Lening afsluiten: Op welke manieren kun je snel geld lenen?

Lening afsluiten: Op welke manieren kun je snel geld lenen? Een minilening of flitslening afsluiten kan tegenwoordig heel eenvoudig. Het maakt niet uit of je een BKR-registratie hebt, en je betaalt vaak geen rente. Maar er zijn vaak wel kosten verbonden aan een minilening; die kunnen behoorlijk oplopen. Het kan daarom de moeite waard zijn om alternatieven te onderzoeken, zoals geld lenen bij een bank of rood staan op je lopende rekeningen. Wanneer je toch kiest voor een minilening, is het voordelig om de verschillende producten te vergelijken.

Een minilening lijkt eenvoudig en goedkoop: direct afsluiten en geen rente

Bij veel mensen komt het wel eens voor dat er geen geld meer op de rekening staat, terwijl er nog wel het één en ander gekocht moet worden. Het is dan erg verleidelijk om een minilening af te sluiten. Wanneer je 18 jaar of ouder bent kun je via internet binnen enkele minuten een minilening of flitslening afsluiten. Bij veel aanbieders maakt het daarbij niet uit of je een BKR-registratie hebt. De vraag is echter of het wel zo verstandig is om dit te doen. Bij een minilening betaal je over het algemeen geen rente, maar er zijn wel degelijk kosten aan verbonden.

De kosten van een minilening

Bij een minilening betaal je vaak 0% rente: sommige aanbieders adverteren daar ook mee. Tegenover het feit dat er geen rente in rekening wordt gebracht, staat echter wel dat er behoorlijk hoge kosten verbonden zijn aan zo'n kortlopende lening.

Een voorbeeld van de kosten van een minilening

Stel dat je 300 leent tegen 0% rente, die je binnen een maand weer terug moet betalen en waarbij je 25 administratiekosten moet betalen. Dan betaal je dus aan het eind van de maand 325. Als je deze 25 terug rekent naar procenten kom je op ongeveer 8% rente. Dat lijkt niet veel, maar dit is 8% op maandbasis. Wanneer je dit omrekent naar de rente per jaar, kom je op 100% rente. Zou je namelijk een jaar lang elke maand 300 lenen, dan betaal je op jaarbasis 12 keer 25; dat is 300 aan kosten. Het totale bedrag dat je leent is daarbij niet 12 keer 300, omdat je aan het eind van elke maand het bedrag steeds weer terugbetaalt. De kosten zijn dus behoorlijk hoog en het kan dus de moeite lonen om de alternatieven te onderzoeken.

Geld lenen bij een bank: een reguliere lening

Wanneer je geld bij een bank leent, betaal je hier meestal tussen de 4 en 10% rente over: dat is afhankelijk van de rentestand en de voorwaarden bij de lening. Zelfs wanneer je 10% rente zou betalen is dat nog steeds veel minder dan dat je aan administratiekosten betaalt bij een minilening. Stel dat je 300 leent bij een bank tegen 10% rente, dan betaal je dus op jaarbasis 30, tegenover 25 per maand bij het voorbeeld van de minilening hierboven.

Een lening bij een bank is niet altijd eenvoudig en snel te krijgen

Het nadeel van geld lenen bij een bank is dat het vaak wel wat tijd en moeite kost. Een bank zal misschien eerst een persoonlijk gesprek met je willen, of ze willen aan de hand van loonstrookjes zien dat je een vast maandelijks inkomen hebt. Ook zal een bank in de meeste gevallen weigeren om een lening te verstrekken wanneer je een BKR-registratie hebt. Daar komt nog eens bij dat het bij minileningen of flitsleningen altijd over relatief kleine bedragen gaat; banken kunnen een minimum stellen aan de hoeveelheid geld die je in één keer moet lenen. Anders komt er bij de rente toch nog een administratieve kostenpost.

Rood staan in plaats van een minilening afsluiten

Een ander alternatief voor een minilening is rood staan op je lopende rekening. Dit kost meestal tussen de 12 en 20% aan rente. Dat is meer dan dat je betaalt bij een reguliere lening, maar het voordeel is dat je alleen betaalt voor wat je gebruikt. Je hoeft dus geen vast bedrag af te spreken of een specifieke looptijd. Wanneer je geld nodig hebt, pin je extra, zodat je rood komt te staan: vanaf dat moment ga je rente betalen. Wanneer je je loon ontvangt of een storting doet op je rekening, zodat je weer uit de rode cijfers komt, stopt het oplopen van rente direct. Rood staan is een dienst die hoort bij de meeste lopende rekeningen. Bij veel banken kun je op internet het bedrag dat je rood kunt staan zelf verhogen en verlagen.

Geen geld lenen; ook geen rente betalen

Het beste is het om geen geld te lenen. Geld lenen kost geld, zoals alle mogelijkheden hierboven duidelijk maken. Als je je aankopen uit kunt stellen, totdat je voldoende geld hebt, ben je uiteindelijk minder geld kwijt bent. Ook is het verstandig om een beetje geld te sparen. Wanneer je zorgt dat je altijd 2000 (liefst 5000) op een spaarrekening hebt staan, hoef je ook bij onverwachte uitgaven eigenlijk nooit geld te lenen.

Toch een minilening afsluiten

Wanneer je besluit om toch een minilening of flitslening af te sluiten, bekijk dan in ieder geval goed de tarieven en voorwaarden van verschillende aanbieders. Er zijn tegenwoordig heel veel aanbieders van minileningen en sommige daarvan zijn een stuk voordeliger dan anderen. Ook bijvoorbeeld de terugbetalingsvoorwaarden kunnen behoorlijk verschillen. Wat gebeurt er als je niet op tijd kunt terugbetalen? Verschillende producten vergelijken kan je ook in dit geval veel geld besparen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoopste flitslening en minilening vergelijkenGoedkoopste flitslening en minilening vergelijkenMet spoed een paar honderd euro lenen kan bij verschillende specifieke aanbieders. Maar wat kost een flitslening, flitsk…
Direct lenen met flitslening of minileningDirect lenen met flitslening of minileningDirect geld lenen kun je in 10 minuten met een flitslening, minilening of flitskrediet. Het kan nog steeds in 2022, bij…
Minilening populair bij jongeren vanaf 18 jaarMinilening populair bij jongeren vanaf 18 jaarSnel geld lenen kan iedereen via een flitslening. Het is snel geld lenen is zeer populair bij jongeren vanaf de leeftijd…
Saldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje 2021, je kunt zelfs tot 1.500 euro lenen bij Saldodipje en dat voor 62 dagen. Dat zou je misschien niet verwa…

Studiefinanciering 2019 en 2020Studiefinanciering 2019 en 2020Een student met recht op studiefinanciering in 2019 of 2020 moet de studiefinanciering wel eerst aanvragen bij de DUO om…
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.