De Financiele Bijsluiter: de feiten

Wat zijn financiële producten?
De Nederlandse overheid heeft de Financiële Bijsluiter op 1 juli 2002 ingevoerd en in 2006 vernieuwd. Financiële producten zijn producten die met geld te maken hebben, zoals leningen, hypotheken, beleggingen, verzekeringen en dergelijke. Een complex financieel product is een combinatie van verschillende financiële producten. Voorbeeld hiervan zijn een spaarhypotheek of combinaties van sparen en beleggen.Wat is de bedoeling van de Financiële Bijsluiter?
In de Financiële Bijsluiter wordt door de aanbieder van het product informatie gegeven over de rendementen, kosten en risico's die bij je financiële product horen. Als je bijvoorbeeld een lening wil afsluiten, is het heel belangrijk om te weten welke rente je over het geleende geld betaalt, wanneer je dit moet betalen en wat er gebeurt als je dit niet meer kunt betalen. Maar ook als je je geld wil beleggen moet je natuurlijk van tevoren weten welke risico's je loopt en hoe groot de kans is dat je je geld kwijtraakt. Door het lezen en vergelijken van Financiële Bijsluiters kun je een betrouwbare en verantwoorde beslissing nemen over wat voor financieel product je aan gaat schaffen en waar je dit aanschaft. Het is dus heel belangrijk om voor het aanschaffen van een ingewikkeld financieel product de financiële bijsluiter te lezen, zodat je weet wat je aanschaft.Evaluatie van de Financiële Bijsluiter in 2004
In 2004 werd de Financiële Bijsluiter geëvalueerd om te kijken of deze het beoogde effect (meer overzicht en duidelijkheid) had bereikt. Voor de evaluatie werd de mening gevraag van consumenten, aanbieders en van tussenpersonen. Consumenten beoordeelden de Financiële Bijsluiter redelijk positief, maar toch voldeed hij niet aan de doelstelling. Consumenten bleken vaak wel financiële producten te vergelijken, maar meer met behulp van internetsites dan met de Financiële Bijsluiter, omdat de tekst in de Financiële Bijsluiter vaak als erg lang en ingewikkeld werd gezien. Consumenten bleken vaak niet te begrijpen of de Financiële Bijsluiter reclame voor een financieel product was, of een officieel objectief stuk. Hierna werden de Financiële Bijsluiters aangepast aan deze feedback en er werd gefocust op de vijf belangrijkste aspecten die uit de evaluatie kwamen; dit waren de risico's, de aard van het financiële product, de verplichtingen voor de consument, de gevolgen bij overlijden en de mogelijkheid tot uitstappen.Wat staat er in de Financiële Bijsluiter?
In alle Financiële Bijsluiters staat verschillende informatie, maar deze informatie is wel allemaal op een standaard manier weergegeven. Hierdoor kun je de financiële producten overzichtelijk met elkaar vergelijken. In de Financiële Bijsluiter staat bijvoorbeeld informatie over:- de rente die je betaalt
- of de rente tussentijds gewijzigd mag worden
- onder welke voorwaarden de rente tussentijds gewijzigd mag worden
- opzeggen
- de premie die je per maand betaalt
- of deze premie tussentijds gewijzigd mag worden
- onder welke voorwaarden de rente tussentijds gewijzigd mag worden
- welke risico's loop je met het aanschaffen van dit product
- wat gebeurt er als je de maandelijkse kosten niet meer kunt betalen
De informatie die wordt vermeld in Financiële Bijsluiters wordt gecontroleerd en eventueel gewijzigd door de Autoriteit Financiële Markten. De informatie die in ieder geval altijd verplicht in iedere Financiële Bijsluiter moet staan is:
- doel van de Financiële Bijsluiter
- risico's van het financiële product
- beschrijving van het financiële product
- verplichtingen van de consument bij aanschaf van het financiële product
- mogelijkheden om vroegtijdig van het financiële product af te komen
- kansen en kosten die met rendement te maken hebben
- consequenties bij overlijden voor nabestaanden en belasting
- regels betreffende de belasting
- klachten, toezicht en garantieregelingen