Hoe kun je het beste sparen en hoe kom je snel aan geld?

Hoe kun je het beste sparen en hoe kom je snel aan geld? Hoe kun je het beste geld sparen en hoe kom je snel aan wat extra geld als sparen te lang duurt? Het is altijd handig om wat spaargeld te hebben. Niet alleen voor grote aankopen, maar ook als buffer voor als je een keer onverwachts geld nodig hebt. In de praktijk blijkt sparen vaak lastig, vooral als je een wat groter totaalbedrag wil sparen. Gelukkig zijn er een heleboel handige tips die het sparen makkelijker en soms zelfs leuker maken. Als je even krap bij kas zit, kan het moeilijk om op een snelle manier wat geld binnen te krijgen. Je kunt natuurlijk (extra) werk gaan zoeken, maar dan duurt het vaak nog even voordat je je salaris binnenkrijgt. Gelukkig zijn er ook veel andere manieren om binnen korte tijd wat extra geld te verdienen.

Sparen is moeilijk

Wat voor bedrag en waar je ook voor wil sparen, sparen kan ontzettend moeilijk zijn. Als mensen veel geld op hun bankrekening zien staan, lijkt het meestal aantrekkelijker om er wat leuks mee te doen dan het gewoon maar te 'laten staan'. Toch kan het ontzettend handig zijn om wat spaargeld te hebben. Stel je verliest je baan, als je dan wat extra geld voor noodgevallen op de bank hebt staan ben je achteraf ontzettend blij dat je hebt gespaard. Ook als je een grote aankoop wil doen zoals een auto, is het handig als je hier een bedrag voor apart hebt staan. Sparen kan lastig zijn, maar met onderstaande tips kom je als het goed is al een heel eind.

Maak een budget voor jezelf

Maak een overzicht van wat je iedere maand uitgeeft. Noteer hierin wat echt noodzakelijk is, welke extra uitgaven je wil doen en tel dit allemaal bij elkaar op. Gebruik dit overzicht meteen om te kijken waar je op kunt bezuinigen. Dingen waar eenvoudig op te bezuinigen is zijn bijvoorbeeld eten en drinken onderweg of heel veel extra kleding. Het bedrag dat je over hebt van je inkomen, zou je iedere maand kunnen sparen dus dit bedrag kun je met jezelf afspreken als spaarbedrag.

Tel je spaarbedrag op bij je maandlasten

Bedenk voor jezelf een bedrag wat je iedere maand minimaal wil sparen. Tel dit bedrag op bij je maandlasten zoals je huur, gas/water/licht of je verzekering. Je maandlasten worden hierdoor iets hoger, maar als je dit een tijdje doet raak je er aan gewend en hoort het sparen erbij. Na een tijdje zul je merken dat het sparen automatisch gaat en dat je het spaarbedrag iedere maand minder gaat missen.

Open een spaarrekening

Als je iedere keer dat je op je bankrekening kijkt een hoog bedrag ziet staan, is het aantrekkelijker om dit bedrag uit te geven. Als je een spaarrekening opent waar je je spaargeld opzet, zie je dit bedrag niet iedere keer staan en kan het net lijken alsof je dit geld niet hebt. Als je het niet ziet staan, zal het minder verleidelijk worden om het geld op te maken. Ook heeft een spaarrekening als voordeel dat je rente krijgt over je gespaarde bedrag, na verloop van tijd heb je meer geld dan waar je mee begon! Nog een voordeel is dat je niet het gevaar hebt dat je contant gespaarde geld gestolen wordt of dat je het op een andere manier verliest.

Bekijk de spaarrente en mogelijkheden

Als je geld wil gaan sparen, oriënteer je dan bij verschillende banken. De spaarrente kan per bank en per soort rekening verschillen. Vaak is het zo dat je een hogere of een stabielere spaarrente krijgt als je je geld voor een langere tijd vastzet, dit moet je je natuurlijk wel kunnen veroorloven. Kijk welke spaarrekening het beste bij jou past en waar je de meest aantrekkelijke rente krijgt en open daar je spaarrekening.

Denk aan je doel

Als je voor een leuke grote aankoop spaart, zoals bijvoorbeeld een auto of vakantie, denk dan daaraan als het moeilijk wordt om geld apart te zetten. Op het moment zelf kan het niet leuk zijn dat je je geld apart moet zetten en het dus niet uit kan geven, maar denk er dan aan hoe blij je zal zijn met je auto of vakantie. Bij veel banken kun je bij het internetbankieren ook een doel instellen, zodat je iedere keer kunt zien waarvoor je aan het sparen bent en hoe ver je al bent.

Duurt sparen te lang?

Als je gaat sparen, duurt het natuurlijk even voordat je een aardig bedrag bij elkaar hebt. Soms wil je snel een wat kleiner bedrag bij elkaar krijgen en heb je geen tijd om maanden- of jarenlang te gaan sparen.

