Lening, schulden en belasting betalen

Lening, schulden en belasting betalen Een lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting of uw voorlopige teruggaaf inkomstenbelasting. Door deze aftrek van schulden betaalt u minder belasting. Door de aftrek van hypotheekrente, maar mogelijk ook door de lening zelf. Het meeste voordeel biedt de hypotheekrenteaftrek in box 1 van de inkomstenbelasting. De aftrek van een niet hypothecaire lening of schulden vindt plaats in box 3 van de inkomstenbelasting en kan een hoop aan vermogensbelasting schelen.

Hoeveel belastingaftrek als er schulden zijn?


Hypotheekrenteaftrek is een grote aftrekpost inkomstenbelasting

Voor wie een eigen huis heeft, is de hypotheekrenteaftrek meestal de grootste fiscale aftrekpost. Niet alleen dat. Het is een aftrekpost bij uw aangifte inkomstenbelasting in box 1 van de inkomstenbelasting, werk en woning, waardoor u veel van de aan de bank betaalde hypotheekrente via de fiscus terugkrijgt. Bij een hoog inkomen kunt u minder dan de helft de aftrekpost terugkrijgen van de Belastingdienst als te veel betaalde belasting, in 2019 is dit 49% en in 2020 46%. De hypotheekrenteaftrek is daardoor een groot voordeel dat een eigen huis voor vele mensen betaalbaar maakt.

Maximale belastingaftrek voor de eigen woning in 2019 en 2020

De maximale aftrek is mogelijk voor wie een inkomen in de hoogste belastingschijf heeft. U hebt dan per saldo een aftrek tegen 49,5% in 2018. Die aftrek is als volgt samengesteld:
  • 51,95% aftrek op basis van uw belastingtarief.
  • Een bijtelling van 2,45% in 2018 via de post tariefaanpassing eigen woning.
  • 51,95% - 2,45%=49,5%.
  • In 2019 een bijtelling van 2,75% en een belastingpercentage van 51,75%. Per saldo dus 49% aftrek, in 2020 46%.

Overigens zal het belastingpercentage inkomstenbelasting onder het kabinet Rutte 3 dalen en dus de per saldo belastingaftrek voor de eigen woning navenant afnemen.

Wat is fiscaal aftrekbare hypotheekrente volgens de Belastingdienst?

De aftrekbare hypotheekrente hoeft niet gelijk te zijn aan de hypotheekrente die u betaalt. Alleen de hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar die u betaalt over een hypotheek voor de aankoop of verbetering van uw eigen woning. Als u dus een deel van de hypotheek gebruikt voor een leuke reis, is de rente over dat deel van de lening niet aftrekbaar. Als u de overwaarde van uw huis gebruikt voor een extra lening en daarmee een auto koopt is ook die rente niet fiscaal aftrekbaar en ook de hypotheekrente voor een tweede huis is niet als hypotheekrente aftrekbaar.

Schulden, doorlopend krediet of persoonlijke lening nemen?

Ook de rente van een persoonlijke lening of een doorlopend krediet dat u gebruikt om uw huis te renoveren wordt als hypotheekrente gezien en is daarmee aftrekbaar in box 1 van de inkomstenbelasting. U moet wel kunnen aantonen dat u het geld ook daarvoor hebt gebruikt. Dat hoeft niet direct te gebeuren, maar uiterlijk binnen een half jaar na het afsluiten van betreffende lening of leningen.

Schulden, een consumptieve lening kan ook

Meestal sluiten we een persoonlijke lening of doorlopend krediet af om er iets leuks mee te doen of iets nuttigs dat niets met de
verbetering van het huis van doen heeft, zoals:
  • Het kopen van een auto;
  • Lekker op reis gaan;
  • Een motor kopen;
  • Een wasmachine kopen;
  • De kapotte tv vervangen.

Drempel schulden 2019 en 2020

In al die gevallen is de rente een consumptieve rente en geen hypotheekrente. Dat betekent ook geen hypotheekrenteaftrek voor deze leningen, maar wel iets anders. U mag niet de rente aftrekken, maar mag het bedrag van de lening in mindering brengen op uw spaargeld en vermogen in box 3. Zo krijgt u ook dan nog iets van de Belastingdienst terug. Enkele voorwaarden daarbij zijn dat het bedrag van de lening in 2019 hoger is dan 3.100 euro per persoon en de lening langer duurt dan een jaar. In 2020 ligt de grens eveneens bij 3.100 euro, honderd euro meer. Bij fiscale partners gaat het dus om een drempel van gezamenlijk 6.200 euro in 2019 en 2020. Uw vermogen in box 3 minus de schulden wordt bekeken per 1 januari van het belastingjaar, 1 januari 2019, 1 januari 2020, 1 januari 2021 en zo verder. Er is maar 1 peildatum per belastingjaar.

