Tips om te besparen en te bezuinigen

Tips om te besparen en te bezuinigen Besparen op een ingeslopen bestedingspatroon is eigenlijk niet zo moeilijk. Veel uitgaven worden gedaan zonder veel bij na te denken. Bewuster omgaan met het beschikbare budget is dan het begin van besparen en kan veel voordeel opleveren in een tijd dat dit noodzakelijk is door welke omstandigheden dan ook. Hoofdzaak is wel consequent door te gaan en niet na een eenmalige bezuinigingsactie te stoppen. Er bestaan ook best wel veel tips om te bezuinigen op diverse uitgaven.

Bewust winkelen

Boodschappenlijstje

Koop aan de hand van een boodschappenlijstje dat in alle rust thuis is opgemaakt en bedenk in de winkel geen nieuwe dingen.

Contant geld

Een tip om minder te besteden bij het winkelen is om contant geld mee te nemen en de bankpas thuis te laten.

Impulsaankoop

Plotseling verlekkerd worden op iets leidt tot impulsaankopen. Vaak blijven die aankopen ergens liggen of hangen omdat ze eigenlijk niet noodzakelijk waren. Hier kan veel op bezuinigd worden door eerst goed na te denken of iets wel echt nodig is. Verkoop eventuele in bezit zijnde impulsaankopen via Marktplaats.

Uitverkoop

Iets kopen op elk willekeurig moment waarop het koopidee ontstaat is veel duurder dan wachten op de uitverkoop, of met een beetje kijk op draagbaarheid kopen voor het volgende seizoen, terwijl de artikelen zwaar zijn afgeprijsd.

Overzicht

Uitgaven bijhouden in een dagboek geeft overzicht. Zo is beter te zien wat eventueel minder kan.

Telefoneren

Noodzakelijk?

Een nummer toetsen lijkt soms meer automatisme dan een bewuste actie. Hoe vaak is iemand bellen eigenlijk geen impuls? Zijn al die gesprekken wel nodig? Voegen ze zoveel toe? Is het niet veel leuker om gewoon naar iemand toe te gaan en dan liefst op de fiets? Even nadenken of al dat bellen wel nodig is kan veel belgeld besparen.

Financiële producten

Verzekeringen

Nagaan of alle verzekeringen wel bij de goedkoopste maatschappijen zijn ondergebracht en zo niet overstappen kan wellicht ook een besparing opleveren. Op internet zijn websites te vinden waarop verzekeringen en premies vergelijkbaar zijn.

Leningen

Door leningen over te sluiten kan soms ook rentelast worden verminderd.

Autokosten

Auto laten staan

Een gevoelig onderwerp is de auto. Maar moeten die boodschappen beslist met de auto worden gedaan of die brief posten of even iets wegbrengen of halen? Met de hoge benzineprijs is, door op de fiets te gaan, al gauw een aardig bedrag uit te sparen en het is nog gezonder ook.

Carpoolen

Ook het op en neer rijden van woning naar werk, of naar sport, of voor wekelijkse boodschappen kan wellicht afwisselend samen met een buurtgenoot worden geregeld en scheelt meteen de helft in autokosten.

Neem de fiets

Neem voor een uitstapje de fiets in plaats van de auto. Vaak zijn dingen in de buurt veel minder bezocht dan dingen ver weg. De fiets is dan een prima vervoermiddel en nog goed voor de conditie ook.

Uitgaan en vakantie

Uit eten

Natuurlijk is uit eten gaan heel gezellig en ook makkelijk. Aanschuiven, bestellen en smikkelen maar. Besparen is uiteraard mogelijk door minder te gaan zonder meteen de luxe van niet zelf te koken te missen. Een maaltijd laten bezorgen is immers goedkoper dan uit eten gaan.

Zelf boeken of last minute

Op het boeken van vakanties kan veel worden bespaard door zelf op zoek te gaan naar particuliere verhuurders van chalets en appartementen. Ook last minute reizen leveren veel voordeel op. Zelf op zoek gaan naar een kleiner hotel, een beetje weg van het grote toerisme, bespaart niet alleen, maar is vaak ook gezelliger.

