Leningen vergelijken: Waar moet je op letten?

Er wordt veel geleend en bijgeleend door consumenten. Tot op zekere hoogte is dat prima, mits je het verstandig aanpakt. Maar hoe zorg je nou dat je kiest voor een solide en goedkope lening met de beste voorwaarden, die er te krijgen zijn? Wat zijn de beste aanbieders van leningen? Waar moet je op letten, wanneer je wilt gaan lenen? Hoe weet je of een lening goede voorwaarden heeft en of je de aanbieder kunt vertrouwen of niet? Wat is een goedkope lening? Kun je lenen met een BKR-notering?

Waar moet je op letten bij het kiezen van een lening?

Rentepercentage

Hoeveel rente je op maandelijkse basis moet betalen voor een lening is vaak het enige waarop consumenten letten, wanneer ze een lening gaan afsluiten. Het is heel belangrijk om te bekijken hoe veel het je op maandbasis aan rente en aflossing kost om een bepaald bedrag te kunnen lenen. Het is echter niet het enige dat er toe doet, wanneer je gaat lenen. Je kunt bijvoorbeeld het rentepercentage op een lening eigenlijk niet los zien van de looptijd van diezelfde lening.

Looptijd

Wanneer je een vast bedrag leent, kun je dat gespreid terugbetalen over een bepaalde periode. Wanneer je kiest voor een kortere looptijd zal je per maand relatief meer moeten betalen aan rente en aflossing dan wanneer je bereid bent om meerdere jaren te doen over het terugbetalen van een lening. De looptijd en het rentepercentage vormen samen de belangrijkste voorwaarden van een persoonlijke lening.

Vaste of variabele rente

Net als bij een hypotheek zijn er aanbieders, die lage rentetarieven aanbieden omdat ze rente aanbieden, die meebeweegt met de markt. Het voordeel van kiezen van een lening met een variabel rentepercentage is dat de rente die je over het geheel moet betalen over het algemeen altijd lager zal liggen dan bij een lening met een vast rentepercentage. Het nadeel is echter weer dat wanneer de rente onverhoopt zou stijgen je plotseling op maandelijkse basis een stuk meer gaat betalen aan rente en aflossing, terwijl je daar niet op bent bedacht.

Doorlopend krediet of persoonlijke lening?
Je kunt kiezen voor een doorlopend krediet, waarbij je zelf bepaalt of je gebruik maakt van de gehele bestedingsruimte, die de lening je biedt of dat je ervoor kiest om maar een deel daarvan te gebruiken. Ook kun je kiezen voor een persoonlijke lening, die je in één keer het volledige bedrag van de lening uitkeert. Voor een persoonlijke lening kun je het beste kiezen, wanneer je het geldbedrag voor een specifiek doel nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van een nieuwe auto. Voor een doorlopend of revolverend krediet kies je wanneer je gedurende langere tijd extra financiële armslag nodig hebt, die op maandelijkse of jaarlijkse basis kan verschillen.

Onderpand

Sommige aanbieders komen met zeer concurrerende voorwaarden maar vragen daar ook iets voor terug. Wanneer je zou falen om te voldoen aan je maandelijkse verplichtingen, heeft een aanbieder van een lening met onderpand het recht om iets van jou in beslag te nemen om de schuld mee te kunnen aflossen. Vaak is dat "iets" je woning of je auto. Denk goed na over de mogelijke consequenties, voordat je het besluit neemt om een lening met onderpand te nemen. Wanneer er iets mis zou gaan, denk bijvoorbeeld aan het verliezen van je baan, kan je daadwerkelijk worden gedwongen om je huis of auto te verkopen. Omdat er een tijdlimiet op de verkoop zit, zal de woning of het huis tegen een veel lagere prijs worden verkocht dan normaal gesproken, bij een niet gedwongen verkoop, het geval zou zijn geweest.

Aanbieder van leningen

Een solide aanbieder van leningen zoals een bank is gebonden aan allerlei nationale en DNB-voorwaarden. Je weet met een dergelijke aanbieder, waar je aan toe bent. Een goede aanbieder is verplicht om op een correcte manier met jou om te gaan wanneer je bijvoorbeeld te maken zou krijgen met een achterstand in de maandelijkse betalingen. Ook kun je hier minder gekke dingen verwachten, wanneer zo'n aanbieder zelf in de problemen zou komen. Zorg er dus altijd voor dat je kiest voor een lening bij een kredietverstrekker, die aan alle verplichte regelgeving en financiële keurmerken voldoet.

Waar moet ik op letten wanneer ik wil lenen met een negatieve BKR registratie?

Leningen, waarbij er niet wordt getoetst op een BKR registratie bestaan echt niet, hoeveel aanbieders ook proberen om je het tegendeel te doen geloven. Je kunt echter wel een lening afsluiten met een negatieve BKR codering. Het is niet zo dat je niet meer kunt lenen, wanneer je geregistreerd bent bij het Bureau Krediet Registratie. Wél zal je er rekening mee moeten houden dat een aanbieder jou minder gunstige voorwaarden zal bieden met zo'n registratie, omdat de aanbieder van de lening zichzelf wil beschermen tegen het risico dat hij loopt door met jou in zee te gaan.

Daar het risico op wanbetaling voor de aanbieder groter zal zijn dan normaal, kan het zijn dat je ófwel minder ofwel tegen minder gunstige voorwaarden zal mogen lenen dan in een andere situatie het geval zou zijn geweest. Vanzelfsprekend zullen er ook aanbieders zijn, die ervoor kiezen om jou geen lening te geven. Dit is de inschatting van de aanbieder in kwestie, die rekening houdt met een aantal eigenschappen van de lener in zijn besluit om al dan niet krediet te verstrekken. Denk in dit geval extra goed na over de voorwaarden en of het verstandig is om onder die specifieke voorwaarden nog meer te lenen dan je in het verleden al hebt gedaan.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Leningen vergelijken: Vergelijken van rente en voorwaardenWanneer je wilt gaan lenen, begin je natuurlijk met het vergelijken van leningen op rente. Bij een lagere leenrente beta…
Wat is geld lenen?Wat is geld lenen?Geld lenen, dagelijks worden we doodgegooid met aanbieders waar je een lening kunt afsluiten. Soms kan het best handig z…
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…

Hoe kies ik de beste lening?Hoe kies ik de beste lening?Er zijn momenten dat je even wat meer geld nodig hebt. Een van de opties is dan geld lenen. Geld lenen kan bij vrienden…
Lenen kost geld: Lenen is prima maar leen verstandigLenen kost geld. Elke verstrekker van leningen en kredieten is daarom voortaan verplicht om consumenten in hun reclames…
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-11-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.