Let op! Geld lenen kost geld. Hoeveel dan?

Let op! Geld lenen kost geld. Hoeveel dan? Let op! Geld lenen kost geld. Deze zin zie je tegenwoordig bij alle reclame van leningen ergens onderaan of in een hoekje staan. Voor verstrekkers van leningen is het zelfs verplicht deze zin te gebruiken. Dat geld lenen geld kost weten de meeste mensen wel, maar waarom staat dit er, en hoeveel geld kost geld lenen nou precies? Welke risico's zitten er aan een lening?

Geld lenen kost geld?

Deze zin staat bij reclame van leningen en andere financiële producten. De aanbieders van deze producten zijn verplicht om dit erbij te zetten om hiermee consumenten te wijzen op de risico's van geld lenen. Hiermee wordt gezegd dat als je geld leent, je altijd meer terug moet betalen dan het geleende bedrag. Over het bedrag dat je leent van een bank, betaal je (meestal maandelijks) rente. Deze rente is een bepaald percentage van het geleende bedrag. Deze rente kan vooraf voor een bepaalde tijd vastgesteld of deze kan variëren tijdens de looptijd van de lening. Doordat je rente betaalt over het geleende bedrag, wordt het totale bedrag wat je terug moet betalen dus uiteindelijk hoger.

Hoeveel kost geld lenen?

Dit verschilt ontzettend, hier is geen eenduidend antwoord op. De rente die je moet betalen over je geleende geld is afhankelijk van de rentemarkt, je draagkracht, de bank, het geleende bedrag en de aflosperiode.

Een voorbeeld: je leent 10.000 van de bank en je betaalt hierover 1% rente per maand. De eerste maand is het extra bedrag wat je moet betalen aan rente al 100 en is het totale bedrag wat je terug betaalt dus al 10.100. Iedere maand komt er dus weer een bedrag bij het totaalbedrag. Dit wordt natuurlijk wel steeds lager, omdat de restschuld steeds lager wordt naarmate je meer hebt afbetaald.

Wat zijn de risico's van geld lenen?

Aan het lenen van geld zitten altijd risico's. Om wat voor reden dan ook kan het gebeuren dat je het bedrag wat je bijvoorbeeld per maand moet aflossen, niet meer kan betalen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je je baan verliest, je huis niet verkocht krijgt of dat je onverwachts hoge kosten moet maken. Voordat je geld gaat lenen is het belangrijk om te kijken of je het maandelijkse aflosbedrag wel kunt betalen van je inkomen of vermogen. Met de Risicometer Lenen van Nibud kun je zien of een lening in je budget past en of je de aflossing kunt betalen. Ook is er een Checklist verantwoord lenen, hierin staan tips en andere zaken waar je rekening mee moet houden voor het lenen van geld. De Checklist verantwoord lenen is te vinden op de Checklist verantwoord lenen.

De Financiële Bijsluiter

De Financiële Bijsluiter hoort verplicht bij ieder financieel product, dus ook bij een lening. In deze bijsluiter staan de risico's van het product wat je aan wil schaffen en de zaken waar je op moet letten. Voordat je een lening afsluit, raadpleeg dan altijd eerst de Financiële Bijsluiter die erbij hoort.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Om een te hoog leenbedrag en andere risico's te voorkomen, is het belangrijk om goed op de volgende dingen te letten:
  • Kijk altijd of de aanbieder of bemiddelaar van je lening een vergunning van de AFM of DNB heeft. Als dit niet het geval is, dan is de lening illegaal.
  • Bemiddelingskosten voor het afsluiten van een lening zijn verboden! Deze bemiddelingskosten zijn al door de bank betaald en dit hoef je dus als consument niet te betalen.
  • Pas op voor telefonische aanbieders. Soms bellen aanbieders van financiële producten je via een callcenter en proberen ze zo om je een lening 'aan te smeren'. Vaak doen ze dit met de boodschap dat je huidige lening veel te duur is.
  • Teken nooit onder druk voor een lening. Een lening afsluiten is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de lange termijn. Je komt hier nooit meer zomaar van af. Laat je dus niet zomaar overhalen en voel je nooit verplicht om te tekenen voor een lening.
  • Denk vooruit. Houd er altijd rekening mee dat je voor lange tijd aan je lening vastzit. Bedenk of je over 10 jaar de lening nog steeds kan terugbetalen en kijk goed naar wat realistisch is. Houd hierbij ook rekening met het feit dat de rente kan veranderen en dus ook hoger kan worden.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld lenen met een uitkeringHeb je een uitkering maar wil je toch geld lenen? Dat kan lastig worden, want met een uitkering heb je doorgaans geen re…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Lenen van een klein bedragLenen van een klein bedragEen klein bedrag lenen was nog nooit zo gemakkelijk en daardoor ook nooit zo verraderlijk als nu. Vergeet minimale bedra…

Hoe van je schulden afkomen?Hoe van je schulden afkomen?Veel mensen bezitten dermate hoge schulden dat ze daar alleen van afkomen via de schuldsanering. Je kan sanering van je…
Kopen op krediet. Slim of niet?Kopen op krediet. Slim of niet?Veel mensen kopen spullen bij postorderbedrijven, zoals Wehkamp, Neckerman en Otto. Hierbij wordt de keuze geboden om di…
Bronnen en referenties
  • http://www.afm.nl/nl/consumenten/producten/lening.aspx
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.