Nicole, 27-11-2020
Vraagje, ik heb iemand leren kennen ik wil zijn domicieel op mijn adres doen. Wat gebeurt er indien hij schulden heeft, ben ik er aansprakelijk voor?
Reactie infoteur, 04-12-2020
Beste Nicole,
Het met een ander wonen op hetzelfde adres betekent niet automatisch dat ook de schulden gemeenschappelijk worden. Daarvoor is meer nodig (huwelijk in gemeenschap van goederen, een overeenkomst).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Roy, 13-12-2019
Beste ik heb een vraag,
Ik heb een eenmanszaak gehad en ben in faillissement gegaan. Dit is afgesloten wegens geen activa enkele maanden geleden.
Mijn partner heeft een huis gekocht en wil dat ik daar kom inwonen.
Ik wil dit zelf ook heel graag maar vraag me af hoe dit dan gaat? Ik wil haar hier niet bij betrekken en dat ze mee aansprakelijk gesteld word om mijn schulden.
Zijn hier mogelijkheden in om haar te beschermen tegen mijn schuldeisers?
Het zou enkel samenwonen zijn (niet wettelijk samenwonen)
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Roy,
Bij gewoon samenwonen (zonder samenlevingscontract of medeondertekening van schulden) zijn uw schulden niet haar schulden. Natuurlijk blijft het lastig als er een deurwaarder aanklopt die vraagt om aan te tonen dat de inboedel alleen haar bezit is. Bewaar dus de bonnen en betaalbewijzen. De woning staat op haar naam, dus dat hoeft geen probleem te zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
René, 21-10-2019
Mijn partner en ik hebben beide schulden en staan onder bewind.,met beide een apart dossier.
We hebben in december besloten uit elkaar te gaan, maar wonen nog in hetzelfde huis.
Nu geeft de bewindvoerder aan dat ik voor haar schulden moet op komen en betalen, terwijl mijn eigen schulden niet afgelost worden sinds december, kan dat zomaar, zij heeft ziektewetuitkering en ik een vast inkomen.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste René,
Dat hangt helemaal van de motivering van de bewindvoerder af. Is er bijvoorbeeld een samenlevingscontract met daarin een gezamenlijke boedel?
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Barbara, 11-10-2019
Mijn partner staat onder bewind en woont zelfstandig in een eigen huurwoning met huurtoeslag en zorgtoeslag. Ik heb een koopwoning. Mijn vermogen wil ik niet met haar delen, omdat ik kinderen heb uit een vorig huwelijk en een eigen testament waar zij niet in voorkomt. Ik wil in mijn eigen woning blijven wonen, ieder dus op het eigen adres.
Als ik een geregistreerd partnerschap met haar aanga dan wordt zij mijn fiscaal partner, ook al wonen wij niet samen. Zij blijft in haar huurwoning wonen. Wordt zij wel automatisch mijn toeslagpartner waardoor zij het risico loopt dat zij geen huurtoeslag- en zorgtoeslag krijgt toegekend?
Ik vraag mij af of het wel verstandig is om een ger. partnerschap aan te gaan want wat zijn de gevolgen voor mij?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Barbara,
1. Als jullie niet op hetzelfde adres zijn ingeschreven maar wel een geregistreerd partnerschap hebben, zijn jullie toeslagpartners voor de zorgtoeslag, maar niet voor de huurtoeslag.
2. Er is een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden (alles gemeenschappelijk) of met voorwaarden (in het contract staat wat al dan niet gemeenschappelijk is).
3. Zolang zij onder bewind staat in verband met schulden of financiële problemen lijkt een geregistreerd partnerschap voor u niet handig en als u het doet, doe het dan onder goed geformuleerde beperkende voorwaarden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nn, 02-10-2019
Mijn nieuwe partner zit nog in een echtscheiding verwikkeld, er zijn schulden en nu zit haar ex maar aan te sturen dat wij er sprake is van een gezamenlijke huishouding voeren, kan dat zomaar en kunnen schuldeisers dan ook bij mij aankloppen?
Er is geen samenlevingscontract o.i.d.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Nn,
Dat hangt er helemaal van af. Als er geen samenlevingscontact is, bent u niet aansprakelijk voor eerdere schulden. In een samenlevingscontract kan een uitsluiting van eerdere schulden staan en bij een huwelijk in 2020 is er een beperkte gemeenschap van goederen de standaard:
https://financieel.infonu.nl/geld/181064-trouwen-in-2020-beperkte-gemeenschap-van-goederen.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yvon, 11-04-2019
Ik heb ook een vraag. Mijn vriend heeft een BV maar hij heeft zijn aanslagen van de belasting niet betaald. Hij heeft nu een brief gehad van de belasting dat hij binnen 2 dagen moet betalen maar dat geld heeft hij niet. Volgende week komt de belastingdienst beslag leggen. We wonen samen sinds begin dit jaar in mijn huis (huis staat op mijn naam). We hebben een samenlevingscontract opgesteld en daaraan een lijst toegevoegd waarin staat wat van mij is en wat van hem is. Hij betaalt mij elke maand een bedrag voor de vaste lasten. Kan de belastingdienst nu ook beslag leggen op mijn eigendommen? En wat met de spullen die ik heb gekocht van mijn geld nadat we zijn gaan samenwonen?
Reactie infoteur, 12-04-2019
Beste Yvon,
Op de zaken waarvan u kunt aantonen dat ze van u zijn, kan geen beslag worden gelegd. Overigens is het opvallend dat de Belastingdienst beslag wil leggen op privégoederen als het om een bv gaat. De privégoederen hebben immers niks met de bv te maken als het goed is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Conny, 06-01-2019
Ik heb een vraag over dit onderwerp. Ik ben getrouwd en mijn man woont in een ander huis. Ik ben gaan verhuizen naar een antikraak woning omdat ik even op mezelf wilde wonen. Even rustig nadenken. Nu heb ik een vriend leren kennen uit Engeland. Hij is bij mij ingetrokken omdat hij daar geen woning meer had. Hij heeft hier een baan gevonden en woont hier nu al een jaar bij mij. Ik denk erover terug te gaan naar mijn man. Het is allemaal zo moeilijk. Hij rijdt op mijn scooter en heeft geen rijbewijs. Hij wil geen ziektekostenverzekering. Hij zegt in Engeland is dat ook gratis. Ik voel me hier zo rot onder.
Wat nu als hij een ongeluk krijgt of in het ziekenhuis komt. Hij is toch zelf verantwoordelijk. Als Hij problemen krijgt moet ik dan ook meebetalen. Ik heb zelf met mijn man gespaard voor later. We zijn al 68. En mijn vriend is 56. Ik zie het niet meer zitten.
