodige verzekeringen
Nederlanders houden ervan om alles goed te verzekeren omdat zekerheid een goed gevoel geeft. Verzekeraars spelen daar slim op in. Om sommige verzekeringen kan ook niemand heen zoals de zorgverzekering en de WA-verzekering. Ook een aantal andere verzekeringen zullen door de meeste weldenkende mensen worden afgesloten. In totaal betalen we volgens het Verbond van Verzekeraars jaarlijks rond 80 miljard euro aan premies. Maar sommige deskundigen zeggen dat we tien tot twintig procent kunnen besparen op verzekeringspremies door overbodige verzekeringen op te zeggen.
Stelregel: alleen als je het risico niet zelf kunt dragen
Het afsluiten van verzekeringen is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zo zullen woningbezitters naast de verplichte zorgverzekering en WA-verzekering meestal wel een inboedelverzekering en opstalverzekering afsluiten. Maar voor het afsluiten van verzekeringen kennen sommige deskundigen de stelregel dat je alleen datgene moet verzekeren waarvan je het risico niet zelf kunt dragen. Een voorbeeld is dat je een verzekering voor een skivakantie moet afsluiten omdat een gipsvlucht erg duur is.
Website met onafhankelijk advies om te besparen
Erik Hordijk is van mening dat de meeste mensen kunnen besparen op verzekeringen. Hordijk studeerde aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. Hij startte samen met zijn broer Jeroen de
website Hoyhoy.
- Gratis vergelijken: Op de website kunnen gratis en vrijblijvend alle verzekeringen met elkaar worden vergeleken.
- Kiezen eenvoudiger: Door die website willen Erik en Jeroen het kiezen van een verzekering eenvoudiger maken.
- Onafhankelijk: Hoyhoy stelt geen banden te hebben met verzekeraars en kan daardoor geheel onafhankelijk werken en adviseren.
- Consumentenbond positief: De mensen achter de site vergelijken de verzekeraars op objectieve wijze wat in een onderzoek naar ziektekostenverzekeringen door de Consumentenbond positief wordt beoordeeld.
- Verschillen: Hordijk stelt dat de consumenten door de enorme verschillen in premies en polisvoorwaarden door de bomen het bos niet meer zien en wil daar verandering in brengen door de website.
- Vergelijken: Hoyhoy is uitgegroeid tot een van de grootste sites van Nederland waarop zaken met elkaar vergeleken kunnen worden.
Teveel en dubbele verzekeringen
Soms wordt betaald voor te hoge dekkingen door bijvoorbeeld een oude
auto all-risk te blijven verzekeren. Ook komen dubbele verzekeringen voor bij pechhulp via de Wegenwacht en via de dealer of bij
vakantieverzekeringen via verschillende polissen. Overstappen naar een goedkopere verzekering kan na enige studie veel opleveren. Maar veel verzekerden blijven hun verzekeraar trouw wat mede de oorzaak is van bijvoorbeeld het prijsverschil in de premies van autoverzekeringen. Verzekeraars voelen daardoor geen impuls de prijzen aan te passen die dan hoog blijven. Daar staat tegenover dat nieuwe verzekeraars in een poging om klanten te winnen hun premies laag houden waardoor de prijsverschillen tussen hen en de andere maatschappijen erg groot worden. Maar die nieuwkomers voelen zich daartoe gedwongen omdat consumenten pas overstappen bij goede voorwaarden en lagere premies.
Onnodige verzekeringen
Verzekeren betekent eigenlijk het spreiden van risico dat je zelf niet kunt dragen. Daarom hoeft alleen het risico dat je loopt verzekerd te worden. Maar vaak worden verzekeringen afgesloten voor zaken waarvan het risico best zelf kan worden genomen zoals garantieverlengingen voor wasmachines en televisietoestellen. Mocht een toestel na verloop van jaren een mankement vertonen dan is dat meestal wel te overzien en blijven de kosten onder het premietotaal dat jarenlang voor een verzekering betaald zou moeten worden. Daar komt bij dat soms bij schade erg weinig wordt vergoed omdat het eigen risico hoog is zodat bijvoorbeeld voor het verlies van een bergstok tijdens een
vakantie slechts enkele euro’s overblijven die ook nog verloren gaan aan de kosten die gemaakt moeten worden om de verzekering uitgekeerd te krijgen.
Te dure verzekeringen
In veel gevallen wordt jarenlang een bepaalde premie betaald en is er nooit sprake van een uitkering. In andere gevallen is dat na jaren wel het geval zoals bij een uitvaartverzekering. Maar door de jarenlange premie kan het zo zijn dat het betaalde bedrag aan premie veel hoger is dan de uiteindelijke uitkering. Het is het overwegen waard of de begrafeniskosten niet beter kunnen worden meeverzekerd met een overlijdensrisicoverzekering. Wellicht dat er ook andere dure verzekeringen lopen waarvoor goedkopere alternatieven bestaan.
Verzekeringsbedrag hoog genoeg
Als er ergens eenmaal een verzekering voor wordt afgesloten moet er wel zorg voor worden gedragen dat het verzekeringsbedrag hoog genoeg is. Ingeval een inboedel bijvoorbeeld maar verzekerd is voor 30.000 euro en het vervangingsbedrag 60.000 euro bedraagt wordt bij schade slechts de helft uitgekeerd. Om een dergelijke verzekering af te sluiten is het goed om eerst een inventarislijst te maken met de geschatte waarde van alle spullen. Op die manier kan ook beoordeeld worden of er wellicht sprake is van oververzekering in plaats van onderverzekering.
Bijzondere verzekeringen
Maar er zijn ook voorbeelden van verzekeringen waarvan iedereen in het algemeen vindt dat het niet noodzakelijk is om die af te sluiten zoals:
Bruiloftsdagverzekering
Als die zogenaamde mooiste dag van het leven verkeerd afloopt kan de schade door de verzekering worden gedekt. Het zal je maar gebeuren dat de feesttent instort en dat het kookgedeelte daarna in brand vliegt.
Hole-in-One verzekering
Bij het golven een hole-in-one slaan is een zeldzaamheid. Organisatoren van golftoernooi durven er daarom best een grote prijs zoals een Porsche voor uit te loven. Maar ze zijn wel zo verstandig om daar toch maar een verzekering voor af te sluiten omdat de opbrengsten van het toernooi niet toereikend zullen zijn.
Kidnap & Ransom verzekering
Voor allerlei ander noodlot dat je kan treffen kunnen ook verzekeringen worden afgesloten zoals bijvoorbeeld een Kidnap & Ransom verzekering. Maar hoe groot is de kans van ontvoering, afpersing of bedreiging? De “gewone man” zal zich daar zeker niet voor verzekeren.
Zonneschijnverzekering
Verzekeraars denken wel eens een gat in de markt gevonden te hebben maar komen daar soms al na één seizoen op terug. Zo was dat ooit het geval met een zonneschijnverzekering waarvoor de belangstelling uiteindelijk sterk tegenviel.
Lees verder