Mijn partner heeft problematische schulden

Mijn partner heeft problematische schulden Als één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schulden moet er goed gekeken worden naar de eventuele samenlevingsvorm. Partners die gehuwd zijn in gemeenschap van goederen hebben een gezamenlijk vermogen. De schulden van de ene partner behoren in dat geval ook toe aan de andere partner. Hetzelfde geldt voor een geregistreerde partnerschap, tenzij er afwijkende regels zijn vastgelegd in het contract. Gehuwden kunnen het samensmelten van vermogens voorkomen door te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Partners die samenwonen houden in principe gescheiden bezittingen en schulden, maar ook samenwonenden doen er verstandig aan om het nodige vast te leggen.

Schulden van de partner waarmee niet wordt samengewoond

U kunt nooit worden aangesproken door schuldeisers als er geen sprake is van een samenlevingsvorm. Tenzij u heeft meegetekend voor bijvoorbeeld een lening. In dat geval kan de schuldeiser één van de contractpartijen aanspreken voor de schulden, dus ook de partner. Het is toegestaan om de partner te helpen door een schenking te verrichten. Let hierbij wel op dat de schenking niet hoger is dan € 2.092. Bij het financieel helpen van een partner met schulden, moet u er vanuit gaan dat u het “uitgeleende” geld niet terug krijgt.

Trouwen met een partner met schulden

Als u gaat trouwen zonder tussenkomst van de notaris, trouwt u in gemeenschap van goederen. Na het uitspreken van het ja-woord smelten de schulden en bezittingen ook samen. Door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen kunt u dit voorkomen. Hetzelfde geldt voor een geregistreerd partnerschap. Het is dus belangrijk dat u de vermogenspositie van uw partner weet voordat u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan gaat.

Samenwonen, ieder houdt eigen bezittingen en schulden

Beheersbare schulden binnen een huishouding hoeven geen probleem te zijn. Zolang er aan de financiële verplichtingen wordt voldaan is er geen man over boord. Er ontstaan pas problemen zodra er niet meer aan de betalingsverplichtingen wordt voldaan. In een uiterste geval kan de schuldeiser ook de samenwonende partner aanspreken. Dit kan voorkomen worden door goed vast te leggen wie wat bezit. Een samenlevingscontract kan uitkomst bieden.

Samen verplichtingen aan gaan is samen verantwoordelijk dragen

Bij het afsluiten van een lening eist de bank vaak ook een handtekening van de partner. Dit doen ze zodat ze bij betalingsproblemen ook nog een tweede persoon voor de schulden kunnen aanspreken. De schuldeiser kan zelf kiezen wie wordt aangesproken om de schulden af te betalen. Vaak wordt gedacht dat ieder voor de helft aansprakelijk is, maar dat is niet het geval. Ieder van de contractpartijen is voor het volledige bedrag aan te spreken. Onderling moet eventueel weer verrekend worden, maar dat is niet het probleem van de schuldeiser.

Is het verstandig om samen te wonen met iemand met schulden?

Het hebben van schulden hoeft geen probleem te zijn. Het is wel belangrijk om de onderlinge afspraken goed vast te laten leggen door een notaris. In tijden dat het slechter gaat met de relatie is het belangrijk dat alles schriftelijk goed vast ligt. In het geval één van beide schulden heeft moeten de financiën wel schrikt gescheiden worden gehouden. Anders kan de partner zonder schulden alsnog met een schuld blijven zitten bij het verbreken van de relatie.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
Schulden partner bij samenwonenSchulden partner bij samenwonenEen partner met schulden hebben, wat betekent dat voor u, wie is verantwoordelijk voor de schuld in 2020 en 2021? Schuld…
Opdraaien voor de schulden van een ex-partnerOpdraaien voor de schulden van een ex-partnerWat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee n…
Wie moet de schulden betalen?Wie moet de schulden betalen?In de praktijk blijken schulden vaak opgelopen te zijn door toedoen van anderen. Dit gebeurt vaak in de relationele sfee…
Registratie bij PreventelVoordat je een telefoonabonnement kan aanvragen zal de aanbieder van dit abonnement vaak een credit check doen. Deze cre…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 21-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.