Studiefinanciering

Ook uw schulden voor de studiefinanciering kunt u in mindering brengen in box 3. Dan betaalt u minder belasting in box 3 van de inkomstenbelasting.

Slot lenen, schulden en Belastingdienst

Bekijk bij het aangaan van een lening of hypotheek altijd wat de fiscale mogelijkheden zijn. Dat kan u veel geld schelen. Door een lening in box 3 betaalt u bijvoorbeeld minder vermogensbelasting. De belastingaftrek eigen woning is dalende en zal vanaf 2021 nog een stuk lager worden. Laat u zich dus goed hierover adviseren.

Lees verder

© 2011 - 2020 Info4mij, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelOok een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelGeld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fisca…
De vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffingDe vermogensrendementsheffing is een belasting op het veronderstelde rendement op uw vermogen. De overheid gaat er van u…
Schulden overnemen van uw kindSchulden overnemen van uw kindU wilt een schuld of schulden overnemen en misschien wel boetevrij schenken in 2019 of 2020. Wat zijn de gevolgen als u…
Geldlening box 3 inkomstenbelastingGeldlening box 3 inkomstenbelastingWe kennen bij de inkomstenbelasting drie boxen. Hoe geeft u een geldlening in box 3 op voor de inkomstenbelasting? Welke…

Waarom erfbelasting in 2020 betalen?Waarom erfbelasting in 2020 betalen?Successierechten, waarom en wanneer moeten we in 2020 zoveel erfbelasting en successierechten betalen en wat kunt u daar…
Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Hoe vaak betaalt u belasting over uw geld?Alle belastingplichtigen betalen een flink deel van hun inkomen aan belastingen. Het begint met inkomstenbelasting over…

Reageer op het artikel "Lening, schulden en belasting betalen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Klees, 13-11-2018 20:33 #12
Geld lenen aan een vriend
Ik heb geld (meer dan 3000 euro) uitgeleend aan een vriend. Ik moet 6% rente vragen voor deze lening, anders ziet belastingdienst het als schenking. Moet ik het geleende bedrag plus rente opgeven bij de belastingdienst? Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Klees,
Het uitgeleende bedrag is een vordering en daarmee vermogen in box 3. De rente is onbelast.

Y. Turegun, 12-06-2017 16:55 #11
Beste,
doorloop sinds 2015 wsnp (t/m uni 2018),buiten eigenschuld heb ik een schuld rond € 5000
Moet snel aangifte 2016 doen, is het verstandig deze op te geven, heb geen bezittingen meer of vermogen.
Over 2015 had ik teruggaaf rond€1300, waarvan bel reeds bij bewindvoerder rond 600euro verrekend en rest gestort bij de bewindvoerder.
in 2016 januari wwb uitkering en feb. T/m augustus gewerkt tijdens werk in ziektewet t/m dec 2016. Is het gunstig alsnog schulden op te geven aub? Wat levert het mij op?
alvast dank. Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Y. Turegun,
Schulden anders dan een hypotheek voor de eigen woning zijn deels aftrekbaar in box 3 (minder vermogensbelasting). Ook al levert u dat misschien geen voordeel op, het opgeven ervan kan ook geen kwaad. Let er wel op dat u de bewindvoerder op de hoogte houdt.

Ron, 12-01-2017 21:19 #10
Beste,
In het stuk staat dat rente van consumptieve leningen niet aftrekbaar is. Maar hoe zit het met rente die niet betaald hoeft te worden, maar rente op rente bij de oorspronkelijke schuld wordt opgeteld. Moet in de aangifte het oorspronkelijke bedrag opgenomen worden of het bedrag inclusief de rente, omdat dit nu de nieuwe schuld is geworden?

Met vriendelijke groet.

Ron Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Ron,
Wat telt is uw schuld per 1 januari van het jaar plus de bijgeschreven rente, met andere woorden de actuele schuldenstand per 1 januari van het belastingjaar.

