Hypotheek verhogen

Hypotheek verhogen Er zijn diverse redenen om de hypotheek te verhogen, zoals een verbouwing of achterstallig onderhoud. Het verhogen van de hypotheek kan op verschillende manieren, namelijk door onderhands verhogen en verhogen via herinschrijving.

Hypotheek verhogen: Verbouwing financieren

Om een verbouwing te kunnen bekostigen, is het niet nodig om al je spaargeld op te offeren of een lening af te sluiten. Je kunt namelijk ook de hypotheek verhogen. Dit kan alleen maar als het huis overwaarde heeft. Dat houdt in dat de verkoopwaarde groter is dan de hypotheek die op de woning rust. Als je het geld aanwendt voor het verbouwen van het huis, is de rente fiscaal aftrekbaar. Bovendien is de rente lager dan bij een gewone lening, want het huis dient als onderpand.

Hypotheek verhogen voor grote uitgaven

Grote uitgaven, zoals de aanschaf van een nieuwe auto, kunnen ook een reden zijn om de hypotheek te verhogen. De rente is dan echter niet aftrekbaar van de belasting.

Onderhands verhogen hypotheek

Bij het afsluiten van de hypotheek kun je een hogere inschrijving nemen. Dat houdt in dat je bij het Kadaster een hoger bedrag inschrijft dan het bedrag van de hypotheek. Zo kun je voortaan zonder tussenkomst van een notaris de lening verhogen tot het bedrag waarvoor de hypotheeklening is ingeschreven. Je bespaart dan notariskosten.

Een voorwaarde is wel dat de hypotheekverstrekker (de bank) instemt met de verhoging van de hypotheek. Er wordt gekeken naar de waarde van het huis en naar het inkomen.

Hypotheek verhogen via herinschrijving

Een andere manier om de hypotheek te verhogen is door middel van herinschrijving in het Kadaster. Je schrijft de hypotheek opnieuw in, tegen een hogere hypotheeksom. Het nadeel van deze vorm van hypotheek verhogen is dat het kosten met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan afsluitkosten, taxatiekosten en notariskosten.

Tweede hypotheek afsluiten

Om extra geld vrij te maken, is een het afsluiten van een tweede hypotheek een optie die je in overweging kunt nemen. Je kunt dan zelf de tweede hypotheek inrichten wat betreft rentevaste periode en aflossingsvorm. Het is zelfs mogelijk om de hypotheek bij een andere bank af te sluiten. De meeste hypotheekverstrekkers willen dit echter niet, als de eerste hypotheek bij “de concurrent” loopt. Bovendien krijg je te maken met notariskosten, taxatiekosten en afsluitkosten die behoorlijk op kunnen lopen.

Nieuwe hypotheek afsluiten

Je kunt ook de oude hypotheek helemaal aflossen en een nieuwe hypotheek afsluiten of de hypotheek oversluiten. Er zal dan wel een boete wegens vervroegde aflossing in rekening worden gebracht. Bovendien is dit voor de meeste mensen geen reële optie.

Conclusie - Hypotheek verhogen

Het verhogen van de hypotheek is in feite een vorm van lenen, waarbij de overwaarde van het huis wordt gebruikt voor een grote aanschaf of om een verbouwing te financieren. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals herinschrijving in het kadaster, het afsluiten van een tweede of zelfs nieuwe hypotheek en het onderhands verhogen van de hypotheek. Laat u altijd vooraf adviseren door een tussenpersoon.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Hoe bestaande hypotheek verhogen?Hoe bestaande hypotheek verhogen?Hoe kunt u uw bestaande hypotheek verhogen? Toegegeven, meestal wordt men aangeraden de hypotheek versneld af te lossen,…
Deense hypotheekDeense hypotheekEen Deense hypotheek of andere buitenlandse hypotheek afsluiten op een Nederlands huis is mogelijk maar niet zo eenvoudi…
Hypotheek versneld aflossenHypotheek versneld aflossenDe huidige crisis zorgt voor veel onzekerheid. Vooral bij huiseigenaren. Zij weten niet wat verstandig is. Wel of niet h…

Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting)Prognose hypotheekrente 2022 (verwachting)Wat is de prognose en verwachting voor de hypotheekrente in 2022 na jaren van daling van de hypotheekrente? Hoe kunt u h…
Borg staan voor hypotheek of lening van je kindBorg staan voor hypotheek of lening van je kindBorg staan, garant staan en in het bijzonder borg staan voor de hypotheek of de lening van uw kind. Dit kan eenvoudig me…
Bronnen en referenties
  • De Hypotheker
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 11-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.