Hoe kunt u een hypotheek voor uw nieuwe huis zoeken?
U hebt een huis op het oog dat binnen uw financiële bereik ligt. Het is erg mooi en geschikt voor u en uw gezin. U hebt er vreselijk veel zin in, maar eerst moet het financiële plaatje rond zijn. Hoe pakt u dat aan? Meteen naar de bank en meteen afsluiten, of niet? En is dat allemaal wel zo gemakkelijk? Nee, natuurlijk niet. Elke bank wil immers de zekerheid dat u uw hypotheek ook kunt betalen en zelf wilt u immers ook niet langer dan nodig is aan de hypotheek vast zitten. Daarnaast mag de hypotheek ook niet te hoog zijn en het te betalen bedrag per maand moet uw inkomen wel kunnen dragen. Het gaat meestal om hoge bedragen en snel een hypotheek afsluiten is dan ook geen goed idee. Weeg de verschillende hypotheken en hun voorwaarden dus goed tegen elkaar af.
Goed nadenken over de hypotheek voor uw nieuwe huis
Een hypotheek voor een huis is in feite gewoon een lening, maar dan een grote en voor een lange duur. U zit er vaak jarenlang aan vast. Het aangaan van een hypothecaire lening is daarom iets waar van tevoren goed over nagedacht moet worden en waar men niet al te snel over moet beslissen.
Ook de bank is voorzichtiger dan vroeger
De banken en de hypothecairs doen dat immers ook niet. Zij willen de zekerheid hebben dat u (of u en uw partner) die lening niet alleen betalen kunt maar deze in de loop van de tijd ook afbetalen kunt. Zeker als u een hogere hypotheek wilt en zelf weinig geld in kunt brengen. Het risico van de bank is dan hoger en u zult dan echt moeten bewijzen dat u de gevraagde maandlasten ook kunt dragen.
Een aflossingsvrije hypotheek hoeft u niet meer te zoeken
Een aflossingsvrije hypotheek is een mooi woord voor een “aflossingsloze” hypotheek. Veel mensen hebben een gedeelte van hun hypotheek of soms zelfs de hele hypotheek “aflossingsvrij”. Het betekent gewoon dat u in dat geval alleen de rente van dan gedeelte van de hypotheek betaalt en niets aflost. Voor dat bedrag blijft het huis dus van de bank en u blijft daar dan rente voor betalen.
Als u niets aflost, blijft een gedeelte van het huis van de bank
Het huis wordt in dat geval nooit helemaal uw eigendom, of u moet ook dat gedeelte van de hypotheek in de loop van de tijd gaan aflossen. Wilt u toch een gedeelte van de hypotheek aflossingsvrij, vraag dan altijd of u daarbij ook tussentijds mag aflossen. Of u dat later wilt of niet, doet er niet toe, maar de mogelijkheid moet er wel zijn, anders zit u er echt aan vast. Deze hypotheken lopen tegenwoordig nog wel, maar mogen niet nieuw afgesloten worden. Iedereen moet zijn/haar hypotheek op termijn aflossen.
Hoe kunt u de beste hypotheekvoorwaarden zoeken
Ook u mag best op verschillende plaatsen gaan “shoppen”. Inlichtingen vragen staat vrij en met de verkregen informatie kunt u ook vergelijkingen maken. Zet in elk geval voordat u op zoek gaat eerst uw vragen op papier.
Vraag altijd naar het exacte bedrag dat u per maand moet betalen
Vraag bijvoorbeeld naar het exacte maandbedrag dat u voor de door u aangevraagde lening bij die bank of die bepaalde hypotheekverlener, kwijt bent. Vaak krijgt u daar halve antwoorden op, omdat men dat bedrag wel eens wat wil verdoezelen met belastingvoordelen of andere maatregelen, die later niet altijd helemaal uit blijken te komen.
De zekerheden van de bank
De bank zal u naar uw inkomen vragen en wil daar ook bewijzen van. Vaak wil ze zelfs een kopie van de arbeidsovereenkomst met uw werkgever zien. Ze wil er zeker van zijn dat u de kosten van de hypotheek ook kunt blijven dragen. Het geld dat u met eventuele wachtdiensten verdient wordt daarbij vaak niet meegerekend, omdat men dat als “bijverdiensten” ziet, die wel eens weg zouden kunnen vallen. Daarnaast vraagt de bank vaak ook naar uw gezondheid, want als u ziek wordt, komt ook het inkomen en dus de betaling van de hypotheek, in gevaar.