Nanang, 04-12-2016 08:49 #9
Ik heb staatsschuld van 7541,60 en DK van 7190,00 incl rente te hebben betaald waarbij de DK om grote bedragen maandelijks werd afgeschreven door mijn bewindvoering.Wellicht heb ik begrepen wanneer je schuld van DK meer zou gaan aflossen dan de afgesproken maand bedrag minder rente betaald. Zou graag ik willen weten of deze schulden ook aftrekbaar zijn met name staatsschuld voor mijn inkomsten belasting is veranderd en tot hoever kan en mag je teruggave invullen met vriendelijke groeten Nanang. Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Nanang,
Als er schulden zijn, mag u met uitzondering van belastingschulden die schulden aftrekken in box 3 van de inkomstenbelasting (vermogensbelasting).

Adriaan Heijkants, 14-03-2015 13:40 #8
Ik ben in 2010 failliet gegaan. Ik heb een winkel gehad van 2008 t/m 2010. Nu heb ik rente betaald ten behoeve van het ondernemers krediet en ik heb rente betaald voor de roodstand van de zakelijke rekening. Zijn er mogelijkheden om deze betaalde rente nu te gaan opvoeren in de aangifte inkomsten belasting 2014? Reactie infoteur, 11-02-2020
Beste Adriaan Heijkants,
Hebt u als particulier rente betaald over een krediet, dan is de lening aftrekbaar in box 3, niet de rente. Hebt u nog een onderneming, dan gaat het om aftrekbare zakelijke kosten.

Henk, 25-12-2014 13:55 #7
Als men op de vraag " Waren de bezittingen van U en Uw partner op 1 januari van een bepaald jaar hoger dan 42.278,-- euro " neen hebt moeten invullen, kan je dan wel of niet een lening (niet zijnde een hypotheekschuld) als aftrekpost opvoeren? of geldt een en ander alleen als het gezamenlijk bezit hoger is dan 42.278,-- euro en moet je dan ook nog rekening houden met de drempel van i.d.g. 5.800,-- euro. Ik denk het laatste maar meerdere personen zijn het niet met mij eens. Reactie infoteur, 15-06-2020
Beste Henk,
Als u minder vermogen hebt dan de vrijstelling, betaalt u al geen belasting in box 3. Een voorwaarde is nog dat het resterende vermogen in box 3 (na aftrek schulden) nooit minder kan zijn dan 0. Een negatief saldo betekent dus geen teruggave.

Jan, 08-01-2014 15:40 #6
Dus het doorlopend krediet mag in zijn geheel noem maar even 10.000 euro mag eenmalig ingevuld worden in box 3. Of gaat het alleen om het jaarbedrag dat ik afgelost heb? Of de rente die ik moet betalen voor de lening? Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste Jan,
U mag elk jaar de schuld die u in dat jaar nog open hebt staan aftrekken in box 3 minus 2.900 euro (=drempel, in 2020 is dit 3.100 euro). Daarbij gaat het om de stand per 1 januari.

Jan, 07-01-2014 13:46 #5
Hallo

Je mag je schuld (doorlopend krediet of spaar krediet ) dus in box 3 plaatsen bij vermogen in mindering brengen maar wij hebben geen vermogen niets, mag je dat leenbedrag daar dan toch plaatsen en heeft dat nut en voordeel dan?

Mvg jan Reactie infoteur, 15-06-2020
Hallo Jan,
Het saldo van het vermogen in box 3 moet 0 of hoger zijn. Een negatief bedrag levert niets extra's op.

Fillekers, 09-01-2013 21:03 #4
Hallo, wij hebben reeds sinds 2004 (helaas) een doorlopend krediet afgesloten van € 35000, - afgesloten waar we tot nu toe niets hebben afgelost, dus alleen rente (pakweg € 260, -) Kunnen wij hier belasting technisch ook iets mee? Deze lening is indertijd afgesloten tezamen met een nieuwe hogere hypotheek. Reactie infoteur, 11-02-2020
Hallo Fillekers,
Als het doorlopend krediet bedoeld was voor de aankoop of verbetering van uw huis, is de rente als hypotheekrente aftrekbaar. In andere gevallen is de rente niet aftrekbaar, maar komt de schuld wel grotendeels in mindering op uw vermogen in box 3:

https://financieel.infonu.nl/geld/30605-ook-een-consumptieve-lening-geeft-fiscaal-voordeel.html

Maarten vd Waal, 27-09-2012 13:27 #3
Beste Infoteur,

Ik bezit geen eigen woning. Ik heb een persoonlijke lening van 19.500, - euro sinds een aantal jaren. Mag ik de rente minus de drempel afhalen van mijn spaartegoeden in box 3? Stel dat ik één maand in het jaar qua spaarsaldo boven het bedrag kom wat ik moet opgeven, moet ik dan deze maand opgeven in de aangifte IB? En stel dat ik geen vermogen heb, wat kan ik dan met de rente van een persoonlijke lening?

