Lening en scheiden

Lening en scheiden Scheiden heeft vele directe gevolgen, ook voor een lening die tijdens het huwelijk of partnerschap is aangegaan, schulden of een gezamenlijke hypotheek. U kunt voor de lening en schulden van uw ex partner aansprakelijk zijn of worden. Hoofdelijk aansprakelijk zijn, wat betekent dat u voor de totale schuld en kunt u worden aangeslagen door de bank of schuldeiser? Bij een echtscheiding komen een lening, belastingschulden en natuurlijk geld aan de orde. Bekijk bijvoorbeeld altijd of de ex en u beiden hebben getekend. Bij kopen op afbetaling is een dubbele handtekening nodig. Verder kan van belang zijn in welk jaar u bent getrouwd.

Huwelijk, schulden en scheiden


Belastingschulden ex-partner bij een scheiding

Er zijn van die schulden waar u tijdens het huwelijk niet aansprakelijk voor was, maar waarvoor u na de scheiding wel aansprakelijk kunt worden gesteld. Bijvoorbeeld als de ex een bedrijf had en zijn belastingschulden niet heeft betaald. Wat u dan moet doen is bij de echtscheiding ook afstand nemen van de gemeenschap van goederen. Dan zal de belastingdienst misschien wel bij u aankloppen, maar rust bij u niet de verplichting om die schulden te betalen. De Hoge Raad heeft bepaald dat dergelijke belastingschulden niet behoren tot de kosten van de huishouding. Vandaar. Maar nu de lening die wel tot de kosten van de voormalige huishouding kan worden gerekend.

Lening en scheiden

Een echtscheiding betekent meestal veel ellende. Emotioneel en financieel. Er moeten besluiten vallen over de kinderen, het huis, de inboedel, de pensioenrechten en nog veel meer wat meestal extra geld kost. Een nieuwe lening of hypotheek liggen dan voor hand. Maar hoe zit het met de bestaande leningen? De hypotheek, een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Bestaande leningen afwikkelen bij een echtscheiding

Wat een scheiding of het uit elkaar gaan betekent voor de bestaande leningen hangt af van uw relatie en natuurlijk de afspraken die gemaakt worden. Een huwelijk in gemeenschap van goederen eindigt alleen door:
 • Het overlijden van één van de partners;
 • Door een scheiding van tafel en bed;
 • Door een volledige echtscheiding;
 • Bij een omzetting naar huwelijkse voorwaarden.

Woont u samen, is er een samenlevingscontract of bent u getrouwd, wat zijn de gevolgen?

De verschillende mogelijkheden op een rij:

1. Samenwonen zonder notarieel samenlevingscontract.
Wie samenwoont zonder notarieel samenlevingscontract is een aparte categorie. U bent dan niet gelijk gesteld aan mensen die getrouwd zijn. U bent niet aansprakelijk voor een lening waarvoor u niet getekend of mede getekend hebt. Wel bent u mede aansprakelijk voor kosten die zijn ontstaan bij de gezamenlijke uitgaven. Denk aan een woning die u gezamenlijk huurt of gezamenlijk hebt gekocht. Of in geval van een gezamenlijke hypotheek.

2. We hebben een notarieel samenlevingscontract

Wie een notarieel samenlevingscontract heeft wordt wel gelijk behandeld als personen die getrouwd zijn. Daarbij is belangrijk wat voor samenlevingscontract u hebt. Als het een gewoon samenlevingscontract is zonder aanvullende voorwaarden geldt in de meeste gevallen dat u alleen aansprakelijk bent voor de gemeenschappelijke schulden en uitgaven. Maar in een samenlevingscontract kan ook zeer veel worden geregeld. Enkele afspraken die u kunt maken zijn:
 • De verplichting bij te dragen in elkaars levensonderhoud.
 • Al dan niet een duidelijke afbakening van uw privé-eigendom. U stelt een lijst op en voegt die bij het notarieel contract.
 • U geeft aan welke bankrekeningen en girorekeningen gezamenlijk zijn en welke niet.
 • Er is een bepaling hoeveel wie bijdraagt in de huishouding.
 • De bijdragen in de hypotheeklasten, andere kosten voor een eigen huis of de huur worden vermeld.
 • Aangegeven is hoe om te gaan met het pensioen en de pensioenrechten.
 • Aangegeven is hoe om te gaan met leningen en wie mag wat doen.

