Betaalt u teveel voor uw lening?

Betaalt u teveel voor uw lening? Het verschil in rente op leningen verschilt sterk. Een te dure lening kunt u eenvoudig oversluiten naar een goedkopere bank. Een lening oversluiten is eenvoudig en kan u honderden euro’s per jaar besparen. Op leningen die al langere tijd lopen kunt u mogelijk flink besparen door de lening over te sluiten. Dit zal met name het geval zijn indien de rente na het afsluiten gezakt is. Het oversluiten kunt u financieren door het afsluiten van een goedkopere lening.

Groot verschil in rentes

Bij het afsluiten van een lening moet u niet standaard naar uw eigen bank gaan en de lening direct afsluiten. U doet er verstandig om aan om de rente op het internet eerst onderling met elkaar te vergelijken. Mogelijk moet u bij de ene bank 9% betalen, terwijl de andere 6% rekent voor dezelfde soort lening.

Kan een lening worden overgesloten?

Bij de meeste leningen is het toegestaan om de lening in één keer af te lossen. U kunt dus een nieuwe lening afsluiten en het geld gebruiken om de andere lening naar nul te krijgen. Nadat de te dure lening afbetaald is, moet u deze ook gelijk beëindigen, anders blijft deze namelijk geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Indien u slechts een deel kunt aflossen, kunt u jaarlijks het maximale afbetalen om op deze manier geleidelijk ook het doel te bereiken.

Is oversluiten altijd mogelijk?

Een eerste vereiste is dat de goedkopere bank bereid is om u de lening te verstrekken. De bank zal gaan toetsen in hoeverre de gewenste lening bij uw persoonlijke situatie, en in het bijzonder bij uw inkomen en uitgaven passen. Ook zal de bank uw gegevens opvragen bij het BKR. Indien u in het verleden betalingsachterstanden hebben opgelopen, dan staan deze mogelijk geregistreerd. In dat geval zal de bank niet bereid zijn om de lening te verstrekken.

Niet alleen rentes vergelijken

Bij het oversluiten is het verstandig om niet alleen op de hoogte van de rente te letten. De voorwaarden en de condities waaronder de lening verstrekt gaat worden moet u ook goed op letten. Hoe wordt er omgegaan met extra aflossingen? Wat gebeurt er met de lening bij uw overlijden? Uiteraard zal de hoogte van de rente in de meeste gevallen wel doorslaggevend zijn.

Lening meefinancieren in de hypotheek

Een optie is om de lening over te zetten naar een tweede hypotheek. Het voordeel van een hypotheek is namelijk de veel lagere rente in vergelijking met een reguliere lening. Dit wordt veroorzaakt doordat een hypotheek een onderpand heeft in de vorm van het huis. In het verleden zijn er op deze manier veel leningen overgesloten, maar banken zijn voorzichtiger geworden. Zelfs als er een flinke overwaarde in het huis zit, zullen banken niet gauw meer bereid zijn om de lening over te nemen in de hypotheek.

Vermijd leningen op creditcards en roodstand

Een creditcard biedt gemak, maar er kleven ook nadelen aan. U moet het saldo wel weer op tijd aanzuiveren om te voorkomen dat u de torenhoge rentevergoeding moet gaan betalen. De mogelijkheid om rood te staan is in vrijwel alle betaalrekeningen ingebouwd. Af en toe kleine bedragen in het rood staan zal geen problemen opleveren. Maandelijks honderden euro’s in het rood staan zal u wel flink geld kosten. Voorkom deze dure kredietvormen en sluit liever een goedkopere lening af om deze te dure kredieten af te kunnen betalen.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening oversluiten voor een goedkopere leningLening oversluiten voor een goedkopere leningSluit nu uw veel te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig voorbij komen…
Dure lening oversluiten: Goedkopere lening of hypotheekWanneer de rente laag is, kan het heel gunstig zijn om een dure hypotheek of lening over te sluiten. Op dit moment zijn…
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Hoe kom ik van een dure lening af: oversluiten verstandig?Hoe kom ik van een dure lening af: oversluiten verstandig?U hebt al jaren een lening, maar de rente die u moet betalen is fors hoger dan wat de actuele rente op dergelijke lening…

Hoge lening verlaagt de renteHoge lening verlaagt de renteEen lening wordt wat betreft het rentepercentage goedkoper indien u kiest voor een hoger leningbedrag. De verschillen ku…
Samen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuldSamen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuldNa een scheiding of het verbreken van een samenleving ontstaan er vaak problemen over geld. Aangegane leningen zijn een…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.