Annuïteiten: periodieke aflossing

Annuïteiten: periodieke aflossing Wanneer je een bepaald bedrag wilt lenen kan je ervoor kiezen dit bedrag in één keer terug te betalen of in termijnen. Hetzelfde geld voor een spaarrekening: je kan er ineens veel geld op storten, of periodiek een bepaald bedrag storten. Dit laatste wordt een annuïteit genoemd. Een annuïteit is een vaststaand bedrag dat periodiek betaald of ontvangen wordt. Het begrip annuïteit is enigzins misleidend omdat annuïteiten lang niet altijd een periode van een jaar beslaan.

Wat is een annuïteit?

Het woord annuïteit is afgeleid van het Latijnse woord "annus", wat in het Nederlands vertaald "jaar" betekent. Een annuïteit is een vast bedrag dat periodiek ontvangen of betaald wordt gedurende een bepaald periode. In de praktijk beslaat een annuïteit echter niet altijd een jaar. De annuïteit kan ook een periode van bijvoorbeeld een maand of een halfjaar beslaan. De data waarop de annuïteit betaald moet zijn wordt de vervaldag genoemd.

Het begrip annuïteit is het meest bekend in combinatie met een krediet dat terugbetaald moet worden, in periodieke vaste bedragen. Voorbeelden hiervan zijn de annuïteiten lening of de annuïteitenhypotheek. Dit periodieke vaste bedrag bestaat uit twee delen: het ene deel is aflossing, het andere deel is de bijbehorende rente.

Berekening van de annuïteit

De annuïteit kan op twee manieren berekend worden. Welke manier gekozen wordt is afhankelijk van het betaalmoment van de annuïteit. De annuïteit kan aan het eind of aan het begin van een tijdvak betaald worden. Wanneer de betaling aan het begin van de periode plaats vindt, spreekt men van een prenumerando. Wanneer de betaling aan het eind van de periode plaatsvindt spreekt men van een betaling postnumerando.

Belastingtechnisch voordeel?

Wanneer je een annuïteiten lening afsluit betaal je in het begin een groter deel van de rente dan later in de leenperiode. Deze rente is in sommige gevallen aftrekbaar bij de belasting en kan dus belastingtechnisch voordeel opleveren. Echter, naarmate men langer leent wordt het percentage werkelijke lening steeds groter en worden de netto lasten dus ook hoger. Hierdoor worden de aftrekbare kosten lager en nemen je leenlasten toe.

De slotwaarde en contante waarde van een annuïteit

De waarde van alle betalingen bij aanvang van de annuiteit wordt de contante waarde of aanvangswaarde van een annuïteit genoemd. De slotsom of slotwaarde van een annuïteit is de waarde van alle betalingen aan het einde van de laatste periode, ofwel bij het beëindigen van het contract.

Lees verder

© 2009 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Annuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheekAnnuïteit: hoeveel aflossing bij annuïteiten hypotheekSinds de hervorming van de renteaftrek is de annuïteiten hypotheek een populaire manier van financiering geworden. Dit k…
Annuiteiten hypotheek 2019 en 2020 berekenen - voordelenAnnuiteiten hypotheek 2019 en 2020 berekenen - voordelenWilt u de kosten van een annuïteitenhypotheek 2019 en 2020 zelf berekenen met een tabel? U betaalt een vast bedrag aan m…
ING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerING bank: hypotheekrente en hypotheek via aankoopversnellerDe ING bank is ook in 2020 eigenlijk de bank van iedereen: u kunt er terecht voor lenen, sparen en natuurlijk een hypoth…

Ook een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelOok een consumptieve lening geeft fiscaal voordeelGeld lenen betekent ook minder belasting betalen doordat schulden aftrekbaar zijn bij uw belastingaangifte. Bij de fisca…
Rijkste vrouwen van NederlandRijkste vrouwen van NederlandJaarlijks maakt Quote een lijst van rijkste Nederlanders. Het grootste deel van de top 500 zijn mannen. Wie zijn eigenli…

Reageer op het artikel "Annuïteiten: periodieke aflossing"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

C. J. Vroege, 13-01-2012 19:55 #1
Vraag: Is het mogelijk om op basis van een annueteieten regeling een Hyptheek van circa 700.000,00 af te lossen met circa 25.000,00 per jaar.
Wat zijn dan de consequenties

Infoteur: Melod
Gepubliceerd: 25-01-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Reacties: 1
Schrijf mee!