Reactie infoteur, 07-01-2019
Beste Conny,
Als uw vriend uit Engeland niet uw fiscale partner is, bent u niet voor zijn verzekeringen of schulden aansprakelijk, zolang u maar nergens uw handtekening onder zet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yolanda, 03-01-2019
Ik woon al 27 jaar samen maar zonder samenlevingscontract omdat partner toen al schulden had. Ook zijn we geen fiscale partners. Nu heeft hij een autofinanciering afgesloten voor 48 maanden (huurkoop) wel zonder mij want ik ging niet akkoord. Wel heb ik de aanbetaling aan hem geleend en daarvoor een contract opgemaakt die hij maandelijks aan mij terug moet gaan betalen. Mocht het mis gaan, kan ik dan dadelijk ervoor opdraaien? Ik heb ergens gelezen dat een auto als gezamenlijk goed wordt gezien? Hoop het niet want dan heb ik mezelf goed in de vingers gesneden!
Reactie infoteur, 07-01-2019
Beste Yolanda,
Zonder samenlevingscontract en uw handtekening bij de autofinanciering, bent u niet aansprakelijk voor zijn lening. De auto is niet uw bezit, maar het bezit van de bank (huurkoop).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Sema, 15-10-2018
Hoi,
Ik woon sinds kort samen, en mijn vriend heeft nu behoorlijk veel schulden, en we wonen alleen samen en niks op papier gezet, we hebben ook 2 kids, ben ik verantwoordelijk van zijn schulden?
Reactie infoteur, 16-10-2018
Hoi Sema,
Bij samenwonen zonder iets op papier te zetten en zonder mee te tekenen voor zijn leningen, bent u niet aansprakelijk voor zijn schulden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
B., 03-09-2018
Ik wil weer gaan samenwonen met mijn ex man maar heb nogal een grote belasting schuld en andere schulden maar die worden netjes betaald hoe moet ik dat doen?
Reactie infoteur, 03-09-2018
Beste B,
Zolang jullie geen fiscale partners zijn (geen samenlevingscontract of huwelijk), worden jullie schulden en inkomens apart gehouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Anoniem 83, 05-07-2018
Een best ingewikkelde situatie. Ik ben alleenstaande, verhuur al jaren kamers in mijn woning. Ik heb een kindje en ben alleenstaande. Hier ontvang ik een toeslag voor om mijn dochter te onderhouden. Nu heb ik een man ontmoet en zou graag willen stoppen met kamerverhuur en samen met hem verder willen. Heb daarnaast ook nog een kinderwens. De man waar ik samen mee wil heeft schulden van verleden.
Wat zou dit voor mij betekenen. Want de inkomsten van de kamer vervallen en de toeslag voor alleen ouder zouden dan vervallen?
Kan mijn nieuwe partner met Schulden bij ons kunnen komen wonen? En heeft hij dan nog wel financieel wat bij te dragen? Want met mijn partime baan van 15 uur /600 euro komen we er niet.
Belasting toeslag is 300 en de kamerverhuur 300. En leven nu van 1200. Maar die 2 zouden dan wegvallen. En mijn nieuwe relatie zou dan dit moeten opvullen. Is dit mogelijk? Ook met nieuwe kinderwens?
Reactie infoteur, 07-07-2018
Beste Anoniem 83,
Als u gaat samenwonen (de ander is op uw adres geregistreerd en geen huurder), dan verliest u de alleenstaande ouder toeslag uit het kindgebonden budget. Of uw relatie het gat dat er valt financieel kan opvullen hangt volledig van zijn inkomen en verplichtingen af. De schulden zullen immers maandelijks een beslag leggen op zijn inkomen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Evi, 12-06-2018
Beste,
Mijn vriend en ik willen graag gaan samenwonen. Ik ben zelf op dit moment alleenstaande moeder die 24 uurtjes werkt. Schuldenvrij. Mijn vriend heeft een belastingschuld en zo nog wat schulden lopen.
Klopt het dat als ik met hem samen ga wonen ik automatische fiscaal partner van hem word en dus ook aansprakelijk word gesteld voor zijn schulden omdat mijn zoontje bij ons inwoont? En heeft dit samenwonen invloed op mijn kinderalimentatie?
Gr Evi
Reactie infoteur, 12-06-2018
Beste Evi,
Als jullie gaan samenwonen, worden jullie fiscale partners omdat er ook een minderjarig kind in huis is. Dat hoeft overigens nog niet te betekenen dat de schulden gemeenschappelijk worden als er geen samenlevingscontract is. De Belastingdienst ziet jullie wel als een eenheid. De schuld die de Belastingdienst eventueel op u verhaalt, wordt dan een schuld van uw vriend aan u. Als de vriend bijdraagt aan de kosten van levensonderhoud, kan dat van invloed zijn op de hoogte van de kinderalimentatie.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Riet, 07-05-2018
Beste, ik heb den vraag mbt kinderallimentatie. Mijn ex man en ik hebben tijdens de scheiding ivm co-ouderschap afgesproken voor geen alimentatie naar elkaar te betalen. Dat co-ouderschap werkte niet, onze 2 dochters wonen al meer dan een jaar full-time bij mij en mijn nieuwe echtgenoot. Zijn ook alle 2 bij mij ingeschreven. Mijn ex man zat in de ziektewet/ww maar heeft nu sinds 2 maanden een nieuwe baan. Hij woont samen en heeft met zijn nieuwe partner een huis gekocht. Nu heb ik aan hem gevraagd of hij alimentatie voor de kinderen kan gaan betalen. Hij zegt dat niet te kunnen betalen omdat hij te veel kindgebonden budget van 2 jaar geleden moet terug betalen. Omdat hij toen ging samenwonen en zijn inkomen te hoog was. Ook heeft hij tijdens het samenwonen teveel ww en ziektegeld gekregen en daarna ook nog een ziektegeld te veel terwijl hij al loon kreeg. Dat geld heeft hij allemaal opgemaakt en voor al die schulden heeft hij nu afbetalingsregelingen. Mijn vraag is nu, als hij samenwoont en een fiscale partner heeft worden die schulden dan als gezamenlijk gezien zodat hij toch ruimte zal hebben voor kinderalimentatie of worden al die schulden bij zijn uitgaven gerekend? Voordat ik een advocaat inschakel en geld kwijt ben zonder dat dit iets oplevert had ik graag info over dit. Alvast bedankt.
