Lening, schulden en belasting betalen

Lening, schulden en belasting betalen Een lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting of uw voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting. Door deze aftrek van schulden betaalt u minder belasting. Door de aftrek van hypotheekrente, maar mogelijk ook door de lening zelf. Het meeste voordeel biedt de hypotheekrenteaftrek in box 1 van de inkomstenbelasting. De aftrek van een niet hypothecaire lening of schulden vindt plaats in box 3 van de inkomstenbelasting en kan een hoop aan vermogensbelasting schelen.

Hoeveel belastingaftrek als er schulden zijn?


Hypotheekrenteaftrek is een grote aftrekpost inkomstenbelasting

Voor wie een eigen huis heeft, is de hypotheekrenteaftrek meestal de grootste fiscale aftrekpost. Niet alleen dat. Het is een aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting in box 1 van de inkomstenbelasting, werk en woning, waardoor u veel van de aan de bank betaalde hypotheekrente via de fiscus terugkrijgt. Bij een hoog inkomen kunt u minder dan de helft de aftrekpost terugkrijgen van de Belastingdienst als te veel betaalde belasting, in 2023 is dit maximaal 36,93% en in 2022 maximaal 40%. De hypotheekrenteaftrek is daardoor een groot voordeel dat een eigen huis voor vele mensen betaalbaar maakt.

Maximale belastingaftrek voor de eigen woning in 2022 en 2023

De maximale aftrek is mogelijk voor wie een inkomen in de hoogste belastingschijf heeft. Valt uw inkomen in belastingschijf 1 dan zal het aftrekpercentage nog lager zijn.

Wat is fiscaal aftrekbare hypotheekrente volgens de Belastingdienst?

De aftrekbare hypotheekrente hoeft niet gelijk te zijn aan de hypotheekrente die u betaalt. Alleen de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar die u betaalt over een hypotheek voor de aankoop of verbetering van uw eigen woning. Als u dus een deel van de hypotheek gebruikt voor een leuke reis, is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. Als u de overwaarde van uw huis gebruikt voor een extra lening en daarmee een auto koopt is ook die rente niet fiscaal aftrekbaar en ook de hypotheekrente voor een tweede huis is niet als hypotheekrente aftrekbaar.

Schulden, doorlopend krediet of persoonlijke lening nemen?

Ook de rente van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet dat u gebruikt om uw huis te renoveren wordt als hypotheekrente gezien en is daarmee aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting. U moet wel kunnen aantonen dat u het geld ook daarvoor hebt gebruikt. Dat hoeft niet direct te gebeuren, maar uiterlijk binnen een half jaar na het afsluiten van betreffende lening of leningen.

Schulden, een consumptieve lening kan ook

Meestal sluiten we een persoonlijke lening of doorlopend krediet af om er iets leuks mee te doen of iets nuttigs dat niets met de
verbetering van het huis van doen heeft, zoals:
  • Het kopen van een auto;
  • Lekker op reis gaan;
  • Een motor kopen;
  • Een wasmachine kopen;
  • De kapotte tv vervangen.

Drempel schulden 2022 en 2023

In al die gevallen is de rente een consumptieve rente en geen hypotheekrente. Dat betekent ook geen hypotheekrenteaftrek voor deze leningen, maar wel iets anders. U mag niet de rente aftrekken, maar mag het bedrag van de lening in mindering brengen op uw spaargeld en vermogen in box 3. Zo krijgt u ook dan nog iets van de Belastingdienst terug. Enkele voorwaarden daarbij zijn dat het bedrag van de lening in 2023 is dan 3.400 euro per persoon (in 2021 en in 2022 is dit 3.200 euro) en de lening langer duurt dan een jaar. Bij fiscale partners gaat het om een drempel van gezamenlijk 6.800 euro in 2023 en 6.400 euro in 2021 en 2022. Uw vermogen in box 3 minus de schulden wordt bekeken per 1 januari van het belastingjaar, 1 januari 2023, 1 januari 2022 1 januari 2021 en zo verder. Er is maar 1 peildatum per belastingjaar.

Studiefinanciering

Ook uw schulden voor de studiefinanciering mag u in mindering brengen in box 3. Dan betaalt u minder belasting in box 3 van de inkomstenbelasting, minder vermogensbelasting dus.

