Hoe kies ik de beste lening?

Hoe kies ik de beste lening? Er zijn momenten dat je even wat meer geld nodig hebt. Een van de opties is dan geld lenen. Geld lenen kan bij vrienden of familie, maar wanneer het om grotere bedragen gaat lenen veel mensen liever niet bij familie en vrienden. Er zijn diverse maatschappijen die leningen aanbieden. Er zijn echter zo ontzettend veel leningverstrekkers dat het lastig kan zijn een voor jou geschikte, beste lening te bepalen. Je kan dan leningen gaan vergelijken. Leningen vergelijken, hoe doe je dat?

Leningen vergelijken: waarom?

Wanneer je wat meer geld nodig hebt, kan je besluiten voor een tijdelijke roodstand of een lening te gaan. Welke lening het meest geschikt is voor jouw situatie hangt van diverse factoren af. Wanneer zowel jij als je buurman een lening af wil sluiten voor een boot zullen jullie wanneer jullie leningen met elkaar gaan vergelijken op verschillende meest geschikte leningen uitkomen. Voor allerlei omstandigheden, persoonlijke factoren en leendoeleinden bestaan verschillende ideale leningen. In sommige gevallen bepalen kredietverstrekkers zelf aan welke voorwaarden iemand moet voldoen om in aanmerking te komen voor een lening, in andere gevallen wordt de verantwoordelijk in grotere mate bij de lener gelegd. Het is verstandig om diverse leningen te vergelijken voordat je over gaat tot het afsluiten van een lening omdat je op die manier een lening hebt die bij je past. Het kan bijvoorbeeld heel verleidelijk zijn een erg hoge lening af te sluiten, maar het is verstandiger een lening af te sluiten die je ook werkelijk binnen redelijke termijn terug kan betalen omdat je anders tegen diverse problemen aanloopt, waaronder hogere uiteindelijke kosten. Een lening vergelijken met andere mogelijke leningen is daarom zeer aan te raden. Hoe kan je leningen vergelijken?

Leningen vergelijken: eigenschappen van de lening

Veel mensen kijken het eerst naar het rentepercentage wanneer zijn een lening overwegen. Een lage, aantrekkelijke rente trekt de interesse van mensen. Uiteindelijk wil iedereen natuurlijk een zo voordelig mogelijke lening afsluiten, waarbij men veel geld kan lenen zonder al te veel rente te moeten betalen. Het is echter ook aan te raden naar andere eigenschappen van de lening te kijken, zoals de looptijd van de lening.

Rente

Kredietverstrekkers hanteren verschillende rentepercentages. Per lening kan het rentepercentage bij dezelfde kredietverstrekker ook sterk uit een lopen. De hoogte van het rentepercentage hangt namelijk van verschillende factoren af, waaronder:
  • De vorm van de lening (doorlopend krediet, hypotheek, persoonlijke lening)
  • De hoogte van de lening

Kredietverstrekkers zijn verplicht het effectieve rentepercentage op te geven aan de potentiële lener. Het effectieve rentepercentage bevat de werkelijke kosten van de lening uitgedrukt in een bepaald rentepercentage per jaar. Enkel met behulp van dit effectieve rentepercentage kan je leningen goed vergelijken. Sommige kredietverstrekkers spelen het namelijk slim en vermelden het rentepercentage dat je per maand of vijf jaar betaalt.

Ook belangrijk is na te gaan of de lening gelijk blijft. Sommige kredietverstrekkers veranderen het rentepercentage namelijk wanneer de economische situatie in het land verandert.

Looptijd lening

Wanneer je een lening afsluit heb je een bepaalde periode waarin je de lening terug dient te betalen. Dit wordt de looptijd van de lening genoemd. Wanneer je een lening met een korte looptijd afsluit zijn de maandlasten dikwijls hoger dan bij een lening met een langere looptijd. Houdt in je achterhoofd dat het niet verstandig is een looptijd te nemen die langer is dan de bruikbaarheidsduur van het product waarvoor je de lening afsluit. Anders ben je straks nog steeds bezig met aflossen terwijl je het desbetreffende product allang niet meer kunt gebruiken.