Maarten Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste Maarten vd Waal,
1. U mag de resterende hoofdsom van de lening minus drempel aftrekken van uw vermogen in box 3. Niet de rente, tenzij die bij uw schuld wordt bijgeschreven.
2. Meetpunt voor uw aangifte inkomstenbelasting is de datum van 1 januari, ook voor de schuld. Wat in de rest van het jaar gebeurt of daarvoor is dan niet van belang.
3. Verder is de rente op een consumptieve lening niet fiscaal aftrekbaar van uw inkomen.

A. A. Bouwman, 24-09-2012 08:40 #2
In 2007 hebben mijn vrouw en ik garant gestaan voor de koop van een huis van onze zoon. In 2011 heeft hij deze moeten verkopen met een verlies (restschuld ) van ca. 50.000 euro. Voor zover wij weten zit onze zoon zonder inkomsten en weten we ook niets over zijn verblijfplaats etc. Nu zijn wij zijn restschuld aan het betalen, (via incassobureau incassade) het eerste half jaar 450,00 euro gebaseerd op onze inkomsten en uitgaven, en nu willen zij dat we 850,00 euro gaan betalen. Wij hebben ook een eigen huis en dit bedrag, de 850,00 euro tevens gebaseerd op dezelfde inkomsten uitgaven (die nagenoeg niet veranderd zijn) dat gaan wij niet redden. Onze eigen schulden stapelen zich op. Mijn vraag is nu, mag dit zomaar? En is dit voor ons belastingaftrekbaar? Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste A. A. Bouwman,
1. Doordat u borg staat en uw zoon niet betaalt, bent u via de borgstelling hoofdelijk aansprakelijk voor (een deel van) de schuld geworden:

https://financieel.infonu.nl/hypotheek/67103-borg-staan-voor-hypotheek-of-lening-van-je-kind.html

2. Doordat u de schuld betaalt, is de schuld van uw zoon aan de bank een schuld aan u geworden die u ook bij uw zoon zou kunnen opeisen. Daarmee is de schuld minus 3.100 euro (de drempel) bij u fiscaal aftrekbaar als vermindering op het vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.
3. Een incassobureau kan u nergens toe dwingen, een gerechtsdeurwaarder gesteund door de rechter wel.
4. Als er beslag bij u wordt gelegd, geldt er een beslagvrije voet. Dat wil zeggen dat een deurwaarder zonder uw akkoord nooit zoveel mag inhouden dat uw beslagvrije voet in gevaar komt. Zie voor de bedragen en details het artikel:

https://financieel.infonu.nl/geld/61035-loonbeslag-deurwaarder-incassobureau-beslagvrije-voet-2020.html

J. Mulder, 09-09-2012 21:08 #1
Heb een lening lopen bij Unisolve te Woerden. Heb tot 28-02-2012 aan rente betaald
9497,75. Is dit bedrag ook aftrekbaar? De lening loopt nog. Graag antwoord wat ik kan ondernemen of ik als nog de post kan aftrekken
Met vr groet J. Mulder Reactie infoteur, 10-03-2020
Beste J. Mulder,
Als het geld is gebruikt voor een huis (aankoop of verbetering) is de rente als hypotheekrente aftrekbaar. Als het geld een andere bestemming heeft, kunt u de lening minus de drempel van 3.100 euro in mindering brengen op uw vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting. Dat laatste betekent een belasting besparing als u meer vermogen in box 3 hebt dan de vrijstelling:

https://financieel.infonu.nl/belasting/90628-vrijstellingen-box-1-en-box-3-inkomstenbelasting.html

Infoteur: Info4mij
Laatste update: 15-06-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Special: Aftrekposten
Reacties: 12
Schrijf mee!