Goedkoop lenen: Goedkoop geld lenen is ook verstandig lenen

Mensen grijpen steeds meer naar snelle en goedkope manieren van geld lenen. Maar is dat wel de meest verstandige manier van lenen? Want hoe weet je nou eigenlijk of een lening goedkoop is of niet? Hoe weet je welke leningen veilig zijn? En met welke kredietverstrekker je in zee durft te gaan? Wat is goedkoop lenen en hoe zorg je ervoor dat jouw goedkope lening uiteindelijk geen duurkoop blijkt te zijn? Dit artikel is een must read wanneer je als consument wilt gaan lenen!

Hoe weet je wat een goedkope lening is?

Veel mensen denken dat een lening met een lage rente bij het afsluiten een goedkope lening is. Net zoals bij een hypotheek of een spaarrekening kan de rente op een lening echter fluctueren. Soms ben je dan ook meer gebaat bij een lening met een vaste rente en aflossingspercentage dan bij een lening, waarbij je als consument niet weet waar je op langere termijn aan toe bent. Of een lening voor jou goedkoop is, is afhankelijk van of je gezien jouw inkomen de rente en aflossing op maandelijkse basis de aflossing en rente kunt betalen of niet.

Bij een langere looptijd zul je bijvoorbeeld langer doen over de aflossing van je lening maar kom je minder snel in de problemen bij het maandelijks aflossen van de lening, die je hebt afgesloten. Sommige leningen kunnen stunten met een heel laag rentepercentage, doordat er als extra verzekering voor de kredietverstrekker een onderpand aan gekoppeld is. Wanneer jij je baan kwijtraakt en je maandelijkse lasten niet meer kunt opbrengen, wordt jouw huis of auto zo snel mogelijk door de aanbieder van de lening, tegen een vaak niet al te beste verkoopprijs, verkocht om de lening te kunnen inlossen.

Hoe zorg je ervoor dat goedkoop lenen ook verstandig lenen is?

Goedkoop en verstandig lenen zit hem in de combinatie van een aantal voorwaarden, die er samen zorgen dat een lening voor jou een goede keuze vormt. Zorg ervoor dat je je goed oriënteert bij verschillende aanbieders voordat je je definitieve keuze maakt en houd daarbij rekening met de verschillende aspecten, die hieronder worden toegelicht.

Rentepercentage versus aflossing

Vergelijk aanbieders op de hoogte van het rentepercentage maar kijk daarnaast ook hoeveel van de lening je op maandelijkse basis aflost. Rente is eigenlijk alleen een vergoeding voor de kredietverstrekker. Daadwerkelijk aflossen van je lening zorgt ervoor dat je op een gegeven moment verlost bent van de maandelijkse afbetalingen aan de lening. Let er ook op of het rentepercentage, dat wordt aangeboden vast of variabel is. Een lage variabele instaprente kan aanlokkelijk lijken maar kan heel verraderlijk zijn wanneer de rente stijgt.

Looptijd van de lening

Een korte looptijd zorgt ervoor dat jouw lening relatief snel is afbetaald en dat kan voordelen hebben. Aan de andere kant zal een korte looptijd automatisch hogere maandlasten met zich meebrengen. Het meest relevante is dan ook dat je goed weet hoeveel jij je op maandelijkse basis kunt permitteren aan rente en aflossing. Wat je overhoudt van je netto inkomen na aftrek van bestaande verplichtingen (schulden, alimentatie, winkelpassen en dergelijke) en kosten voor levensonderhoud is wat je kunt missen voor de nieuwe lening. En dus niet meer dan dat.

BKR registratie en de voorwaarden van een lening
Vaak wordt er gedacht dat een negatieve BKR registratie een nieuwe lening in de weg staat. De meeste aanbieders van leningen toetsen op BKR maar doen dat niet om een lening te weigeren. Realiseer je echter wel dat de kredietverstrekker zijn risico zal inperken door de voorwaarden van de lening aan te passen aan jouw situatie. De aanbieder van de lening loopt meer risico, wanneer je al veel bestaande leningen en andere verplichtingen hebt of in het verleden te maken hebt gehad met betalingsachterstanden en/ of andere financiële problemen die aflossing van een lening in gevaar zouden kunnen brengen. Over het algemeen zal een lening dus een stuk minder gunstig of goedkoop zijn bij een negatieve BKR notering.

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een lening?

Zorg ervoor dat je genoeg tijd steekt in het vergelijken van leningen van verschillende aanbieders op rentepercentage, aflossing en looptijd. Let er op of de rente vast of variabel is en of er al dan niet wordt gevraagd om een onderpand. Bereken hoeveel je maandelijks kunt missen voor de afbetaling van jouw lening, voordat je een beslissing neemt. Zorg er ook voor dat je in zee gaat met een degelijke aanbieder, die voldoet aan alle voorwaarden die er vanuit de overheid worden gesteld aan een financiële dienstverlener en niet met een dubieuze geldschieter.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Lenen van een klein bedragLenen van een klein bedragEen klein bedrag lenen was nog nooit zo gemakkelijk en daardoor ook nooit zo verraderlijk als nu. Vergeet minimale bedra…
Leningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen en oversluitenLeningen goedkoop samenvoegen tegen een lagere rente en dan oversluiten. Bundel uw leningen, dat is vaak de voordeligste…

Lening: geld lenen bij SantanderLening: geld lenen bij SantanderDe Spaanse bank Santander is langzaam aan een opmars bezig. Zij heeft vooral heel veel geprofiteerd van het faillissemen…
Hoe kies ik de beste lening?Hoe kies ik de beste lening?Er zijn momenten dat je even wat meer geld nodig hebt. Een van de opties is dan geld lenen. Geld lenen kan bij vrienden…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 26-01-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.