Reactie infoteur, 09-05-2018
Beste Riet,
Als uw ex nu samenwoont zonder samenlevingsovereenkomst waarin anders wordt bepaald, dan zijn zijn schulden uit het verleden niet gemeenschappelijk. Als het klopt wat uw ex zegt is bovendien de Belastingdienst de eerste om het geld te innen. Maar u kunt wel op papier zetten dat hij alimentatie moet betalen, zodat u die claim niet verliest. Zodra er dan bij hem (meer) financiële ruimte is, kunt ook u worden betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Dennis, 16-04-2018
Hallo ik heb een vraag. Mijn nieuwe vriendin wil bij mij intrekken maar ze heeft haar huis met verlies verkocht. Ze krijgt geen kwijtschelding dus moet ze het terug betalen, maar het huis en de inboedel is van mij. Kunnen ze daar aan komen of niet? Iik heb gehoord dat ze ook alles van mij moeten hebben wat ik verdien en uitgeef, klopt dit?
Reactie infoteur, 17-04-2018
Hallo Dennis,
Als er geen samenlevingscontract is en geen huwelijk, kunnen ze niet aan uw spullen komen. Wel kan er bij een loonbeslag of schuldsaneringstraject ook naar uw inkomen worden gevraagd om te bepalen op hoeveel beslagvrije voet (vrij te laten bedrag) uw vriendin recht heeft.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jeroen, 07-04-2018
Mijn vriendin is dakloos en heeft schulden en geen baan. Nu wil ik haar in huis nemen dus zeg maar samen gaan wonen. Hoe zit dat nu met mijn inboedel en werk/salaris kan men daar dan beslag op leggen?
Reactie infoteur, 09-04-2018
Beste Jeroen,
Bij samenwonen zonder samenlevingscontract, blijven uw spullen uw spullen als daar geen andere afspraken over worden gemaakt. Een schuldeiser kan wel tot het uiterste gaan en proberen uw spullen te verkopen, maar dat zal niet lukken als u kunt aantonen dat de inboedel van u is. Als er wel een samenlevingscontract wordt opgesteld, kan ook daarin via een bijlage precies worden aangeven wat van wie is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Danny, 05-04-2018
Goedemiddag
Mijn partner heeft uit een eerder huwelijk schulden met haar ex van hun huis. Wij wonen nu samen maar staat niks geregistreerd. Wel hebben wij inmiddels een kind samen.
Nu moet haar betalingsregeling opnieuw beoordeeld worden en vragen ze allemaal stukken van mij op.
Moet ik hieraan antwoorden of hebben ze daar niks mee te maken?
Mvg
Reactie infoteur, 06-04-2018
Beste Danny,
Omdat jullie samenwonen met een kind, zijn jullie elkaars fiscale partners. Het feit dat jullie samenwonen op hetzelfde adres, wijzigt mogelijk de koopkracht van uw partner. Als u inkomen hebt, deelt u in zijn woonkosten en gaat zijn draagkracht omhoog. Anderzijds hebben jullie een kind en dat verlaagt de koopkracht. Uw gegevens zijn dus wel nodig om een goede berekening van de draagkracht van uw partner te maken.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Janus, 08-11-2017
Ik woonde van 2009 tot 2016 samen met mijn exvriendin in België en we hadden een samenlevingscontract (niet geregistreerd en ook niet gehuwd). Door omstandigheden heb ik een persoonlijke belastingschuld niet kunnen betalen betr IB 2014. Mijn expartner en ik zijn beiden Nederlander maar wonen in het buitenland doch niet op zelfde adres (zowel feitelijk niet als niet ingeschreven op zelfde adres). Wel gezamenlijk belastingaangifte over 2015 gedaan.
Nu ontvangt mijn exvriendin een aankondiging van de fiscus dat men voor mijn schuld een beslag wil leggen op haar uitkering bij het UWV volgens art 19 vd invorderingswet.
Omdat ze in buitenland woont ook geen beslagvrije voet.
Kan dat zomaar en is dat rechtsgeldig?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Janus,
De Belastingdienst mag beslag leggen bij een Nederlandse uitkeringsinstantie. Omdat jullie gezamenlijk belastingaangifte hebben gedaan, ziet de fiscus jullie als een eenheid. Daarom wordt er geld gehaald bij uw ex-partner die daarmee een vordering krijgt op u. Tegen het niet hanteren van de beslagvrije voet kan bezwaar worden gemaakt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Mees, 10-08-2017
Beste,
De vriendin van een collega is overleden - ze woonden samen, zonder contract/overeenkomst. Betreffende vriendin had schulden. Mijn vraag is: in hoeverre is mijn collega verantwoordelijk voor de schulden van haar inmiddels overleden vriendin?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Mees,
Als de collega niet heeft getekend voor de schulden en geen erfgenaam is, is de collega niet aansprakelijk voor de schulden van de vriendin. Wel kunnen schuldeisers proberen om een deel van de inboedel te verzilveren voor zover het de inboedel van de overleden vriendin is.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Yolanda, 15-07-2017
Mijn partner is laatst komen te overlijden. Wij hadden samen een huurhuis maar verder staan wij niet als samen geregistreerd te boek. Hij heeft tijdens zijn ziekbed niet of nauwelijks meer kunnen werken en hij had een eenmanszaak. Hier zijn door werk uit handen te geven dingen verkeerd gegaan en doordat er op den duur geen inkomsten meer binnen kwamen, zijn er schulden ontstaan.
Ik heb meerdere incasso brieven liggen en ook rechtszaken worden besproken. Hij is er niet meer en ik heb nooit ergens voor getekend. Wat kan ik allemaal verwachten? Kunnen ze ook aan mijn geld komen?
Ik ben tevens eerste begunstigde dus het geld dat vrij komt van een overlijdens risico verzekering daar moet ik de begrafenis van betalen en er blijft een x bedrag over. Kunnen ze daar aan komen? Er lopen zelf ook nog rechtszaken van geld wat mijn overleden vriend nog krijgt. Hoe zit het daar mee?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Yolanda,
Schuldeisers kunnen niet aan uw geld komen zolang u daarmee niet instemt.
Als uw partner ook zelf de premie voor de overlijdensrisicoverzekering betaalde, valt het deel exclusief de kosten voor een uitvaart in de erfenis.
Als u een erfenis aanvaardt, moet u voorzichtig zijn dat u ook niet de schulden binnenhaalt. Als het goed is bent u geen erfgenaam overigens.
De rechtszaken tegen anderen zouden door een plaatsvervanger van uw partner kunnen worden voortgezet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Xandra Berndsen, 16-06-2017
Omdat mijn partner zei dat hij met mij wilde samenwonen als er geen schulden waren van zijn kant, dus gingen wij samenwonen en al gelijk 1 maand later kwam de ene deurwaarder na de andere aan de deur omdat er nog boetes open stonden en hij nog schulden had ook bij Zilverenkruis.
