Lening met variabele rente goedkoper

Lening met variabele rente goedkoper Een lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele rente, een kredietlening, is daarom beter dan een lening met een vaste rentevoet. Bij een consumptieve lening of hypotheek kunt u meestal kiezen. Let op de prognose voor de rente. Is algemeen de verwachting dat de rente iets zal stijgen, dan kiest u voor een vaste rente. Het is elke keer weer bekijken of een variabele rente verstandiger is dan een vaste rente. Nadeel is het risico als de rente omhoog gaat, maar een variabele rente heeft ook voordelen.

Een lening met variabele rente afsluiten

Verwachtingen spelen bij geldzaken een grote rol. Wie succesvol wil beleggen op de beurs moet een verwachting hebben over de beurs. Wie gaat sparen kiest voor een lange looptijd met vaste rente, als hij verwacht dat de rente zal dalen. Of kiest een variabele rente bij een verwachte stijging. Wie denkt dat de rente zal dalen zal kiezen voor een lening met variabele rente. Als u denkt dat het de andere kant op zal gaan, kiest u voor een vaste rente. Bij de variabele hypotheekrente bestaat elke maand de mogelijkheid dat de rente zal worden aangepast.

Lening met variabele rente, wat zijn de voordelen en nadelen?

Enkele voordelen en nadelen van een variabele rente voor lening en spaargeld zijn:

Voordelen van een lening of spaarrekening met variabele rente:

lening of hypotheekspaarrekening
Een variabele rente kan omlaag.Rekening met een variabele rente is meestal direct opneembaar.
-Direct voordeel van stijging spaarrente.

Nadelen van een een lening of spaarrekening met variabele rente:

lening of hypotheekspaarrekening
Kosten lening onbekend.De opbrengst varieert.
Lening wordt duurder bij stijging rente.U hebt last van een dalende spaarrente.

Lening en de Belastingdienst

Wie een hypotheek afsluit voor zijn eigen eerste huis of een lening aangaat om zijn eigen huis te verbeteren, kan de betaalde rente volledig aftrekken van zijn inkomen. Dit geldt niet voor een tweede eigen woning of een auto, boot, wasmachine en reis. De hypotheekrenteaftrek dempt de gevolgen van een stijging van de rente.

Looptijd van de lening

De looptijd van de lening is ook belangrijk. Als u een lening voor lange tijd aangaat, is een variabele rente meestal goedkoper. Maar er zijn altijd periodes van een opgaande en neergaande rente en dus zult u waarschijnlijk ook een periode van hoge rente tegenkomen. Wie zekerheid wil, kan beter kiezen voor een hogere vaste rente nu en koopt u zo het risico van een toekomstige rentestijging af.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet met een variabele rente?

De tegenstelling vaste of variabele rente ziet u ook terug bij de keuze voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is tegen een vaste rente, terwijl een doorlopend krediet of rood staan bij de bank tegen een variabele rente is. Kunt u een rentestijging eenvoudig opvangen dan is een doorlopend krediet de goedkoopste keuze.

Lening met een vaste rentevoet, voordelen en nadelen

Wie zekerheid wil neemt een lening met een vaste rente en gaat maandelijks aflossen. Neem dan een persoonlijke lening met ook:
  • Een vast leenbedrag;
  • Een vaste looptijd;
  • Eenzelfde maandelijkse aflossing.

Pluspunten van een lening of spaarrekening met een vaste rente:

leningspaarrekening
Bekend is wat de lening kost.U weet wat de spaarrekening opbrengt.
Geen last van rentestijging.Geen last van dalende rente.

Minpunten van een lening of spaarrekening met een vaste rente:

leningspaarrekening
Geen voordeel dalende rente.Geen voordeel stijgende rente.

Leningen vergelijken levert u geld op

Bekijk bij het vergelijken van leningen of het gaat om een vaste rente of een variabele rente. Wordt er wel of niet een onderpand gevraagd en mag u ook vervroegd aflossen? Kijk waar u voor een lage rente in aanmerking komt. Bekijk ook of er aanvullende voorwaarden zijn. Allerlei lening-sites bieden u de mogelijkheid om thuis zelf te berekenen hoeveel u kunt lenen en tegen welke rente. Dat maakt vergelijken relatief eenvoudig.

Conclusie lening met variabele rente

Een variabele rente is vaak de goedkoopste manier van lenen. Wilt u geen last hebben van een stijgende rente, dan kiest u voor een persoonlijke lening met maandelijks aflossen. Anders voor een doorlopend krediet. Op het internet zijn vele aanbieders van leningen te vinden.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnRente doorlopend krediet kan aftrekbaar zijnEen doorlopend krediet kan gebruikt worden ter financiering van een verbouwing aan de woning. Onder voorwaarden is de re…
Een doorlopend krediet oversluiten is slimEen doorlopend krediet oversluiten is slimAls u al enige tijd een doorlopend krediet hebt afgesloten, kan dit tegen een hogere rente zijn dan bij een andere bank…
Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Persoonlijke lening of hypotheek: Blok-hypotheek?Een Blok-hypotheek voor uw woning betekent een combinatie van hypotheken afsluiten. Wat is beter: een persoonlijke lenin…
Geld lenen: Consumptief kredietGeld lenen: Consumptief kredietEr zijn verschillende manieren om geld te lenen, waaronder het afsluiten van een consumptief krediet. Het krediet is voo…

Saldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje is snel 1.500 euro lenenSaldodipje 2021, je kunt zelfs tot 1.500 euro lenen bij Saldodipje en dat voor 62 dagen. Dat zou je misschien niet verwa…
Een lening voor een nieuwe autoEen lening voor een nieuwe autoWe hoeven ons voor een lening niet meer te schamen dus gebruiken we ook een lening om een nieuwe auto te kopen. De keuze…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.