Uw contract bepaalt dus de gevolgen van de echtscheiding.

3. Getrouwd zijn in gemeenschap van goederen

Als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen, bezit ieder de helft van de schulden en het vermogen. Schulden en vermogen die tijdens het huwelijk zijn opgebouwd, maar ook die waarmee men in het huwelijk is getreden. U bent beiden voor uw deel en het geheel hoofdelijke aansprakelijk. Extra aandacht vereist een eventuele onderneming van een partner. Gaat het om een VOF, eenmanszaak of zzp'er, dan valt ook de onderneming in de gemeenschap van goederen. Een uitzondering kan een lening zijn die is aangegaan zonder bedoeld te zijn voor een normale bedrijfsuitoefening. Als men getrouwd is, wordt bij een lening meestal geëist dat beiden de lening ondertekenen. Een hypotheek afsluiten kan een uitzondering zijn, maar meestal wordt ook hier door de bank om twee handtekeningen gevraagd. Als een lening is aangegaan zonder medeondertekening, terwijl dat wettelijk wel noodzakelijk was, kan een lening zelfs worden ontbonden.

4. Huwelijkse voorwaarden en geld lenen

Ook bij huwelijkse voorwaarden is belangrijk wat er in die voorwaarden staat. Dat kan tot zeer stringent zijn, waarbij alles is gescheiden en wordt verantwoord tot een contract dat niet veel verschilt van een huwelijk in gemeenschap van goederen.

Huwelijk gesloten in 2020 en daarna

Bij een huwelijk in 2020 en latere jaren trouwt u volgens de wet automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het bezit van voor het huwelijk van de individuele personen zijn, maar de inkomstenbestanddelen of schulden van tijdens het huwelijk gemeenschappelijk zijn. Natuurlijk kan dit via aanvullende huwelijkse voorwaarden (via koude uitsluiting bijvoorbeeld) anders worden geregeld. Trouwt u voor de wet zonder aanvullende huwelijkse voorwaarden met finaal of periodieke verrekening, dan kunt u beide aansprakelijk zijn voor schulden en kan de schuld door schuldeisers op beide partners worden verhaald. Bij de verdeling na een echtscheiding zijn er de schulden van voor het huwelijk (individuele schulden) en de gemeenschappelijke schulden tijdens het huwelijk.

Slot de gevolgen van een scheiding als er ook schulden zijn

Wat een echtscheiding betekent voor de aangegane lening, leningen en schulden hangt af van uw relatie tot uw ex. Dat kan zelfs betekenen dat er voor u financieel nauwelijks gevolgen zullen zijn. Vraag om advies bij een advocaat of notaris om uw individuele situatie goed in kaart te brengen. Dan wordt ook snel duidelijk wat de echtscheiding financieel voor u zal betekenen. Nog beter is het om alles te regelen voordat u gaat samen wonen of trouwen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenLenen hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenSamen met een andere persoon geld lenen en samen borg staan voor een lening betekent ook dat u elk ook afzonderlijk hoof…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Opdraaien voor de schulden van een ex-partnerOpdraaien voor de schulden van een ex-partnerWat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee n…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…

Pinnen: Kosten betalen voor pinnen in EU-landen mag nietSteeds vaker moeten mensen die in andere landen binnen de EU geld pinnen daarvoor betalen. Zo berekent de Duitse Kreissp…
Van lijfrente tot banksparenVan lijfrente tot banksparenBanksparen is een vrij nieuw en fiscaal voordelig product, onder meer in te zetten om uw hypotheek voordelig af te losse…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.