Snel geld nodig: hoe je snel aan extra geld kunt komen

Snel geld nodig: hoe je snel aan extra geld kunt komen Soms heb je tijdelijk extra geld nodig om al je rekeningen te kunnen betalen. Misschien is het mogelijk geld te lenen bij familie of vrienden. Anders kun je er voor kiezen om een minilening aan te gaan of rood te staan op je betaalrekening. Met schulden maken moet je echter oppassen. Misschien is het ook mogelijk om aan extra geld te komen door spullen te verkopen op een rommelmarkt of op marktplaats. De beste manier om aan geld te komen is meestal door (meer) te gaan werken.

Snel extra geld nodig

Soms heb je snel extra geld nodig. Bijvoorbeeld omdat huishoudelijke apparaten er opeens mee stoppen. Bij een koffiezetapparaat is dat nog niet zo erg, maar als de wasmachine of de koelkast het begeeft, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een nieuwe. Voor veel mensen is dit hetzelfde als er iets mis is met de auto: ze brengen hem zo snel mogelijk naar de garage. En als ze er daar ook niets mee kunnen moet er zo snel mogelijk een nieuwe komen.

Het is handig als je voor dit soort uitgaven wat geld achter de hand hebt, maar dat is nu eenmaal niet altijd het geval. Of misschien heb je wel een klein spaarpotje, maar heb je die net gebruikt om een nieuwe koelkast te kopen en wordt je nu geconfronteerd met een reparatie aan je auto van 500. Je moet dan zo snel mogelijk aan wat extra geld zien te komen: hoe doe je dat?

Lenen van familie of vrienden

Een eerste mogelijkheid is om het geld te lenen van familie of vrienden. Misschien hebben zij wat meer financiële speelruimte dan jij. Leg de situatie uit en vraag ze of ze je tijdelijk wat toe kunnen stoppen. Maak hierbij wel altijd goede afspraken; het is namelijk wel de bedoeling dat je deze mensen als je vrienden houdt. Spreek dus duidelijk af wanneer je het geld denkt terug te betalen, of je dat in één keer doet of in een paar gelijke porties en bespreek ook of er misschien rente over betaald moet worden. Het lijkt misschien niet nodig om dit soort afspraken te maken omdat het om familie en vrienden gaat, maar het is juist belangrijk om in dit geval voor iedereen duidelijk te krijgen wat er gaat gebeuren. Voor je het weet heb je niet alleen financiële problemen, maar ook relatieproblemen.

Rood staan of een minilening

Niet iedereen heeft vermogende familie en vrienden en niet iedereen die wel vermogende familie en vrienden heeft zal hier geld van kunnen lenen; het is natuurlijk het goed recht van andere mensen om jou geen geld uit te lenen. Wat je dan kunt doen is naar officiële instanties gaan die geld uitlenen: banken en kredietverstrekkers.

Je hebt verschillende opties. Bij een normale betaalrekening kun je normaal gesproken bijvoorbeeld 500 rood staan. Daarvoor hoef je dus geen overleg te voeren met de bank of een overeenkomst aan te gaan: het is onderdeel van de service van de bank. Besef wel dat rood staan behoorlijk duur is. Op jaarbasis betaal je vaak rond de 15% rente. Kijk dus altijd eerst op de website van je bank (of ga eens langs) voor het rentetarief, maak een inschatting van hoe lang je rood denkt te staan en bereken wat het rood staan gaat kosten.

Op internet kun je tegenwoordig ook bij verschillende aanbieders een minilening afsluiten. Omdat het bedrag laag is (meestal tot 500 of 750) en de looptijd over het algemeen kort, wordt de lening niet bij het BKR geregistreerd. Ook heb je het geld van de minilening vaak heel snel op je rekening staan; vaak dezelfde dag nog.

Dat lijkt dus ideaal, maar over het algemeen is een minilening nog een stuk duurder dan rood staan op je betaalrekening. Meestal betaal je geen rente, maar worden er (vaste) kosten in rekening gebracht: servicekosten of aanvraagkosten. Soms wordt dit bedrag direct ingehouden op het bedrag dat je leent. Ga je bijvoorbeeld een minilening aan van 200 en daarbij worden 25 aan kosten in rekening gebracht, dan krijg je dus maar 175 op je rekening gestort. Wanneer de looptijd voorbij is (meestal al na enkele weken) moet je wel de volledige 200 terugbetalen.

Wanneer je de kosten van een minilening gaat berekenen als percentage van het te lenen bedrag, dan kom je op behoorlijk hoge bedragen. Op jaarbasis gaat het over het algemeen over rentepercentages van ver boven de 100%. Doordat de looptijd van een minilening erg kort is, zul je echter nooit het dubbele bedrag (of meer) hoeven terug te betalen.

Er komen steeds meer aanbieders van minileningen. Wanneer je hier gebruik van wilt maken dan kan het zeker de moeite lonen om de tarieven van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk goed waar je het voordeligst uit bent en onderzoek ook de mogelijkheden van rood staan op je betaalrekening.

Wees je ervan bewust dat je een lening moet terugbetalen, met rente! Misschien is het een goed idee om ook de andere opties eens goed te bekijken.