Slot lenen, schulden en Belastingdienst

Bekijk bij het aangaan van een lening of hypotheek altijd wat de fiscale mogelijkheden zijn. Dat kan u veel geld schelen. Door een lening in box 3 betaalt u bijvoorbeeld minder vermogensbelasting. De belastingaftrek eigen woning is dalende en zal vanaf 2023 nog een stuk lager worden. Laat u zich dus goed hierover adviseren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Info4mij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelOok een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelGeld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fisca…
Schulden overnemen van uw kindSchulden overnemen van uw kindU wilt een schuld of schulden overnemen en misschien wel boetevrij schenken in 2023 of 2024. Wat zijn de gevolgen als u…
Geldlening box 3 inkomstenbelastingGeldlening box 3 inkomstenbelastingWe kennen bij de inkomstenbelasting drie boxen. Hoe geeft u een geldlening in box 3 op voor de inkomstenbelasting? Welke…
Betaal minder belasting: hypotheek en schulden in box 3Betaal minder belasting: hypotheek en schulden in box 3U kunt minder belasting betalen door uw hypotheek en andere schulden fiscaal te plaatsen in box 3 van de inkomstenbelast…

Waarom erfbelasting in 2020 en 2021 betalen?Waarom erfbelasting in 2020 en 2021 betalen?Successierechten zijn hoog. Waarom en wanneer moeten we in 2023 zoveel erfbelasting en successierechten betalen en wat k…
Sigarettenprijzen in Nederland en eldersSigarettenprijzen in Nederland en eldersDe sigarettenprijzen gingen weer omhoog in 2019 en in 2020 kost een pakje al weer 7,50 euro of meer. En dus de vraag wat…
Reacties

Klees, 13-11-2018
Geld lenen aan een vriend
Ik heb geld (meer dan 3000 euro) uitgeleend aan een vriend. Ik moet 6% rente vragen voor deze lening, anders ziet belastingdienst het als schenking. Moet ik het geleende bedrag plus rente opgeven bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Klees,
Het uitgeleende bedrag is een vordering en daarmee vermogen in box 3. De rente is onbelast.

Y. Turegun, 12-06-2017
Beste,
doorloop sinds 2015 wsnp (t/m uni 2018),buiten eigenschuld heb ik een schuld rond € 5000
Moet snel aangifte 2016 doen, is het verstandig deze op te geven, heb geen bezittingen meer of vermogen.
Over 2015 had ik teruggaaf rond€1300, waarvan bel reeds bij bewindvoerder rond 600euro verrekend en rest gestort bij de bewindvoerder.
in 2016 januari wwb uitkering en feb. T/m augustus gewerkt tijdens werk in ziektewet t/m dec 2016. Is het gunstig alsnog schulden op te geven aub? Wat levert het mij op?
alvast dank. Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Y. Turegun,
Schulden anders dan een hypotheek voor de eigen woning zijn deels aftrekbaar in box 3 (minder vermogensbelasting). Ook al levert u dat misschien geen voordeel op, het opgeven ervan kan ook geen kwaad. Let er wel op dat u de bewindvoerder op de hoogte houdt.

Ron, 12-01-2017
Beste,
In het stuk staat dat rente van consumptieve leningen niet aftrekbaar is. Maar hoe zit het met rente die niet betaald hoeft te worden, maar rente op rente bij de oorspronkelijke schuld wordt opgeteld. Moet in de aangifte het oorspronkelijke bedrag opgenomen worden of het bedrag inclusief de rente, omdat dit nu de nieuwe schuld is geworden?

Met vriendelijke groet.

Ron Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Ron,
Wat telt is uw schuld per 1 januari van het jaar plus de bijgeschreven rente, met andere woorden de actuele schuldenstand per 1 januari van het belastingjaar.

Nanang, 04-12-2016
Ik heb staatsschuld van 7541,60 en DK van 7190,00 incl rente te hebben betaald waarbij de DK om grote bedragen maandelijks werd afgeschreven door mijn bewindvoering.Wellicht heb ik begrepen wanneer je schuld van DK meer zou gaan aflossen dan de afgesproken maand bedrag minder rente betaald. Zou graag ik willen weten of deze schulden ook aftrekbaar zijn met name staatsschuld voor mijn inkomsten belasting is veranderd en tot hoever kan en mag je teruggave invullen met vriendelijke groeten Nanang. Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Nanang,
Als er schulden zijn, mag u met uitzondering van belastingschulden die schulden aftrekken in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogensbelasting).

Info4mij (91 artikelen)
Laatste update: 31-05-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.