Maakt inflatie schulden waardeloos?
Slim, een huis kopen met geleend geld. De door ieder aangekondigde inflatie zal die schuld immers “opeten” en aan het eind van de looptijd kan men de lening met waardeloos geld terugbetalen. Men krijgt een huis in eigendom en de schuld zal in termen van koopkracht door de inflatie in lucht opgaan. Althans dat denkt men.
De inflatie die onze schulden opeet
Uw schulden verminderen alleen via inflatie. Dat is uiteraard het grootste misverstand c.q. de grootste leugen die banken, Staat en bouwsector ons op veel manieren willen doen geloven.
Het belang van de Staat
De Staat heeft er natuurlijk alle belang bij dat gretige kooplustigen de economie stimuleren en bereid zijn om enorme bedragen te investeren, die dan via belastingen hun weg weer vinden naar de staatskas. Bovendien schept dat arbeidsplaatsen waardoor de werkeloosheidsfondsen ontlast worden.
Het belang van de banken
Banken willen uiteraard graag krediet verstrekken en van het uitgeleende geld de rente opstrijken. Ook zij hebben er dus belang bij om, wél met inachtneming van allerlei zekerheidswaarborgen, op een veilige manier leningen te verstrekken.
Zonder enig eigen kapitaal is
aankoop van een eigen huis sowieso onmogelijk. Een deel van het mogelijke verlies bij een gedwongen verkoop is dus al gedekt door het ingebrachte eigen geld! En uiteindelijk heeft men als zekerheid ook nog het pand zelf terwijl men voor de restschuld normaliter persoonlijk aansprakelijk blijft. Dat is overigens een verschil tussen ons en de VS, waar men alleen met het pand aansprakelijk is. Een verdere persoonlijke aansprakelijkheid kent men daar niet.
Het verstrekken van een lening gaat daarnaast vaak ook nog gepaard met een rits
verzekeringen die mogelijke betalingsproblemen moeten afdekken. Al die "nevenkosten" moet u dus bij de eigenlijke aankoopkosten tellen en die betaalt u bij afloop niemand terug.
Het belang van de bouwsector
En naast het belang van de Staat en de banken spreekt uiteraard het belang van de bouwsector voor zich.
Schuldvernietiging via inflatie, grap van de eeuw
In dit artikel wordt verder niet meer ingegaan op de vooruitzichten binnen de onroerendgoedmarkt zelf, omdat het idee van "schuldvernietiging via inflatie, de grap van de eeuw" als thema al volstaat.
Een ding moet echter op voorhand duidelijk zijn: waar er winnaars zijn, moeten er ook verliezers zijn. De door bovengenoemde belanghebbende partijen gesuggereerde win-win-situaties bestaan niet. Dat is bijna overal zo. Ook bij het kaartspel kan u alleen wat winnen als een ander verliest.
In het kredietspel tussen u en de bank, kan er ook maar één winnaar zijn, en wel de bank. Want een bank zou het nooit overleven of het nooit tot haar bedrijf maken, om met uitgeleend geld dat nog waarde heeft, een ander tegen een lage rente in staat te stellen om een huis te kopen om na afloop relatief waardeloos
papiergeld terug te ontvangen.
En wie problematische schulden wil verminderen kan daarvoor beter een beroep doen op de WSNP, de wettelijke schuldsanering natuurlijke personen
Geld verdienen door schulden te maken
Niemand zal ooit
rijk worden door schulden te maken en rente te betalen omdat de inflatie die schulden toch wel zal wegvreten terwijl de aangekochte goederen intact blijven. Anders gezegd zou dat betekenen dat de partij die de rente ontvangt tegelijk verliezende partij zou worden. Een dergelijk systeem zou alleen maar winnaars kennen.
We zijn echt een volk van dromers en dwazen als we zelfs nú nog degenen geloven die met de meest huiveringwekkende en onverantwoorde speculaties bijna het gehele mondiale financiële systeem en alle banken ten gronde hebben gebracht, als niet de Staat, of beter gezegd de belastingbetaler zou hebben bijgesprongen.
Inflatiegevaar voor uw spaargeld
De gedachte dat inflatie schulden ineen laat schrompelen is dus een wijd verbreid misverstand. Consument zouden hun aandacht beter kunnen richten op een ander kwalijke bijwerking van inflatie.
Veel Nederlanders hebben hun geld op een spaarrekening staan. En dat zou wel eens snel een kapitale vergissing kunnen blijken. Om iets achter de hand te hebben voor onvoorziene uitgaven, bestaat er geen goed alternatief voor de spaarrekening. Maar bedragen van pakweg meer dan € 10.000,- moet men tegen inflatie beschermen. Want wie alleen papiergeld bezit, pleegt financiële zelfmoord.