Het is verstandig na te gaan wanneer je dient te beginnen met aflossen. Bij sommige kredietverstrekkers is dit al tijdens de lening, bij anderen pas na afloop van de looptijd van de lening. En dien je de leenschuld dan in één keer af te lossen of kan dit in termijnen?

Vervroegd aflossen?

Wanneer je een lening afgesloten hebt kan het ineens gebeuren dat je maandelijks meer ruimte hebt om af te lossen. Dit wordt ook wel vervroegd aflossen genoemd. Veel kredietverstrekkers geven je de mogelijkheid jaarlijks circa 10 tot 15% van je totale lening af te sluiten. Wanneer je meer wilt aflossen kan de kredietverstrekker een boete in rekening brengen, de zogenaamde boeterente.

Leningen vergelijken: eigenschappen van de lener

Veel kredietverstrekkers stellen bepaalde eisen aan de persoon die een lening af wil sluiten. Hierdoor is het soms onmogelijk een lening af te sluiten of kan je een lening enkel onder bepaalde voorwaarden afsluiten.

Leeftijd

De kredietverstrekker wil de kans dat hij de lening volledig terugbetaald krijgt binnen de gestelde termijn zo hoog mogelijk houden. Om deze reden stellen veel kredietverstrekkers eisen aan de leeftijd van de lener. Het afsluiten van een lening vereist over het algemeen een minimale leeftijd van 18 jaar. Voor een doorlopend krediet en andere leningen kunnen echter andere leeftijdsvoorwaarden gelden, zoals een minimale leeftijd van 23 jaar.

Het afsluiten van een lening kan over het algemeen tot een bepaalde leeftijd. Daarna achten kredietverstrekkers de kans dat zij de lening volledig en binnen de gestelde termijn terugkrijgen te klein door onder andere overlijden.

Inkomsten

Of je een lening kan krijgen en wat de maximale hoogte van deze lening dan zal zijn is ook sterk afhankelijk van je inkomsten. Wanneer je maandelijks niet zo heel veel inkomsten hebt kan je minder lenen. Naast de hoogte van je inkomen wordt er dikwijls ook gekeken naar je bestedingsbedrag. Dit is het deel van je inkomsten dat je overhoudt wanneer je je vaste lasten er van af getrokken hebt.

Kredietverstrekkers kijken ook naar het soort inkomsten dat je derft. Zo zijn veel kredietverstrekkers terughoudender wanneer je een tijdelijk of 0 uren contract hebt. Je maandelijkse inkomsten zijn daarmee immers minder gegarandeerd wat voor de kredietverstrekkers onaantrekkelijk is en een risico vormt.

BKR
Elke lening wordt geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Wanneer je een lening af wilt sluiten dient de kredietverstrekker bij het BKR na te gaan of je reeds een lening hebt lopen en of je mogelijk betalingsachterstanden hebt. Op basis van de gegevens die de kredietverstrekker bij het BKR aantreft kan besloten worden om al dan niet tot een leningverstrekking over te gaan.

Lees verder

© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Leningen vergelijken: Vergelijken van rente en voorwaardenWanneer je wilt gaan lenen, begin je natuurlijk met het vergelijken van leningen op rente. Bij een lagere leenrente beta…
Betaalt u teveel voor uw lening?Betaalt u teveel voor uw lening?Het verschil in rente op leningen verschilt sterk. Een te dure lening kunt u eenvoudig oversluiten naar een goedkopere b…
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…

Goedkoop lenen: Goedkoop geld lenen is ook verstandig lenenMensen grijpen steeds meer naar snelle en goedkope manieren van geld lenen. Maar is dat wel de meest verstandige manier…
Lenen kost geld: Lenen is prima maar leen verstandigLenen kost geld. Elke verstrekker van leningen en kredieten is daarom voortaan verplicht om consumenten in hun reclames…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 24-11-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.