Zelf had ik persoonlijk geen schulden maar moet samen met mijn kind er wel voor boeten.
Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en ik wist dus niets van de schulden die hij had en dat wist hij zelf ook niet.
Is het niet mogelijk dat hij alleen voor zijn eigen schulden moet betalen dan?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Xandra Berndsen,
Als jullie in algemene gemeenschap van goederen zijn getrouwd, zijn alle schulden en vermogen gemeenschappelijk. Onderling kunnen jullie wel afspraken maken, bijvoorbeeld dat hij u terugbetaalt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Wilma Lagrand, 11-06-2017
Het ziekenfonds komt na jaren ineen keer aan bij mijn vriend of hij de schuld van ex ook moet afbetalen?
Ze hadden geen samenlevingscontract of waren getrouwd…?
Is dit niet dat ieder zijn deel hoort te betalen?
Groetjes wilma
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Wilma Lagrand,
Als het hier niet om een gezamenlijke polis gaat, is uw vriend niet verantwoordelijk voor de betaling ervan.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Loulou, 09-03-2017
Hallo
Mijn nieuwe partner en ik zijn 2 jaar geleden samen gaan wonen zonder samenlevingscontract. Nu willen we onze pensioenen regelen door elkaar daar partner in te maken. Bij zijn werk is een samenlevings contract vereist nu heeft mijn nieuwe partner veel schulden uit zijn verleden en lopen er nogal een aantal zaken. Ben ik daar dan met een samenlevings contract verantwoordelijk voor of kunnen we dit ook laten beschrijven. Ik heb namelijk zelf een koophuis waar hij niet aan mee betaalt en staat alleen op mijn naam. kunnen derden hier dan wel aanspraak op maken? Hij woont bij mij maar ik betaal alle kosten zelf.
Groetjes en bedankt
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Loulou,
In een samenlevingscontract kunt u ook laten opnemen wat wel gemeenschappelijk is en wat niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Mike Feuerberg, 23-01-2017
Geachte redactie,
Mijn dochter woonde al jaren alleen in een koophuis. Sinds een aantal jaren heeft ze een relatie en deze verleden jaar is bij haar komen inwonen. Sinds ruim een half jaar hebben ze een zoontje.
Verleden jaar kwamen er ineens vele deurwaarders, die op van alles beslag wilden leggen vanwege schulden van haar relatie.
In hoeverre wordt zij in deze onvoorziene ellende meegetrokken? Hoe kan zij dat voorkomen?
Vr.gr. Mike.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Geachte Mike Feuerberg,
Als er geen samenlevingscontract is, hoeft uw dochter niet te betalen aan de schulden van haar relatie. Het is bij een mogelijk beslag wel zo, dat ze voldoende moet kunnen aantonen wat van haar is en wat niet. Dat zal voor haar koophuis en bankrekening niet zo'n lastig punt zijn, maar wellicht wel voor de inboedel. Het beste kan ze zich tijdig voorbereiden op de vraag wat van haar is en wat van haar relatie. Ze moet in ieder geval niets tekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
--, 13-01-2017
Wat nou als je samen woont. Maar je gaat uit elkaar. Maar we willen alle 2 het huurhuis. Maar alleen ik heb een huisvestigingsvergunning op mijn naam en partner niet en heeft schulden. Die niet afbetaald worden. Wie heeft er dan mee recht op.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste,
Als jullie samenwonen op hetzelfde adres, maar de huur staat op naam van één persoon, dan is die persoon de huurder. Bij een overlijden bestaan er wel regels waarop de medebewoner zich kan beroepen:
https://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/66696-huurder-overleden-en-dan.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jeanny, 11-01-2017
Ik heb een wao uitkering waar een loonbeslag op ligt. Nu willen mijn vriend en ik gaan trouwen. Wat betekent dat voor hem? Moet hij dan aan die schuld gaan meebetalen? Het loonbeslag ligt al 10 jaar.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Jeanny,
Als jullie trouwen in gemeenschap van goederen, is inderdaad alles gemeenschappelijk. Ook de schulden, ieder de helft. Bij een huwelijk met huwelijkse voorwaarden niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Dirk, 02-01-2017
Mijn ex en ik zijn sinds augustus uit elkaar, op papier stond ik ingeschreven op haar adres sinds maart 2016. We hebben samen een kind dat ik erkend heb. De moeder werkte heel 2016 niet en liet de kleine naar de opvang gaan 4 dagen in de week (tegen beter weten in, ik en haar ouders hadden haar meerdere malen gewaarschuwd dat dit niet vergoed werd, zij stug volgehouden dat dat wel zo zou zijn). Door teveel toeslagen en uwv en dergelijke (wat overigens op haar naam staat niet op de mijne) eist mijn ex via haar advocaat dat ik de helft van 6000 euro meebetaal. Wettelijk gezien heb ik geen samenlevingscontract gehad dus zij kan toch niks verhalen op mij?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Dirk,
Als zij op haar naam de aanvraag heeft gedaan, hoeft u niet de helft te betalen. Wel kan de belastingdienst omdat jullie fiscale partners waren, nog bij u aankloppen, maar dan hebt u weer een vordering op uw ex.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Reiny Klaassen, 18-12-2016
Mijn vriend en ik wonen samen.niet op papier.Dus geen samenlevingscontract.
Het is een particuliere woning.mijn vriend moest 650 Euro betalen maar toen ik er bij in kwam moest het contract opnieuw getekend worden en moest mijn vriend 50 euro meer betalen omdat ik er bij in ben gekomen.
Nu wil de verhuurder het contract opzeggen omdat hij per niet meer de woning wil verhuren.
Dus mijn vriend is nu naar andere huizen aan het kijken om te huren.
Nu wil hij dat ik met mijn inkomsten verklaring gaat meetekenen voor de andere woning.
Maar ik wil aan mijn schulden werken om af te lossen en kies voor Hulp zoals het leger des heils of humanitas onderdak en elders daar te gaan wonen.
Wat voor'n consequenties heeft het als ik meeteken voor zijn nieuwe woning terwijl wij Door mijn keuze om de schulden te gaan aflossen de relatie gaan verbreken?
Graag uw antwoord want ik ben bang om te tekenen.
Groeten Reiny
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Reiny Klaassen,
Als u tekent, wordt u hoofdelijk mede aansprakelijk voor de huur, schade en dergelijke. Dat wil zeggen dat als uw vriend niet wil of kan betalen, u moet betalen. Overigens kan een verhuurder niet zomaar de huur opzeggen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
S. Meerwijk, 13-12-2016
Geachte. Ik heb uit een vorig huwelijk schulden overgehouden doordat onze zaak op de fles ging. Helaas stond alles op mijn naam en ben ik ook hoofd verantwoordelijk. Mijn ex heeft wel in convenant meegetekend als mede verantwoordelijke maar helaas geldt dat niet.
