Eisen hypotheek afsluiten

Eisen hypotheek afsluiten Door het afsluiten van een hypotheek gaat u een financiële verbintenis aan met de bank. Elke hypotheekverstrekker heeft zijn eigen acceptatiebeleid: regels waaraan de consument moet voldoen om een hypotheek af te sluiten. Welke eisen gelden er bij het afsluiten van een hypotheek? Wat zijn de voorwaarden voor hypotheekverstrekking?

Benodigde documenten hypotheek

De bank heeft voor het beoordelen van de hypotheekaanvraag een aantal documenten nodig. Als je voldoet aan de gestelde eisen en als de stukken compleet zijn, volgt er ene “finaal akkoord”. Bij het afsluiten van een hypotheek krijgt u te maken met een aantal gegevens die u moet overleggen. Het gaat om de volgende documenten:
 • Legitimatiebewijs (paspoort of identiteitsbewijs)
 • Werkgeversverklaring of intentieverklaring
 • Gezondheidsverklaring
 • Taxatierapport
 • Bouwkundige onderzoek

Werkgeversverklaring of intentieverklaring

Bij het aangaan van een hypotheek zal de hypotheekverstrekker eisen dat u een werkgeversverklaring of intentieverklaring kunt overleggen. De werkgeversverklaring geldt als u een contract voor onbepaalde tijd hebt (een vast contract). Als u een contract voor bepaalde tijd heeft afgesloten met uw werkgever, dan dient de werkgever een intentieverklaring op te stellen, waarin hij vermeldt dat het zijn intentie is om het contract om te zetten in een contract voor onbepaalde tijd.

Gezondheidsverklaring

Als u een levensverzekering of beleggingsverzekering aan uw hypotheek koppelt, dan zit er vaak een overlijdensrisicoverzekering bij inbegrepen. De verzekeringsmaatschappij kan een verklaring van uw gezondheid verlangen.

Taxatierapport

Verreweg de meeste hypotheekverstrekkers stellen als eis voor het afsluiten van een hypotheek dat er een recent taxatierapport kan worden overlegd. De bank wil namelijk zekerheid over de waarde van het huis. Aan de hand van de executiewaarde berekent de geldverstrekker de maximale hoogte van de hypotheek. Het taxatierapport wordt gemaakt door een onafhankelijke makelaar of taxateur die niet bij de koop betrokken is.

Acceptatievoorwaarden hypotheek

De volgende onderwerpen kunnen deel uitmaken van de acceptatievoorwaarden voor een hypotheek.
 • Tot welk percentage van de executiewaarde kan worden geleend?
 • De invloed van het betalingsverleden op de verstrekking van een hypotheek
 • De bank kan aanvullende eisen stellen als er geen Nationale Hypotheek Garantie mogelijk is
 • Het partnerinkomen, het inkomen van een zelfstandige (zzp’er) of tijdelijk dienstverband. In zulke gevallen is het moeilijker om een hypotheek af te sluiten.
 • Eisen met betrekking tot de gezondheid of de leeftijd
 • Een aanvullende bouwkundige keuring

Inkomenseisen hypotheek

Per 1 augustus 2011 is de Gedragscode Hypothecaire Financieringen van kracht. Via deze gedragscode wordt de maximale hypotheek berekend. De berekening houdt rekening met het inkomen en leningen van u en uw partner.

Eisen hypotheek

Naast de bovengenoemde eisen voor het afsluiten van een hypotheek kunnen er nog een aantal eisen worden gesteld in de hypotheekofferte. Dan gaat het bijvoorbeeld om het afsluiten van een opstalverzekering of overlijdensrisicoverzekering. Maar de eisen kunnen ook persoonlijk van aard zijn: de verplichting om een schuld af te lossen, bijvoorbeeld. Als je niet aan de eisen kunt voldoen, heeft de hypotheekverstrekker het recht om de offerte in te trekken. Sommige banken stellen als aanvullende eis dat je een betaalrekening bij hen opent.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Hypotheek verhogenHypotheek verhogenEr zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van d…
NHG later aan hypotheek toevoegenOm een hypotheek te kunnen sluiten onder de condities van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet er aan bepaalde vo…
BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?BKR hypotheek aanvragen, hoe doe je dat?Een BKR hypotheek aanvragen kan tegenwoordig bij veel banken. Je moet wel voldoen aan bepaalde voorwaarden om een BKR hy…

Voordeel annuiteitenhypotheek of spaarhypotheekVoordeel annuiteitenhypotheek of spaarhypotheekBesluiten van de overheid kunnen de eigenaar van een eigen huis veel extra geld kosten. U moet voor een nieuwe hypotheek…
Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Werkgeversverklaring hypotheek nodig?Voor het verkrijgen van een hypotheek heb je altijd een werkgeversverklaring nodig. Heb je nog geen vast dienstverband d…
Bronnen en referenties
 • De Hypotheker
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.