Onderstaande tips kun je gebruiken als je naast je normale inkomsten snel wat extra wil verdienen of als je helemaal geen inkomen hebt en wat wil verdienen. Deze extra verdiensten kun je gebruiken voor van alles maar natuurlijk ook om beetje bij beetje meer te sparen. Helaas is het bijna onmogelijk om binnen heel korte tijd met heel weinig moeite heel erg rijk te worden, onderstaande tips zijn echt alleen voor een beetje extra inkomen. De kleine bedragen die je met onderstaande tips binnen krijgt, kun je ook weer opsparen tot een groter bedrag.

Verkoop je oude spullen

Vaak heb je een heleboel spullen in huis waar je eigenlijk helemaal niks meer mee doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je oude kleding die je niet meer draagt, of speelgoed waar je kinderen niet meer mee spelen. Maak duidelijke foto's van de spullen die je gaat verkopen en verkoop deze op een site als Marktplaats. Als je duidelijke foto's hebt, je producten van goede kwaliteit zijn en je niet een te hoge prijs vraagt, kun je je spullen hier heel goed verkopen. Voor kleding is de site United Wardrobe heel geschikt, hiermee ben je als koper ook altijd verzekerd van je betaling. Als je heel veel kleding (of spullen) hebt of liever niet wil handelen via internet, kun je ook een kraampje huren in de IJ-hallen. Deze hallen in Amsterdam zijn ontzettend populair bij koopjesjagers en liefhebbers van vintage kleding. Een kraampje in de IJ-hallen kun je huren via internet op de website van de IJhallen.

Maak iets zelf

Kun je iets goed zelf maken? Maak hier dan gebruik van. Kun je bijvoorbeeld zelf prachtige kleding maken, meubels timmeren of heerlijke taarten bakken, dan kun je hier best geld voor vragen. Promoot jezelf via social media en je zult zien dat je redelijk wat kunt verkopen.

Artikelen schrijven

Artikelen schrijven voor websites als InfoNu is een leuke en leerzame manier om geld te verdienen. Deze manier van extra verdiensten binnenkrijgen gaat niet zo snel, want je artikelen moeten eerst een beetje gaan lopen. Toch is het een goede manier om extra inkomsten te genereren, omdat de artikelen op internet blijven staan en je inkomen dus blijft doorlopen terwijl je na het schrijven van het artikel er niks meer aan hoeft te doen. Wel is het verstandig om af en toe te kijken of je artikelen nog actueel zijn en deze eventueel een beetje aan te passen. Het geld wat je binnenkrijgt met InfoNu kun je iedere maand laten uitbetalen, mits je aan de betalingsdrempel zit van 70 euro. Ook hier kun je een vorm van sparen van maken. Je kunt de uitbetalingsgrens namelijk zelf verhogen, bijvoorbeeld naar 100 euro. Zo krijg je iedere keer pas je verdiensten op je rekening gestort als je weer 100 euro bij elkaar gespaard hebt.

Samenvatten

Met samenvattingen van studieboeken kun je op internet ook lekker bijverdienen. Vooral op de sites van Stuvia en StudentsOnly kun je samenvattingen van je studieboeken verkopen aan andere studenten. Als je van een populair boek vlak voor de tentamenperiode een samenvatting maakt, kan dit al gauw een aardig bedrag opleveren. Let op: bij StudentsOnly draag je bij het verkopen van de samenvatting aan de site de auteursrechten af, deze samenvatting kun je dan dus niet meer op een andere site verkopen.

Verkoop je oude studieboeken

Heb je studieboeken of leesboeken die je niet meer gebruikt? Verkoop deze dan! Op Marktplaats en Bol.com kun je een aardig percentage van de nieuwprijs voor je boeken krijgen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met rentePin sparen ABN AMRO is automatisch sparen met renteHoe werkt het pin sparen van ABN AMRO? Het is een nieuwe manier van automatisch sparen tegen een hoge rente. Pin sparen…
Makkelijk en effectief geld sparenMakkelijk en effectief geld sparenGeld sparen kan best lastig zijn. Veel dingen worden steeds duurder en je hebt vaak al veel geld uitgegeven zonder dat j…

Geld uitsparen als studentGeld uitsparen als studentAls student kan het best moeilijk zijn om wat geld opzij te zetten. Er is zoveel te doen en de meeste activiteiten koste…
Nemea: hoge spaarrenteNemea: hoge spaarrenteNemea kan het antwoord zijn voor wie een hoge spaarrente zoekt. Deze Maltese online bank biedt een hogere spaarrente dan…
Bronnen en referenties
  • http://www.bol.com
  • https://www.stuvia.com/?country=nl
  • https://www.studentsonly.nl/
  • https://www.toto.nl/nl/web/toto
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 23-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.