Geld lenen: Leningen vergelijken

Geld lenen: Leningen vergelijken Het kan altijd gebeuren dat je voor wat voor reden dan ook wat extra geld nodig hebt. Je kunt aan dit geld komen via een lening. Je krijgt dan een bedrag wat je tegen een bepaalde rente weer terugbetaalt na een bepaalde tijd. Er zijn talloze bedrijven waar je geld kunt lenen, maar de voorwaarden en de rente kunnen enorm verschillen.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Als je een lening gaat afsluiten moet je rekening houden met een heleboel dingen zoals rente, voorwaarden, de aflostijd, je leeftijd, het doel van de lening en je draagkracht. Al deze voorwaarden bij elkaar kunnen ontzettend veel verschil maken voor je maandlasten of hoe je bijvoorbeeld van een lening af kunt komen.

Leningen vergelijken

Op de site van Independer kun je allerlei leningen van heel veel verschillende aanbieders vergelijken, dit is een onafhankelijke site. Je vult het bedrag in wat je wil lenen, de aflosperiode en nog een aantal zaken die met je persoonlijke situatie te maken hebben. Aan de hand van deze kenmerken zoeken Independer alle geschikte leningen voor je uit en zet deze op een rijtje. Hierdoor heb je een duidelijk overzicht over waar je geld kunt lenen en tegen welke rente en voorwaarden. Andere sites waarop je leningen kunt vergelijken zijn:
  • www.geld.nl/lenen/vergelijken
  • www.mistermoney.nl/geld-lenen.asp

De goedkoopste lening

Het is moeilijk om één lening te noemen die het goedkoopste is, omdat de voorwaarden ontzettend kunnen verschillen en de rentes kunnen veranderen in de loop van de tijd. Je woonsituatie, je inkomen en het soort contract dat je hebt kan ook nog voor belang zijn voor het bedrag wat je kunt lenen en welke rente je moet betalen. Ook verschilt het per leenbedrag wat je gaat betalen, maar als je een vast leenbedrag neemt kunt je wel een goede vergelijking maken op basis van de rente. Bijvoorbeeld: je neemt een persoonlijke lening van 10.000 die je over een periode van 5 jaar wil aflossen. Op de site van Independer kun je deze kenmerken invullen, je krijgt dan een duidelijk overzicht van de goedkoopste aanbieder, maar ook van bijvoorbeeld het cijfer dat de aanbieder krijgt voor de voorwaarden die bij de lening horen.

Voor het boven genoemde voorbeeld zijn de maandlasten bij de verschillende aanbieders gemiddeld als volgt (maart 2015):
  • ABN Amro (laagste rente): 193 per maand
  • Freo: 195 per maand
  • Interbank: 195 per maand
  • Defam: 197 per maand

De rente die je betaald over een lening, kan verschillen per jaar. Niet ieder jaar is er dus dezelfde goedkoopste aanbieder. Gemiddeld blijven de percentages wel ongeveer het zelfde, omdat de rentepercentages ook met de voorwaarden en aflostijd per aanbieder te maken hebben.

Voor een persoonlijke lening van 10.000 die je over een periode van 10 jaar wil aflossen, kun je dus in maart 2015 het voordeligste een lening afsluiten bij ABN Amro, omdat je hier in 2015 de laagste rente betaalt, namelijk 6,20%. In bijna alle gevallen wordt de rente steeds voor een jaar vastgesteld, dit heeft te maken met de jaarlijkse inflatie. Of de rente vaststaat of kan veranderen, lees je in de voorwaarden en in de Financiële Bijsluiter. Let op; de rente kan tussentijds veranderen, ook vaker dan één keer per jaar, kijk hier dus van tevoren altijd goed naar. Als de rente voor een jaar vaststaat, dit is bij de meeste grote banken het geval, dan kan de bank deze tussentijds niet wijzigen en ben je dus zeker van je aflosbedrag per maand.

De goedkoopste aanbieder kan steeds verschillen

Als je puur alleen naar de rente kijkt, is ABN Amro dus het goedkoopste bij het genoemde leenbedrag en de genoemde aflosperiode. Als je echter het cijfer voor de productvoorwaarden belangrijker vindt, kun je weer beter bij een andere aanbieder terecht. Productvoorwaarden kunnen ook weer invloed hebben op welke aanbieder het goedkoopst is, dit kan namelijk ook de rente bevatten. Als je rente verandert, kan logischerwijs natuurlijk ook de goedkoopste aanbieder veranderen. Hou dus bij het vergelijken van leningen altijd goed in de gaten voor welke periode de rente waarmee je begint vaststaat. In bovengenoemd voorbeeld zorgt de rente maar voor een verschil van een paar euro in het aflosbedrag per maand, maar over een periode van 10 jaar kan dit bedrag dus aanzienlijk oplopen.

Bedenk zelf wat je wil lenen en kunt afbetalen

Vaak berekent de bank al het bedrag voor je dat je volgens je inkomen per maand kunt terugbetalen. Het is echter veel verstandiger om dit zelf te doen. Je weet zelf precies wat je per maand binnen krijgt, met welke onregelmatige kosten je rekening moet houden en wat je uitgeeft en je kunt dit dus veel beter zelf berekenen. De maandelijkse termijn voor de afbetaling van je lening moet je natuurlijk wel iedere maand op kunnen brengen. Leen niet meer geld dan dat je in de praktijk kunt terugbetalen, want hiermee kan je jezelf heel diep in de schulden brengen en hier kom je vaak moeilijk van af. Uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is gebleken dat veel mensen die een vorm van een lening afsluiten hier later spijt van krijgen.

Let op: geld lenen kost geld

Deze slogan staat tegenwoordig verplicht bij bijna alle financiële producten, dus ook bij leningen. Dit staat er niet voor niks. Hou je bij het lenen van geld altijd rekening mee dat je meer moet terugbetalen dan het bedrag dat je daadwerkelijk geleend hebt. Leen dus niet zomaar geld, zonder dat je hier een goed doel voor hebt en zonder dat je je bewust bent van de maandelijkse lasten die de lening met zich mee gaat brengen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenenGoedkoop snel geld lenen is een keuze. Snel geld lenen kan bij aanbieders van geld zoals Ferratum. Extra krediet door go…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…

Welke zekerheden vraagt een bank?Welke zekerheden vraagt een bank?Wanneer een bank een financiering verstrekt, zal zij het risico zoveel mogelijk proberen te beperken. Immers blijft de b…
Onroerende leasing: werking, structuur en voordelenOnroerende leasing: werking, structuur en voordelenLeasing van wagens, beroepsmateriaal of informatica is in de bedrijfswereld een gangbare praktijk. Veel minder bekend is…
Bronnen en referenties
  • www.independer.nl
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 28-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.