Nu ben ik bij mijn vriend ingetrokken. Ik kon de huur niet meer betalen en ben in afwachting op een wsnp. Nu wil 1 deurwaarder een betaalafspraak want volgens hem woon ik samen en kan mijn nieuwe vriend mee betalen. Mag dit?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Geachte S. Meerwijk,
Als u in gemeenschap van goederen was getrouwd, waren de schulden voor de helft van uw ex. Wat betreft de deurwaarder: uw vriend hoeft niet mee te betalen, ook al zou de deurwaarder dat wel fijn vinden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Joyce, 29-11-2016
Goedenavond,
Ik zit met de volgende vraag. Mijn vriend en ik willen gaan samenwonen. Nu zit mijn vriend al een aantal jaren onder beschermingsbewind. Welke gevolgen (financieel) heeft het als ik bij hem ingeschreven kom te staan?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Joyce,
Dat hangt er van af. In de aanvraag voor beschermingsbewind is aangegeven welke goederen of bezittingen door een ander beheerd gaan worden. De bewindvoerder weet dit precies, overigens kan op verzoek een bewind ook worden gestopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Amanda, 14-11-2016
Goedenavond
Vraagje ik heb een ww uitkering en ben 30 weken zwanger en moet in januari bevallen en dan stopt me ww uitkering ook alleen nu wil ik me graag eind november inschrijven bij de vader van het kindje alleen hij zit in de schuldsanering hij heeft week geld 50 euro per week maar stopt mijn ww dan ook en naar dat ik bevallen ben krijgen we dan gezamenlijk een uitkering?en zijn er gevolgen voor mij en de baby?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Amanda,
Uw WW uitkering stopt niet doordat u gaat samenwonen. Als u later een bijstanduitkering wilt krijgen, moet u deze aanvragen bij de gemeente (al dan niet gezamenlijk).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Kaatje, 07-11-2016
Hallo,
Vraagje ik ben bezig met Plangroep, en zeer waarschijnlijk moet ik de WSNP in. Nu heb ik een aantal vragen, ik heb sinds kort een nieuwe relatie. We weten nog niet hoe alles gaat lopen, maar als alles goed blijft gaan willen we toch over een tijdje gaan samenwonen, hij heeft een vaste baan, eigen huurwoning.
Hij woont in een andere Gemeente dan ik, kan ik bij hem intrekken? Of wordt mijn traject dan beëindigd? Of moet ik wachten totdat de WSNP uitgesproken is en dan bij hem intrekken?
Hij kan toch niet aansprakelijk gesteld worden voor mijn (oude) schulden?
Wel las ik dat mijn leefgeld omlaag gaat als ik ga samen wonen, dat zou ik begrijpen, maar zou het onredelijk vinden als hij voor mijn schulden moet betalen of zoiets.
Of als je net alles rond hebt met de Gemeente, ze gaan zeggen dat ik dan bij die andere Gemeente het opnieuw moet aanvragen.
Wat is wijsheid? Graag advies. Bedankt.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Kaatje,
Plangroep werkt in meerdere gemeenten, dus is het verstandig om deze vraag aan Plangroep voor te leggen. Als u gaat samenwonen, hoeft hij niet voor u te betalen. Wel verandert waarschijnlijk uw beslagvrije voet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jan, 12-10-2016
Hallo ik heb een zelfstandige onderneming gehad. En ben blijven zitten met een rest schuld van +- 7000€ aan de belastingdienst maar nu ben ik weer actief voor een baas met een contract. Maar nu wil ik een huis kopen met mijn vriendin, heeft dat gevolgen evt voor haar of wat zou de beste mogelijkheid zijn te doen zonder haar te belasten? Gegroet
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Jan,
De Belastingdienst zal altijd proberen een fiscale schuld te verrekenen bij de fiscale partner. Als jullie samen een woning kopen om in te wonen, worden jullie elkaars fiscale partners. Het risico dat de Belastingdienst bij haar aanklopt is dus aanwezig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Henk, 21-09-2016
Hallo.
Ik ben een alleenstaande ouder met twee kinderen, heb een uitkering van de sociale dienst.
Mijn vriendin wil graag bij mij inkomen wonen maar ze heeft schulden. Sinds kort is zij haar huis uit gezet. Geeft voor mij dit ook consequenties als wij gaan samen wonen? Volgens haar bewindvoerder niet. Wie wil mij hier bij helpen? Als ze eventueel schuld bij de belastingdienst heeft kunnen ze dat ook bij mij inkorten. Want ze moet toch ingeschreven staan op mijn adres.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Henk,
Als uw vriendin bij u komt wonen, worden jullie fiscale partner. De Belastingdienst kan dan belastingschulden ook bij u verrekenen, andere schulden niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Chantal, 28-08-2016
Mijn vriend werkt 16u in de week en ik zit al jaren in de bijstand, hij heeft een restschuld van 66.000 op zijn hypotheek overgehouden na zijn scheiding. (Zijn ex heeft de hypotheekschuld weten af te kopen met 10.000 euro, waardoor hij nu voor de rest aansprakelijk wordt gesteld.) Ik zelf heb een belastingschuld van circa 7.000 euro. Nu willen we het liefst na 5jr relatie samen gaan wonen. In de huidige situatie zou samenwonen inhouden, dat we aanvulling krijgen van de bijstand, omdat hij 16u werkzaam is. Nu is mijn vraag:
Kunnen mijn vriend en ik in de bijstand, gezamenlijk in een schuldsanering? Is het mogelijk dat mijn vriend en ik los van elkaar in de schuldsanering gaan in de bijstand terwijl we samenwonen?
Ik heb al ingelezen dat wanneer we fiscale partners zijn de belastingdienst ook mijn schuld zou kunnen proberen te innen bij mijn partner en ik heb gezien dat aangezien we geen samenlevingscontract hebben we niet opdraaien voor elkaars schulden en ik zou moeten aantonen dat mijn inboedel geheel van mij is, desnoods via een notaris, zodat zijn deurwaarders geen beslag kunnen leggen op mijn inboedel.
Wat raadt u mij en mijn partner aan in deze kwestie?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Chantal,
Jullie kunnen elk apart in de schuldsanering maar bij de hoogte van het vrij te laten bedrag wordt wel rekening gehouden met het inkomen van de partner (als jullie dus gaan samenwonen). Het is overigens raar dat de ex wel voor 10.000 euro heeft afgekocht en de rest bij uw vriend terechtkomt.
