Notariskosten te hoog bij executieveilingen
Gedurende de periode van 2008 tot en met 2012 is het aantal huizen dat gedwongen verkocht moest worden sterk gestegen. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis in mei 2012 blijkt dat de doorberekende kosten veel te hoog en onredelijk zijn.
Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat er steeds meer koophuizen gedwongen verkocht moeten worden. Dit gebeurt op zogenaamde executieveilingen. In 1998 zijn er in totaal 362 huizen verkocht op een executieveiling. Per 2008 was dit aantal gestegen naar 1.779. Na het eerste kwartaal van 2012 stond het aantal al op 575 woonhuizen. Dit aantal is te verklaren door de dalende huizenprijzen in combinatie met een stagnerende economie met een toenemende werkloosheid. Dit effect wordt nog verder versterkt doordat huizen steeds langer in de verkoop staan voordat ze verkocht worden.
De bank heeft het recht op het huis gedwongen te verkopen
De bank en de huiseigenaren hebben er geen baat bij om het huis gedwongen te verkopen. Toch besluiten banken vaak om het huis toch te laten veilen om een nog grotere schadepost te voorkomen. De bank kan zonder tussenkomst van een rechter het huis laten veilen. Ze zullen dit doen bij een grote achterstand in betalingen en als ze de verwachting hebben dat de schulden niet meer ingelopen kunnen worden. In eerste instantie wordt de eigenaren van het huis nog de mogelijkheid geboden om het huis zelf te verkopen, maar hierbij houden de banken vaak te korte termijnen aan. Indien het huis niet verkocht gaat worden kan er tot veiling worden overgegaan.
Wie heeft er baat bij een executieveiling?
Waar verliezers zijn, zijn ook winnaars. Er zijn opkopers die als doel hebben om onroerend goed aan te kopen onder de werkelijke waarde, met als doel om dit voor een hogere prijs weer in de verkoop te zetten. Zij weten namelijk dat de huizen ver onder de werkelijke waarde verkocht gaan worden. Voordat een huis geveild gaat worden zijn er vaak al handelaren actief om het huis aan te kopen voor een te laag bedrag. Daarnaast profiteren de organisatoren van de veilingen en de notarissen ook van de executieveilingen.
Te hoge kosten doorberekend
Huiseigenaren waarvan het huis geveild gaan worden, worden vaak geconfronteerd met een hoge restschuld die overblijft nadat het huis verkocht is via een executieverkoop. Indien de betreffende huiseigenaren de huis in het verleden hebben afgesloten onder de condities van NHG, neemt de WEW in bepaalde situaties de schulden over. Doordat er te hoge kosten doorberekend worden gaat dit ten laste van de WEW (uitvoerder NHG) of van de mensen waarvan het huis verkocht is. In de praktijk blijkt namelijk dat notarissen te hoge kosten doorberekenen. Het gaat bijvoorbeeld om de kosten voor het huren van de zaal waar de veiling plaatsvindt, de advertentie en de kosten die de veilingmeester in rekening brengt.
Volledige kosten doorberekeningen
Stel, er worden op één dag en één locatie vijftien huizen geveild. In dat geval is het logisch om de gemaakte kosten te verdelen over deze vijftien huizen. Dit gebeurt echter niet. De kosten voor het huren van de locatie, de advertentie om de veiling aan te kondigen en de kosten van de veilingmeester worden volledig bij alle verkochte huizen op de veiling in rekening gebracht. Deze kosten zijn onredelijk, want dergelijke kosten worden er niet gemaakt.