Spullen verkopen op een rommelmarkt

De meeste mensen hebben meer spullen dan ze gebruiken en in ieder geval dan ze eigenlijk nodig hebben. Wanneer je geld nodig hebt dan kan het de moeite lonen om de kasten eens uit te pluizen en de zolder na te kijken op spullen die je kunt verkopen. Een goede plek om dat te doen is op een rommelmarkt. Met name in de lente en de zomer zijn er veel rommelmarkten door het hele land, met name op zaterdag. Op internet zijn ze makkelijk te vinden.

Op veel rommelmarkten kun je je inschrijven voor een plek (dat kan niet altijd, bijvoorbeeld als het een rommelmarkt is voor het goede doel of van een kerk). Op sommige rommelmarkten is dat gratis; bij andere moet je wat betalen, maar dat is eigenlijk nooit meer dan 10. Wanneer je voldoende spullen hebt, kun je op een dag makkelijk meer dan 100 bij elkaar halen.

Spullen verkopen via internet

Een andere optie is het verkopen van spullen via internet, bijvoorbeeld via marktplaats. Dat werkt vooral goed als het spullen zijn die wat meer op moeten leveren. Op marktplaats moet je namelijk voor elk artikel een aparte advertentie zetten. Dat is niet moeilijk, maar kost wel wat tijd.

Wanneer je veel kans wilt hebben dat je wat verkoopt moet je foto's maken en een pakkende tekst schrijven over hetgeen je wilt verkopen. Daarnaast moet je je e-mail goed in de gaten houden. Mensen op internet zijn vaak ongeduldig en bieden vaak op verschillende dingen. Wanneer je wat wilt verkopen, zul je snel in moeten gaan op serieuze biedingen.

Een nadeel van marktplaats (in vergelijking met bijvoorbeeld een rommelmarkt) is dat je de spullen die je verkoopt, vaak moet opsturen naar de mensen. Wanneer de post niet door de brievenbus past, betaal je hiervoor 6,95 aan verzendkosten.

Meer geld door meer te werken

De beste optie om meer geld te krijgen is door meer te werken. Dat is niet altijd even makkelijk voor elkaar te krijgen, omdat er wel meer werk moet zijn. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden die je kunt onderzoeken.

In de eerste plaats kun je - als je al een baan hebt - vragen om meer uren. Ook als het niet gebruikelijk is in jouw beroep om aan overwerk te doen, kun je dit misschien toch bespreken met je leidinggevende. Leg de situatie gewoon eerlijk uit en vertel dat je met een paar uur meer al een flink stuk geholpen bent.

Wanneer dit niet lukt, kun je er (tijdelijk) een baantje bij nemen. Omdat je snel extra geld nodig hebt is het in dit geval niet verstandig om uitgebreide sollicitatieprocedures te starten. Wat je wel kunt doen is aan het werk gaan als (pizza)koerier, kranten- of folderbezorger, of je kunt in de bediening gaan werken in de horeca. Met geen van deze beroepen zul je snel rijk worden, maar het voordeel is wel dat je vaak vrij snel een baantje kunt krijgen en dat het werk is dat buiten de normale werkuren valt. Het is dus redelijk goed te combineren met de baan die je al hebt. Je moet je wel beseffen dat als je naast een normale baan ook nog veel in de avonden en de weekenden gaat werken, dat ook effect heeft op je gezinsleven en vrije tijd.

Wanneer je geen baan hebt, kun je naar een uitzendbureau stappen. Deze hebben over het algemeen niet de leukste baantjes en ook niet de best betaalde, maar als jij aangeeft alles te willen doen hebben ze vaak heel snel werk voor je. In het gunstigste geval dezelfde week nog. Dat betekent vaak wel dat je in een fabriek moet werken aan de lopende band. Het zijn zeker geen topbanen, maar het helpt wel om even wat meer financiële speelruimte voor jezelf te creëren.

Extra geld: de verschillende opties

Wanneer je snel geld nodig hebt, is het belangrijk dat je even rustig kijkt wat de verschillende opties zijn en vooral wat de consequenties zijn van de verschillende opties. Ook is het misschien verstandig om jezelf voor te nemen om - als je weer uit je tijdelijke financiële crisis bent - een klein spaarpotje te creëren, zodat je niet snel weer in geldnood komt te zitten. Het is voor jezelf een stuk prettiger als je in ieder geval 2000 op de bank hebt staan voor noodgevallen. Succes!

Lees verder

© 2010 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Direct lenen met flitslening of minileningDirect lenen met flitslening of minileningDirect geld lenen kun je in 10 minuten met een flitslening, minilening of flitskrediet. Het kan nog steeds in 2022, bij…
Geld lenen in één dagSoms kun je niet wachten op een geldverstrekker die er één tot twee weken over doet om een lening af te sluiten. Je wilt…
Direct geld op de rekening: hoe?Direct geld op de rekening: hoe?Direct een paar honderd euro op de rekening krijgen van een bank of pandhuis. Een bedrag van een paar honderd euro, 500…

Veel vrouwen in geldproblemen bij onverwachte dood partnerVeel vrouwen in geldproblemen bij onverwachte dood partnerWanneer je als vrouw plotseling alleen komt te staan, en geen idee hebt of je financieel gezien het einde van de maand h…
Budgettips voor iedereenBudgettips voor iedereenVind je het leuk om af en toe wat te kunnen besparen op je aankopen, of is het financieel gezien echt nodig om zo zuinig…
Bronnen en referenties
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 26-10-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.