Neem zelf mee

Neem zelf proviand mee en zoek een bankje op in een park of een ander mooi plekje voor een lunch of tussendoortje. Zeker in pretparken of dierentuinen zal dit veel geld uitsparen. Neem op een terrasje niet die duurste ijscoupe.

Energie

Minder stroom

Moeten al die lampen ’s avonds wel branden? Kunnen sommige spullen ook op een rek drogen in plaats van in de droogtrommel? Kan er sowieso zuiniger met energie worden omgegaan? Een simpele manier om te bezuinigen op energie is alle lampen te vervangen door spaarlampen. Veel kleine dingen kunnen een boel schelen in de afrekening.

Voordelen halen

Kortingsbonnen en klantenkaarten

Veel winkels geven klantenkaarten uit. Vergeet die niet mee te nemen, naast alle kaartjes die al in een portemonnee zitten, want het kan echt een stuk schelen. Aan reclames zijn vaak kortingsbonnen gekoppeld die ook voordeel opleveren. Wees ook alert op acties met kortingen op toegangsprijzen van attracties en dergelijke.

Zelf doen

Om voor alle klussen een vakman te laten komen is de makkelijkste weg maar vaak een dure. Studeer zelf iets langer op gebruiksaanwijzingen of volg een cursus voor dingen die vaker voorkomen. Velen zijn handiger dan ze denken.

Alternatieven

Tweedehands

Niet alles hoeft perse nieuw te zijn. Veel producten zijn tweedehands nog prima geschikt voor het aanschafdoel. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats of op de rommelmarkt.

Bibliotheek

Boeken kopen is makkelijker dan lenen bij de bibliotheek en in de gaten houden wanneer de leentermijn is afgelopen. Maar met een beetje planning hoeft dat geen probleem te zijn en spaart een lidmaatschap van een bibliotheek veel uit.

Diversen

Abonnementen

Worden alle bladen waar een abonnement op loopt nog wel gelezen en zijn er geen alternatieven via internet? De uitgevers zullen er niet blij mee zijn maar het scheelt wel in de portemonnee.

Afdingen

Velen vinden afdingen op een prijs gênant. Maar veel verkopers hebben eigenlijk een zekere onderhandelingsruimte. Onder het mom van de klant is koning hoeft het helemaal niet gênant te zijn om te onderhandelen over de prijs. Belangrijk is dan om tevoren een inzicht te hebben in de prijzen van de concurrent. Ook is het moment van onderhandeling belangrijk en niet als de winkel vol klanten staat.

Stoppen met roken

Een gevoelig onderwerp, maar toch prima om eens vanuit financieel oogpunt heel serieus over na te denken, is stoppen met roken. Het kan erg veel schelen in de portemonnee.
© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bezuinigen in en om het huisBezuinigen in en om het huisBezuinigen doen we als eerste op de luxe artikelen natuurlijk. Etentjes, uitjes, vakanties en kleren. Maar het zou u ver…
Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Hoeveel geef ik wekelijks uit aan boodschappen?Uw vaste lasten kunt u niet of nauwelijks beïnvloeden. Er valt veel geld te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zond…
Hoe maak je een budget voor je gezinAls u precies wilt weten wat er elke maand binnenkomt, wat u uitgeeft,en wat u overhoudt, moet u een begroting opstellen…
Schulden zijn op te lossen met besparingenSchulden zijn op te lossen met besparingenSchulden worden veroorzaakt door te hoge uitgaven ten opzichte van de inkomsten. Schulden ontstaan niet vanuit het niets…
Totstandkoming grond- en huizenprijzenTotstandkoming grond- en huizenprijzenGrondprijzen en woningprijzen zijn met elkaar verbonden. Maar beïnvloeden de woningprijzen nu de grondprijzen, of beïnvl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: WerbeFabrik, Pixabay
  • Hkic.nl
  • Leren.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 02-05-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.