InfoNu.nl > Financieel > Lenen > Geld verdienen met DUO studielening

Geld verdienen met DUO studielening

Geld verdienen met DUO studielening Geld verdienen met een DUO lening. Het klinkt erg ongeloofwaardig, maar het is toch zeker mogelijk voor studenten. Ben je een student en heb jij recht op een studielening? Dan werkt dit ook voor jou. Benieuwt hoe dit werkt? Lees dan snel het volgende artikel door en je kunt binnenkort geld verdienen met je DUO studielening in combinatie met een spaarrekening. Ideaal want je hoeft er bijna niks voor te doen!

Hoe werkt het geld verdienen?

Het idee is heel simpel. DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) verstrekt leningen met een (heel lage) rente van 1,5% aan studenten. Als je het geld wat je leent van DUO dan weer op een spaarrekening zet bij je eigen bank, die een veel hogere rente geeft op je spaargeld, dan verdien je er dus geld aan. De rente die je nu bij een spaarrekening krijgt ligt namelijk rond de 3%. Dat is dus een aardig groot verschil.
Het is natuurlijk slim om een nieuwe spaarrekening te openen en daar je geleende geld op te zetten zodat je je eigen geld en het geleende geld goed gescheiden houdt. Als je leentermijn is verstreken betaal je gewoon het geleende bedrag + 1,5% terug aan DUO vanaf je spaarrekening en het geld dat je dan overhoudt is je winst.

Waarom geeft DUO zo’n lage studielening rente?

Dienst Uitvoering Onderwijs heeft bewust zulke lage rentes bij hun leningen. Zij doen dit om het volgen van onderwijs te stimuleren. Veel mensen kunnen zelf niet hun studiegeld betalen, om deze mensen toch een kans te geven, om te gaan studeren, is de rente van een studielening zo laag.

Is het legaal om geld te verdienen met een DUO / IB-Groep lening?

Het klinkt natuurlijk een beetje illegaal om je geleende geld, dat eigenlijk bedoeld is om te gebruiken voor je studie, op een spaarrekening te zetten en er geld aan te verdienen. Toch heeft DUO gezegd dat het is toegestaan om op deze manier geld te verdienen, er wordt echter wel nadrukkelijk gewaarschuwd voor de risico’s van het lenen.

Risico’s van het geld lenen

Het grote gevaar van dit idee is natuurlijk dat mensen niet van hun geleende geld af kunnen blijven. Het geld dat je leent moet je natuurlijk niet gaan uitgeven als je er tenminste geld mee wil verdienen. Je moet het gewoon op je spaarrekening zetten en er vervolgens niet meer aankomen. Veel mensen vinden dit echter toch moeilijk omdat het geld heel simpel van je spaarrekening te verkrijgen is.

Hoeveel geld kan je verdienen met je studielening?

Als je de juiste spaarrekening kiest, dus een spaarrekening met een hoge rente over je spaargeld. Dan kan je al snel 2,5 procent winst maken ten opzichte van je lening bij DUO.
Als je dan elke maand vijfhonderd euro leent van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dan kan je winst na drie jaar oplopen tot ruim 1000 euro. Heel makkelijk verdient dus voor studenten. Na afloop van je lening betaal je gewoon je geleende bedrag + 1,5% rente terug aan DUO. Je haalt dat geld dan gewoon van je spaarrekening en het geld dat je overhoudt is dan je winst.

Voorbeeld berekening van de winst met een DUO lening

Stel je leent €500 per maand bij DUO, dat is nog niet eens het maximale, je kunt dus nog meer winst maken. Maar voor deze berekening nemen we even €500 als voorbeeld.
Vijfhonderd euro per maand betekent €6000 euro in het jaar. Als je dan vier jaar lang vijfhonderd euro per maand leent moet je 6000x1,015^4 = 6368,18 uiteindelijk terug betalen bij een rente van 1,5% (de rente van DUO dus).

Als je dan een spaarrekening neemt met een rente van 3% waarop je 500 euro per maand zet, dat is dus ook 6000 per jaar. Dan heb je na vier jaar het volgende bedrag op je spaarrekening: 6000x1,03^4 = 6753,05

Na vier jaar heb je dan 6753,05-6368,18 = 384,87 euro winst gemaakt. Dat is bijna honderd euro per jaar. Dat is best veel voor een student en je hoeft er helemaal niets voor te doen.

Zelf berekenen hoeveel geld je kunt verdienen met je studielening

Wil je zelf berekenen hoeveel winst je kunt maken met een bepaalde lening? Gebruik de volgende formule: Y = B x G^t
De letters betekenen het volgende:
Y = Het totaal bedrag dat je terug moet betalen of dat je uiteindelijk op je spaarrekening hebt staan (ligt eraan wat je uit wilt rekenen)
B = Het bedrag dat je het eerste jaar leent of spaart
G = Het rente percentage: bij 2,5 procent is dat 1,025
bij 5 procent is dat 1,05
bij 10 procent is dat 1,10
t = Je leen of spaar periode in jaren

* Dit artikel is gebasseerd op gegevens uit 2011 en kan daarom verouderde gegevens bevatten. Fouten in de berekening voorbehouden.
© 2011 - 2018 Ruttger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met lening van DUOHet is best makkelijk om met een lening van de DUO, voorheen de IB-groep, om geld te verdienen. Dit komt omdat de rente…
Student verdient geld met lenen en sparen bij DUOStudent verdient geld met lenen en sparen bij DUOHoe verdien je als student snel wat extra geld met een rentedragende lening bij DUO, je studieschuld? Studenten kunnen i…
Beleggen of Sparen?Het kan een moeilijke keuze zijn en daarom belicht ik hier de belangrijkste voor en nadelen van beleggen en van sparen.
Student verdient geld met zorgtoeslag 2017 of 2018 (Besured)Student verdient geld met zorgtoeslag 2017 of 2018 (Besured)Een student kan verdienen met de maandelijkse zorgtoeslag. Tot wel 300 euro in 2017 en 2018. De zorgtoeslag krijgt u tot…
Veel geld verdienen - Beleggen in aandelenVeel geld verdienen - Beleggen in aandelenAls je op korte termijn veel geld wil verdienen dan is het wellicht een idee om je geld te gaan beleggen in aandelen. Ee…
Bronnen en referenties
  • http://www.ib-groep.nl
  • http://lenen.vindhetviahier.nl/

Reageer op het artikel "Geld verdienen met DUO studielening"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Jolanda Lanslots, 14-10-2012 13:39 #1
De berekening klopt niet helemaal; als je start met studeren in een jaar dat de rente 1, 39% is, kun je daar alleen voor dat jaar van profiteren. Het jaar daarop gaat de rente omhoog naar 4, 17% en draai je dus 'verlies' op je spaarrekening.
De rente is alleen voor 5 jaar vast als je klaar bent met je studie en in januari van het jaar daarop je studieschuld wordt vastgesteld.
Tot die tijd, dus tijdens je studie, verandert de rente elk jaar! Je verdient er dus in die 4 jaar bijna niets op.

Infoteur: Ruttger
Laatste update: 12-11-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!