Hoe kunt u door het mooie verhaal heen prikken
Probeer in elk geval door het verhaaltje heen te kijken. De man of vrouw aan de andere kant van het bureau wil heel graag een hypotheek aan u slijten. Hij of zij is gewoon een verkoper en u als klant moet daarbij proberen het ware verhaal van het product te achterhalen. Wat voor u van belang is, is immers alleen het maandelijkse bedrag dat voor die hypotheek betaald moet worden. Is dat bedrag te hoog, dan komt u op een bepaald moment immers in de problemen en verkoopt de bank uw huis.
Informatie bij hypotheekverleners opvragen
Vraag bij de verschillende hypotheekverleners informatie om mee naar huis te nemen, zodat u thuis de verschillende soorten hypotheek en de verschillen tussen de aanbieders kunt vergelijken. Doe dat op uw gemak. Wie snel beslist en alleen afgaat op de verhalen van de hypotheekverleners, heeft meestal een te dure hypotheek.
Nooit meteen een contract ondertekenen
Laat u op het kantoor van de bank of van de hypotheekverlener niet verleiden tot het meteen tekenen van een contract. Eenmaal ondertekend kunt u immers niet meer terug. Ook al lijkt het allemaal heel voordelig, zeg dan toch dat u er een nachtje over wilt slapen. Haastige spoed is zelden goed. Dat spreekwoord geldt zeker bij het afsluiten van contracten en zeker voor het afsluiten van een hypotheek.
Kosten van afsluiting van de hypotheek voor uw nieuwe huis
Vraag naar de kosten van het afsluiten van de hypotheek. U zou de eerste niet zijn die al meteen, en zonder waarschuwing vooraf, bij het afsluiten een deel van het geld kwijt is voor administratieve kosten en zo minder geld overhoudt voor datgene waar het geld voor bedoeld was.
Een levensverzekering bij uw hypotheek
Vaak moet u voor een hypotheek ook een levensverzekering afsluiten. Vroeger sloot men een “risicoverzekering” af. Als de klant overlijdt en zijn of haar partner of de erven niet in staat zijn om de hypotheek te betalen, dan komt daar het geld van de levensverzekering voor op. De vroegere risicoverzekering kon men na het afbetalen van een gedeelte van de hypotheek opzeggen.
De levensverzekering kunt u soms na verloop van tijd opzeggen
Vraag daarom altijd na of u die levensverzekering tot het einde van de hypotheektermijn moet blijven betalen, want ook die verzekering is duur, wat kan verschillen per maatschappij en per voorwaarden. Als u na wat aflossingen die verzekering kunt opzeggen, kan dat soms een paar honderd per maand schelen. Die hebt u vast liever in uw eigen portemonnee.
Praten met familieleden, vrienden en kennissen die zelf een huis gekocht hebben
Kijk thuis op uw gemak alles na en wat nog veel belangrijker is: praat met anderen die zelf een huis hebben gekocht en een hypotheek hebben afgesloten. Hun verhalen zijn zeker zoveel waard als de mooie verhalen en informatie die u bij de hypotheekverleners hebt gekregen. Overleg goed en pas als u echt weet wat u wilt, gaat u met de door u uitgezochte partij praten.
Een tussenpersoon in de arm nemen kost altijd geld
Vertrouwt u uzelf niet erg waar het zakelijk inzicht betreft of ziet u door de bomen het bos niet meer, neem dan een tussenpersoon in de hand. Ga echter ook hierbij niet onvoorbereid te werk, maar vraag bij familie, vrienden en kennissen wie zij u kunnen aanbevelen en vooral met wie zij persoonlijk goede ervaringen hebben opgedaan.
Een goede tussenpersoon is zijn geld waard
Bedenk wel dat ook een tussenpersoon niet gratis is en u zijn inzet zult moeten betalen. Maak daar bij de eerste ontmoeting meteen duidelijke afspraken over en laat die op een ondertekend papier zetten. Een goede tussenpersoon zoekt de voor u gunstigste hypotheek uit en u hebt er dan verder geen omkijken meer naar.
Lees verder