U zou een betalingsregeling kunnen afspreken met de Belastingdienst, dan hoeft u niet de wsnp in en/of kan de Belastingdienst een deel van uw schuld kwijtschelden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Camilla de Vries, 15-08-2016
Hallo, Ik heb een paar vragen waar ik al een tijdje mee rond loop. Mijn vriend zit binnenkort (hopelijk) in de schuldsanering. We willen over een tijdje gaan samenwonen maar voordat we gaan samenwonen wil ik een paar dingen duidelijk hebben. Hij verdient ongeveer €950 p.m. en ik ongeveer €1200, is het dan de bedoeling dat ik een hoger bedrag betaal aan vaste lasten omdat ik meer verdien of kan dit 50/50 geregeld worden? Hij heeft een dochtertje van 4 die om de week bij hem woont en krijgt nu €50,00 per week van zijn bewindvoerder om boodschappen voor te doen, dat dit bedrag lager wordt is logisch maar kan het ook zijn dat hij niks meer krijgt en dat ik hem en zijn dochter moet onderhouden qua boodschappen? En maakt het ook verschil uit of het huur huis op zijn naam of op mijn naam staat? Is het ook aan te raden om een samenlevings-contract op te stellen waarin staat dat ik de gehele inboedel betaald heb? Zou het zeer op prijs stellen om hier antwoorden op te krijgen. Groetjes Camilla
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Camilla de Vries,
Als jullie gaan samenwonen en een gezamenlijke huishouding hebben, zal uw vriend waarschijnlijk een lager bedrag van de curator krijgen: het vrij te laten bedrag gaat omlaag. Als het huurhuis op uw naam staat (voor zover mogelijk) dalen zijn woonkosten en kan het bedrag verder omlaag gaan.
Het is goed om op papier te zetten dat u de hele inboedel hebt betaald (daar is geen samenlevingscontract voor nodig), maar dat is een afspraak tussen u en uw vriend en buitenstaanders hoeven zich daar niet zoveel van aan te trekken. Belangrijker is nog dat u kunt aantonen dat de inboedel door u is betaald.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
A. de Jong, 05-08-2016
Hallo, ik zit in de schuldsanering en woon sinds een tijdje samen met mijn vriendin, mijn vriendin staat bij mij op mijn adres ingeschreven, niet op het huurcontract. Ik werk de hele week gewoon, dus er komt genoeg geld binnen bij de schuldsanering en nu proberen ze bij mijn vriendin ook geld te vangen, die moet elke maand haar loonstrook laten zien. Is dat normaal? Wij hebben ook geen samenlevingscontract ofzo, kunnen ze mijn vriendin verplichten mee te betalen?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo A. de Jong,
Als er een gezamenlijke huishouding is, wil men het inkomen van uw vriendin weten om te berekenen hoe hoog uw vrij te laten bedrag moet zijn. Uw vriendin hoeft verder niet mee te betalen. Als er geen gezamenlijke huishouding is, laat u dat aan de vrager weten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Wendy Dejonghe, 16-07-2016
Hallo
Ik ben nu al meer dan 7 maanden zwanger
Mijn ex en ik zijn al een paar maanden uit elkaar.
Wij hadden samen een huurhuis waar hij nog steeds verblijft. Maar ik heb vrijdag pas mijn adres veranderd in het stadhuis.
Het probleem is nu alles stond op mijn naam omdat hij vroeger al 10000den euro schulden gemaakt had en 10jaar zonder adres geleefd heeft. Maar dat was voor mijn tijd. Maar nu staat alles nog steeds op mijn naam terwijl hij overal schulden maakt op mijn naam ik heb dit gisteren te horen gekregen van mijn bank. Deurwaarders vredegerecht ze hebben zelfs de huurwaarborg van mijn rekening genomen omdat hij al maanden niet meer betaald. En blijkbaar nog een grote achterstand. Ik probeer nu zoveel mogelijk maatschappijen te contacteren dat mijn adres veranderd is terug bij mijn mama maar hoe zit het met die schulden aangezien hij schulden gemaakt heeft in de maanden als we uit elkaar gingen? Ik wil niet dat mijn mama en ik en mijn toekomstig kindje in problemen geraken door hem! Hij heeft het in het verleden al gedaan met zijn ex en hij doet het nu gewoon terug bij mij. Hij heeft me onlangs gezegd dat hij goed bezig is en geen schulden maakt hij zou mij dat nooit aandoen ook maar je ziet ALLEMAAL LEUGENS!Ook houdt hij al maandenlang mijn post achter wil hij het niet geven alles slaat tegen en over 2 maanden beval ik. Aub help mij wat ik moet of kan doen eraan ik wil mijn kindje niet verliezen door hem! Want hij kan en mag blijkbaar ALLES!
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Wendy Dejonghe,
U moet bekijken wat er nog op beider naam staat en daar wat dat het geval is, dit zo spoedig mogelijk wijzigen.
Dan verbaast het me dat zijn schulden bij u terecht komen. Waarom is dat, heeft u hem gemachtigd of pleegt hij fraude. In geval van fraude gaat u naar de politie, bij een machtiging trekt u die in.
Wat betreft de post kunt u aan iedereen van wie u post verwacht een adreswijziging doorgeven en ook met Bpost kunt u afspreken dat uw post die anders nog op het oude adres komt, automatisch naar uw nieuwe adres wordt gestuurd (zie bijvoorbeeld de verhuisdienst van bpost).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Ramona, 08-07-2016
Goedendag,
Ik zie dat het onderwerp nog steeds actueel is en wil daarom het volgende vragen:
Dankzij mijn ex-man zit ik in een penibele financiële situatie. Een zeer laag inkomen en voor meer dan 10000 in de schulden.
Mijn huidige vriend durft niet met mij te gaan samenwonen vanwege die schulden. Hij heeft te horen gekregen dat hij medeverantwoordelijk wordt als we een jaar of langer samen zouden wonen. Ook is hij bang voor de deurwaarders die mij continu aanschrijven en dreigen met oa inboedel beslagleggingen. ik werk normaal gesproken maar loop nu in de zw, hij heeft een eigen bedrijfje.
In hoeverre klopt de info die hij kreeg?En hoe kan ik voorkomen dat hij last krijgt van mijn schulden, zowel met zijn inboedel, inkomen als zijn eigen bedrijfje?
