Definitie van inflatie

Definitie van inflatie Inflatie: een woord dat we veel om ons heen horen. Wat betekent inflatie nu precies en is dat ook op mij van toepassing?

Economie

De inflatie heeft met de economie te maken. De economie geeft aan hoe goed het met de mens en zijn behoeften gaat. Inflatie heeft met geld te maken, vaak wordt hier ook wel de prijsinflatie mee bedoeld. Er zijn ook andere vormen van inflatie maar de inflatie zoals we die dagelijks horen, gaat over de prijsinflatie.

Definitie van inflatie

Inflatie betekent simpelweg de waardevermindering van geld door het stijgen van de prijzen. Dus wanneer voedingsmiddelen of gemaksproducten duurder worden, wordt het geld minder waard. Want had je eerst 20 euro nodig voor een bepaald product, dan heb je er nu ineens 25 euro voor nodig. Je geld is ineens veel minder waard.

Iedereen miljonair!

Stel je eens voor dat iedereen in Nederland miljonair zou worden. Dat zou toch ontzettend mooi zijn, of niet? Iedereen kan dan doen wat hij/ zij wil. Maar zo mooi is dat helemaal niet. Want mensen gaan dan kopen, kopen en nog eens kopen. De vraag naar producten stijgt dan. Stel iedereen wil die allerduurste flatscreen tv, dan denkt de producent: ja ik moet er ineens veel meer maken, dus dan maak ik de prijs ook veel hoger.

Anderen fabrikanten willen niet achterblijven dus verhogen ook de prijs voor hun product. Uiteindelijk wordt zo alles veel duurder. Een brood wat eerst 2 euro kostte, wordt al snel 4 euro, 10 euro en misschien wel 25 euro per brood! Uiteindelijk raakt het geld van al die miljonairs ook op, want met zulke hoge prijzen ben je al snel geen miljonair meer.

Om alles op te kunnen vangen, zullen de lonen dus omhoog moeten gaan. Wat voor de bedrijven nog meer kosten met zich mee brengt dus uiteindelijk wordt alles nog duurder. Zo blijf je maar bezig. Dit heet inflatie: je komt er uiteindelijk niet meer uit.

Inflatie stopzetten

De inflatie moet altijd stop gezet worden, want buitenlandse bedrijven willen niet meer in een land investeren waar de inflatie zo hoog is. Bovendien verliezen de inwoners hun vertrouwen in de munteenheid. Wat je dan krijgt, is dat de mensen naar de banken gaan en al hun geld gaan opeisen. Dit vormt een groot probleem, want zoveel geld is er nooit beschikbaar. Om de inflatie terug te dringen, worden de hypotheekrentes verhoogd. Dit voorkomt dat mensen zomaar een hypotheek aangaan. Het geld moet tijdelijk niet uitgegeven worden zodat de producten weer goedkoper worden. Want iets wat bijna niet verkoopt, wordt vanzelf weer goedkoper.

Eindconclusie inflatie

Een inflatie van 2 tot 3 procent per jaar wordt nog geaccepteerd. Normaal gesproken stijgen de lonen dan ook wel weer mee. Wanneer de inflatie ineens een stuk hoger is, is het slim om voorlopig de hand op de knip te houden en alleen het hoognodige zoals voedsel te kopen.

2014 en 2015

De inflatie in 2014 was laag. Verwacht wordt dat de inflatie in 2015 rond de 1.5 procent zal bedragen. Dit komt overeen met 2014.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?Wat is inflatie en wat zijn de gevolgen?In het nieuws horen we vaak berichten over de inflatie. Maar wat is inflatie precies? En hoe wordt het berekend? En wat…
Waarom bezuinigen?Waarom bezuinigen?Bezuinigen, de overheid kan er geen genoeg van krijgen. Ieder jaar weer krijgen we te maken met bezuinigingen, bovenop d…
Beter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalmijn kijk opBeter deflatie dan inflatie want geldontwaarding is diefstalVan deflatie wordt beweerd dat deze waardestijging van geld slecht is voor de economie en voor onze koopkracht. Een eige…

BKR verwijderen: de handleiding!BKR verwijderen: de handleiding!BKR verwijderen met een handleiding. Er zijn verschillende websites die een handleiding aanbieden voor het verwijderen v…
Kinderen en zakgeldZo'n 70% van de kinderen op het basisonderwijs krijgen zakgeld, dit is dan ook niet zonder reden. U leert uw kinderen om…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 28-12-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.