Rijke mensen sparen niet, ze lenen

Rijke mensen sparen niet, ze lenen Van bijdragen op internet over manieren om uit de schulden te raken, wordt een mens niet echt vrolijk. Beter kan men op een verstandige manier met schulden omgaan. Wat overigens niet wil zeggen dat we meteen naar de winkel moeten hollen, onze creditcard moeten aanspreken en te pas en te onpas allerlei luxe in huis moeten halen om zo richting een bankroet te koersen.

Goede schulden, slechte schulden

Er bestaan twee soorten schulden, goede schulden en slechte schulden:
  • goede schulden zijn schulden die onze zakken vullen met geld. Meer geld dan onze schuld gekost heeft, wel te verstaan!
  • slechte schulden zijn het soort schulden die je alleen maar geld kosten. Denk daarbij aan dat grote tv-scherm of de sportwagen die je niet contant kunt betalen.

Leven zonder schuld kan een goede zaak zijn, tenminste als je altijd op hetzelfde (netto) niveau wil blijven hangen. Je huis is afbetaald, evenals je auto... maar je vermogen ligt vast en het kan niet voor je werken.

Is sparen voor de dommen?

Met elke euro die je spaart bij de bank, verdien je minder aan rente dan de inflatie en dus verlies je geld, geld dat anderen in staat stelt om meer geld te verdienen. De bank immers, kan voor elke euro die ze aan spaargeld binnenkrijgt, meerdere euro’s uitlenen.

We verklappen geen geheim als we stellen dat de banken dolgraag zien dat wij sparen omdat ze veel geld kunnen maken van onze spaarcenten. Het is voor de banken een zegen als de "kleine man" zijn geld stort tegen pakweg 1% rente. Op die manier kan de bank het tienvoudige (of meer, afhankelijk van de economie) uitlenen en daar pakweg 3 tot 6% rente voor vragen. Dat een bank een veelvoud kan uitlenen van het bedrag dat aan spaargelden bij haar binnenkomt, is gebaseerd op het feit dat niet alle spaarders tegelijk hun spaartegoed zullen opeisen.

Rekenvoorbeeld

  • Stel, je geeft de bank € 100 en men komt met jou overeen om je 1% rente te betalen, dus € 1 per jaar (als je pech hebt, draag je daar ook nog eens een flink deel van af aan belasting in box 3).
  • De bank ondertussen, kan pakweg 1000 euro uitlenen tegen bijvoorbeeld 5% rente, waardoor men met jouw ingelegde 100 euro, 50 euro kan verdienen;
  • Belazert de bank ons dan? Welnee, ze verleent een service en benut legale mogelijkheden om op die manier geld te verdienen. Als jij ook een deel van die koek wil, koop dan bankaandelen of ... doe wat de rijken doen.

Doen wat rijke mensen doen

Wanneer rijke mensen ergens in investeren, betalen ze dat zelden uit eigen middelen, ze lenen geld om het te betalen. Wanneer de rijken bedrijven, vastgoed of zelfs voorraden kopen, lenen ze het geld om dat te doen. Bovendien krijgen ze subsidies, garanties en wat dies meer zij. Ze maken gebruik van de hefboomwerking om geld blijvend voor hen te laten werken. En het zijn de spaarders die hen daartoe in staat stellen.

Welnu, dit betoog is niet bedoeld om je aan te sporen om dan maar lukraak allerlei zaken omwille van een mogelijke hefboomwerking aan te schaffen. Je moet slim aankopen en meer geld verdienen dan je hebt betaald voor het geleende geld, anders bezit je 'slechte' schulden. En slechte schulden maken arm, ongeacht of die zijn aangegaan voor een groot tv-scherm of voor een slechte vastgoedbelegging.

Rijkdom en sparen

Er bestaan helaas geen geplaveide paden die je geld laten verdienen uit niets, maar het is niet moeilijk om geld te verdienen als men bereid is om ervoor te werken. Maar een ding staat vast, sparen is niet de meest geëigende weg naar rijkdom.
© 2013 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om geld te lenenTips om geld te lenenTegenwoordig willen veel mensen producten kopen voordat ze hier het geld voor hebben. Soms zijn de producten erg nodig e…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Eerst sparen, dan pas kopenEerst sparen, dan pas kopenLes nummer één die kinderen leren over geld, wordt vaak vergeten door volwassenen. Om iets te kunnen kopen, moet je eers…

Laat je veel te dure creditcard oversluitenEen creditcard is makkelijk en ideaal, maar deze vorm van geld lenen is wel erg duur. De kosten van een creditcard lopen…
Rijke mensen die geld uitlenenRijke mensen die geld uitlenenBouw je een huis, ben je aan een nieuwe auto toe of krijg je een hoge rekening van de tandarts? Niet altijd heb je het g…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 20-07-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.