Ik hoop op een snel en duidelijk antwoord.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Goedendag Ramona,
Bij samenwonen zonder contract wordt uw vriend niet verantwoordelijk voor uw schulden. Het vervelende is wel dat een deurwaarder bij een boedelbeslag er vaak gewoon vanuit gaat dat alles gemeenschappelijk is en de partner dus moet kunnen aantonen wat van hem is om dit te voorkomen of weer terug te vorderen. Gemeenschappelijke aankopen zijn wel gemeenschappelijk.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Jeroen, 01-07-2016
Ik ben vorig jaar gaan samenwonen met mijn vriendin. Nu heeft zij een grote aanslag gehad van de belasting over een jaar waarin ik haar nog niet eens kende. Het bedrag wat ze nu terug moet betalen is dermate groot dat zij dat niet alleen kan. De belastingdienst wil mij nu ook aansprakelijk houden voor deze schuld. Kan dit zomaar?
Als ik weiger mee te betalen aan die schuld, waar ik ook helemaal buiten sta, kunnen ze mij dan iets maken? Of kunnen ze dan beslag leggen op mijn spullen? We hebben geen samenlevingsovereenkomst of wat dan ook.
Groeten,
Jeroen
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Jeroen,
Als jullie fiscale partners zijn, kan de Belastingdienst haar belastingschuld bij u verrekenen, anders niet. U kunt altijd bezwaar aantekenen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
A. J., 13-06-2016
Vraag, mijn vriend en ik denken na over samenwonen. Ik woon in een koopwoning waar we dan zouden gaan samenwonen. Hij heeft schulden bij de belasting en problemen met toeslagen waardoor hij deze niet meer krijgt. Heb ik dan ook geen recht meer op toeslagen als we samenwonen en hoe zit het met de belasting, krijg ik nog mijn voorlopige maandelijkse teruggave of wordt dat bijvoorbeeld ingehouden voor zijn schulden?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste A.J.,
Zolang er geen kinderen zijn of een notarieel samenlevingscontract, zijn jullie geen toeslagpartner of fiscale partners. Zijn fiscale schulden zouden geen invloed moeten hebben op uw fiscale toeslagen en inkomstenbelasting tot het moment dat jullie ervoor kiezen om gezamenlijk belastingaangifte te doen. Houd dit dan ook zo lang mogelijk gescheiden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Saskia, 25-04-2016
Hoi, ik en mijn vriend willen misschien de hypotheek gaan overnemen van het huis waar zijn ex en hijzelf nog eigenaar van zijn. Zijn ex woont daar nog. Het huis staat ongeveer 70K onderwater. In beginsel wilde hij zijn ex zonder schuld laten weglopen, dus dat wij de gehele hypotheek zouden overnemen. Nu heb ik aangedrongen op dat zij toch 1/4 deel op zich neemt omdat ik het eigenlijk onacceptabel vind dat zij met 0 wegloopt. Kan zij zomaar niet meer verantwoordelijk worden gehouden voor haar deel vd restschuld? Kunnen mijn vriend en ik ook bij de notaris afspreken dat hij aansprakelijk blijft voor restschuld bij verkoop (stel dat wij het ooit zouden moeten verkopen), en houdt de bank hier zich dan aan?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hoi Saskia,
Eigenlijk is de helft van de restschuld voor de ex en zijn de ex en uw vriend beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de totale hypotheek. Als u een samenlevingscontract afsluit, kunt u daarin aangeven welke schulden altijd voor uw vriend zullen zijn, zodat u die schulden dan op hem kunt verhalen. Dan de bank. Die kijkt niet naar een samenlevingscontract maar naar het contract dat met de klant wordt gesloten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Peter, 24-04-2016
Sinds twee jaar woon ik samen met een partner. Omdat er schulden waren van mijn kant zijn we bij de notaris geweest om een samenlevingscontract af te sluiten waarin opgenomen dat mijn schuld niet op mijn partner verhaald kan worden. We zijn geen fiscale partners.
De belastingdienst heeft een navordering van de IB 2012 op mijn partner verhaald via ABP.
Is dit mogelijk? Ik heb de schuld overigens meteen overgemaakt maar blijf toch met de vraag zitten.
Alvast dank voor uw reactie
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Peter,
Bedoelt u een loonbeslag via het ABP, want dat kan wel als rekening wordt gehouden met de geldende beslagvrije voet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Caroline, 05-04-2016
Ik hoop hier het antwoord te krijgen op mijn vraag! Ik zit in de schuldsanering (schulden zijn door mij veroorzaakt, ex man heeft daar niets mee te maken), nu willen wij weer gaan samenwonen! Wij hebben samen drie kinderen, dragen vaders achternaam! Wat zijn de gevolgen voor mijn ex man? Moet hij dan mee betalen en krijgen we dan ook weekgeld of ligt dat heel anders?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Caroline,
Uw man of kinderen hoeven niet mee te betalen als jullie samenwonen, maar uw beslagvrije voet (vrij te laten bedrag) zal waarschijnlijk lager worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marc, 04-04-2016
Goedemiddag,
Helaas ben ik een 8 jaar geleden persoonlijk failliet verklaard. Momenteel heb ik een goed inkomen en ben ik druk bezig om mijn schulden af te betalen. Faillissement is destijds ook meteen beëindigd wegens gebrek aan baten. Nu wil mijn vriendin graag een huis kopen maar haar inkomen is niet toereikend genoeg om het bedrag te lenen dat we graag zouden willen. Is het mogelijk dat ik, met mijn BKR historie, wel mag mee tekenen op haar hypotheek?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Marc,
Als u geen negatieve BKR registratie meer hebt, kunt u zeker mee tekenen. Anders zou de bank wel eens moeilijk kunnen doen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Daniëlle, 18-03-2016
Goedemorgen,
Ik heb een vraag ik heb in 2012 een rechtszaak verloren tot betrekking van een vof.
Nu ben ik in 2011 gaan samenwonen koophuis onderwater en samenlevingscontract. De schulden zijn van voorheen.
Nu zijn we nog steeds in onderhandeling voor betalingsvoorstel met finale kwijtschelding van restschuld na 10 jaar. De schuldeiser wil geen kant op dus ben genoodzaakt de Wsnp aan te vragen wat gebeurt er nu met huidige partner? En met zijn spullen denkendecaan auto enZo. Hoor graag van u mvg Daniëlle
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Daniëlle,
Dit zijn geen gezamenlijke schulden en ze zijn niet op uw partner te verhalen. Wel speelt zijn inkomen een rol bij het bepalen van uw beslagvrije voet of het geld dat u in de wsnp zelf nog mag behouden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Lau, 25-02-2016
Hallo,
Mijn vriend en ik willen dit jaar gaan trouwen. Momenteel zijn we aan het bekijken of het voor ons slim is om op huwelijkse voorwaarden te trouwen of in gemeenschap van goederen.
