Lening en overlijden partner
Als u of uw partner een lening afsluit, wat gebeurt er dan met deze lening bij een overlijden? De lening kan worden kwijtgescholden, maar soms ook op uw familie worden verhaald. Daarom is het goed om te weten wat er gebeurt met een studieschuld en hoe ervoor zorgt dat uw lening of hypotheek straks niet door uw partner of kinderen moet worden terugbetaald? Ook de partner en kinderen kunnen het een en ander doen om zich tegen de kosten van lenen te beschermen als u komt te overlijden.
Een lening afsluiten
Een lening afsluiten doet u op een verstandige manier als u de lening kunt betalen en de rente niet te hoog is. Dus gaat u online allerlei banken en kredietverstrekkers vergelijken op wat dezelfde lening bij hen zal gaan kosten. Vaak is de hoogte van de rente dan de doorslaggevende factor. Een paar tienden van een procent minder rente betalen kan al vlug een aardig bedrag schelen en dus kiest u voor een financiering met de laagste rente. Maar toch hoeft dat niet altijd de beste keuze te zijn.
Wat gebeurt met de lening als u of uw partner komt te overlijden?
U wilt er misschien nog niet aan denken, maar er kan altijd wat met u of uw partner gebeuren en dus doet u er verstandig aan om na te gaan wat de bank of kredietverstrekker zal doen met het deel van de lening dat nog niet is afbetaald. Wordt die lening dan kwijtgescholden. Sommige kredietverstrekkers doen dat namelijk (dat staat dan in de voorwaarden), maar rekenen daardoor wel een iets hogere rente. Op de lage rente komt een kleine risico opslag die kwijtschelden mogelijk maakt. Hoeveel die opslag is, hangt meestal wel af van uw leeftijd. Natuurlijk kunt u ook apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dan kiest u bijvoorbeeld voor een lage rente bij de ene bank en voor een goedkope maar goede overlijdensrisicoverzekering bij een andere bank of verzekeraar. Een restschuld kan geheel of ten dele worden kwijtgescholden. Let daar dus op.
Studieschuld en overlijden partner
DUO verhaalt de schuld die met een studie is opgebouwd niet op de nabestaanden. Als betrokkene in Nederland overlijdt wordt DUO hierover automatisch geïnformeerd. Woonde de overledene in het buitenland, dan wordt het overlijden in veel gevallen gemeld via de ambassade.
Een betalingsachterstand schrappen bij overlijden partner?
Een betalingsachterstand zal in de meeste gevallen bij overlijden niet worden geschrapt, maar als de schuld niet uit de erfenis kan worden betaald, wel worden verhaald op uw partner en andere erfgenamen zodra zij uw nalatenschap zuiver aanvaarden. Doen de erfgenamen dat niet, maar wijzen ze de erfenis af, dan zijn ze gevrijwaard van de door u nagelaten schulden.
Een hypotheek en overlijden partner
Een belangrijk verschil tussen een hypotheek en een gewone lening is dat er een onderpand is. Er is een huis van waarde waarop de hypotheek verstrekt is. Als de bank geld tekort komt, kan altijd nog worden besloten om het huis via de bank te verkopen. Maar ook dat zult u niet willen als u een partner en of kinderen hebt. Zeker niet als zij in het huis wonen. Bovendien is het na uw overlijden maar de vraag of de nabestaanden ook in staat zullen zijn om de lasten van het huis verder te dragen. Als dat een probleem kan zijn, doet u er goed aan om ook in dit geval te bekijken of u een goede overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten. Eentje die ervoor zorgt dat de bank wordt terugbetaald via de afgesloten verzekering, zodat uw partner en kinderen nog lang in het huis zullen kunnen wonen. Overigens vraagt ook het kiezen van een goede verzekering zeker uw aandacht. Er zijn ook daarvoor vele aanbieders en zoals u ook online kunt zien zijn de verschillen in te betalen premie aanzienlijk. Een overlijdensrisicoverzekering vraagt dus ook een goede vergelijking van kosten en voorwaarden. Die moeite is het zeker waard, want zo bent u zeker dat u uw nabestaanden verzorgd kunt achterlaten.
Conclusie lenen en overlijden van u of uw partner
Sta even stil bij de vraag of de lening die u nu gaat afsluiten vervalt als u komt te overlijden en als dat niet zo is, hoe u dat het beste wel kunt regelen. Komt de schuld dan bij uw partner te liggen of zijn er andere mogelijkheden aanwezig?
Lees verder