Hij heeft vanuit zijn studietijd een aardige studieschuld opgebouwd. Zelf heb ik in de afgelopen jaren gespaard. In de toekomst willen we wellicht een huis gaan kopen. Tegenwoordig wordt er wel naar een studieschuld gekeken bij de aanvraag van een hypotheek. Op mijn salaris zouden we net niet voldoende hebben voor een leuke hypotheek, op ons gezamenlijk inkomen wel alleen komt daar die studieschuld weer om de hoek kijken. Als we in gemeenschap van goederen trouwen, is zijn studieschuld dan ook voor mij? Als we op huwelijkse voorwaarden trouwen, zouden we dan betere kansen hebben op het verkrijgen van een hypotheek? En wat gebeurd er dan als een van ons komt te overlijden? Is er voor de ander dan een risico om uit het huis gezet te worden? (Hoe zit dit bij huurwoningen?)
Reactie infoteur, 05-07-2020
Hallo Lau,
Bij een gemeenschap van goederen zijn ook de studieschulden gemeenschappelijk. Bij een overlijden onder huwelijkse voorwaarden, erft de langstlevende partner nog steeds (als er geen testament is), maar is niet de helft al in het bezit van de partner en kan de erfbelasting daardoor hoger zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Liek, 16-02-2016
Vraagje, ik ben al een aantal jaren getrouwd met mijn huidige partner. Ik ben in het bezit van een koophuis, dit huis hadden we al toen we samen gingen. Er is echter een probleem ik heb uit mijn vorige relatie veel schulden deze worden nog steeds maandelijks netjes betaald.
Wat gebeurt er als ik kom te overlijden. We zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Liek,
De helft van uw schulden zijn in feite al van uw huidige partner en de andere helft komt in de erfenis terecht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Karel van den Bosch, 15-02-2016
Korte omschrijving:
Gescheiden in 2009.
Convenant was niet voorzien in een lange periode.
Mijn ex wilde van mij scheiden, 2 dagen voor mijn 50e verjaardag op 17 augustus 2009 vertelde zij mij dat zij een andere man ging zoeken om kinderen te krijgen.
In 2010, is zij in ingetrokken bij de vader van haar kinderen.
In juli 2011 is hun 1e kind geboren. En in september 2012 hun 2e kind.
Ik ben inmiddels hertrouwd, en heb nu een pleegdochter van 17 jaar.
Tijdens het huwelijk met mijn ex hadden wij een koopwoning, beide eigenaar van het huis en de grond.
Deze woning stond vanaf september 2009 te koop. Taxatie € 415.000 te koop gezet voor € 399.000 in 2011 verlaagd naar € 375.000.
De woning was door de crisis niet verkoopbaar, en stond voor € 299.500 te koop, € 92.500 onderwater. Er rust een hypotheek op van € 392.000.
Mijn ex is voor een bepaalde periode uitgeschreven geweest van het adres, in februari 2013 is ze weer vertrokken naar het adres van de vader van haar kinderen. “als ik niet ingeschreven blijf staan kost het mij veel geld, als jij mij uit laat schrijven betaal ik de hypotheek niet meer”
Verder is ze in september 2011 tot december 2011 twee maal hier in huis geweest I.V.M. huiselijk geweld van de vader van haar kind. November 2012 tot februari 2013 is ze ook hier in huis geweest… huiselijk geweld van de vader van haar kinderen.
Mijn ex is sinds 26 mei 2014 weer ingetrokken in het gezamenlijk eigendom en eist haar helft op. Reden: bang voor boete belastingdienst en huiselijk geweld tegen haar kinderen.
Woning verkocht en overgedragen in december 2014, het ontstaan van schulden.
Mijn huidige vrouw heeft in september 2015 het Nederlanderschap gekregen, zij heeft geen handtekening onder de hypotheek staan, zij heeft daar ook geen toestemming voor gegeven.
Nu wordt mijn huidige vrouw als mede schuldenaar door de bank benoemd. Kan dat?
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Karel van den Bosch,
Als u bent hertrouwd in gemeenschap van goederen, zijn vermogen en schulden gemeenschappelijk, dus ook de hypotheek. Maar de bank heeft een probleem, doordat uw huidige vrouw niet heeft getekend is een hypotheek of lening op uw naam waarschijnlijk niet geldig. Bovendien kan uw vrouw natuurlijk niet verantwoordelijk worden gehouden voor de restschuld van uw ex. Bekijk dus goed wat de bank nu precies van u en uw huidige vrouw wil, teken niets automatisch.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Barry1970 (infoteur), 10-02-2016 #50
Ik heb met enorme spoed hulp nodig. Ik zal proberen kort mijn situatie uit te leggen. Ik ben in 1994 getrouwd. Wij hebben in de loop der jaren schulden opgebouwd. Dat ging zover dat wij er niet meer uitkwamen en wij hebben (zo uit het hoofd) vanaf 2005 in de WSNP gezeten. In 2009 zijn wij eruit gekomen met beiden een schone lei. Toeval wil dat wij in 2009 ook gescheiden zijn. Ik ben daarna nooit meer in problemen gekomen financieel. Mijn (toen) ex-partner heeft wel nieuwe schulden gemaakt. Veel!
Toen zij vorig jaar (2015 dus) zonder inkomen kwam te zitten hebben we besloten het weer samen te proberen. Ik heb haar dus in huis genomen. Enige wat zij had was een bed, kledingkast en kleding. Ik heb geen samenlevingscontract oid. Zij is al sinds 2011 onder beschermd bewind.
Nu is er voor MORGEN beslag aangekondigd in mijn huis. Alle spullen zijn van mij. Kan alles zomaar meegenomen worden van mij? Ik heb natuurlijk geen aankoopbonnen meer van dingen die buiten de garantie vallen.
Wat moet ik doen? Help AUB. Als er iemand reageert krijg ik dan een mailbericht? Of moet ik deze pagina blijven verversen? Graag alleen reacties van mensen die juridisch onderlegd zijn. Dus geen meningen aub.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Barry1970,
Een beslag op uw spullen is in dit geval niet toegestaan. Laat de deurwaarder weten dat alles van u is en er dus geen beslag mag worden gelegd. Probeer rustig te blijven, want u staat in uw recht.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Cathy, 09-02-2016
Wij wonen nu samen maar mijn partner heeft veel schulden uit zijn (v)echtscheiding.
Hij gaat nu de schuldsanering in. Kunnen ze aan mijn spullen komen? Alles staat op mijn naam.
Reactie infoteur, 05-07-2020
Beste Cathy,
Als hij alleen de wsnp ingaat en er geen samenlevingscontract is waarin staat dat alles gemeenschappelijk is, kunnen ze niet aan uw spullen komen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw