Beleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekering

Beleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekering Een populaire hypotheekvorm in het verleden was de beleggingshypotheek. De hypotheek loopt samen met een kapitaalverzekering, ook wel beleggingsverzekering genoemd. Een beleggingshypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek die aan het eind van de looptijd wordt afgelost met de uitkering van de kapitaalverzekering. Je maandlast bestaat uit rente over de hypotheeksom en uit premie voor de kapitaalverzekering.

Kapitaalverzekering

Bij een beleggingshypotheek ben je niet verplicht een gemengde verzekering af te sluiten. Zo kun je, als de hypotheek lager is dan de executiewaarde, een kapitaalverzekering bij leven afsluiten. Bij overlijden vindt er dan geen uitkering plaats.

De hoogte van de uitkering van de verzekering staat van tevoren niet vast, omdat de premie belegd wordt. Het is dus de vraag of de uitkering bij leven voldoende zal zijn. Bij een gemengde verzekering is de uitkering bij overlijden vaak wel een vast bedrag.

Risico

Je kunt bij de kapitaalverzekering, in dit geval ook wel beleggingsverzekering genoemd, zelf aangeven bij welke beleggingsinstelling of –fondsen je wilt beleggen.

Zo kun je beleggen in aandelen, obligaties, onroerend goed of in liquiditeiten. Combinaties mogen natuurlijk ook. De verzekeraar geeft het verwachte rendement aan en wat het risico is. Uiteraard wordt een hoog risico ‘beloont’ met een hoger verwacht(!) rendement.

Unit-linked

Bij unit-linked verzekeringen kun je switchen van de ene naar de andere beleggingsinstelling. In Nederland worden de unit-linked, keuzevrijheid, vaak gecombineerd met de universal life, flexibiliteit.

Universal-lifeverzekering

Bij een universal-lifeverzekering wordt de inleg gestort in beleggingsfondsen. Uit dit fonds worden alle kosten voldaan, zodat je vrij bent om de hoogte en de betaalfrequentie te bepalen. Ook kan je kiezen de termijn en de vorm van de uitkering.

Voordelen

Voordelen van de beleggingshypotheek:
  1. Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende gehele looptijd
  2. Je bepaalt zelf hoe je spaarpremies belegd worden
  3. Je profiteert van eventuele hoge rendementen op de aandelenmarkten
  4. Bruto en netto lasten blijven constant

Nadelen

De nadelen van een beleggingshypotheek:
  1. Geen zekerheid of er aan het einde van de looptijd genoeg is opgebouwd om af te lossen
  2. Je loopt risico bij eventuele sterke koersdalingen
  3. Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij

Aflossen

Vanaf 2013 moet je verplicht aflossen op nieuwe hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Starters kunnen daarom alleen kiezen uit de lineaire en annuïteiten hypotheek. Mensen die al in het bezit waren van een beleggingshypotheek kunnen deze hypotheek voortzetten.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beleggingshypotheek omzetten naar een andere vorm?Beleggingshypotheek omzetten naar een andere vorm?Een tot 2008 populaire hypotheekvorm was de beleggingshypotheek. Bij het realiseren van negatieve rendementen is dit een…
Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Door de dalende huizenprijzen zijn steeds meer huiseigenaren genoodzaakt om extra af te lossen op hun hypotheek. Extra a…
Aflossen hypotheek: Kapitaalverzekering Eigen Woning of KEWBij een kapitaalverzekering wordt er op de einddatum een eindkapitaal uitgekeerd, over een periode verzameld door met de…
Hypotheek aflossen met beleggingenEen paar jaar geleden was het bijna gebruikelijk om een beleggingshypotheek af te sluiten. Vaak werd deze hypotheekvorm…

Mogelijke hypotheekcrisis VS is niet ongevaarlijkMogelijke hypotheekcrisis VS is niet ongevaarlijkDe woningmarkt in de VS is een belangrijke pijler in de wereldeconomie. Daarmee is het langzaam instorten van de hypothe…
Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Verhuizen naar een huurhuis of andere koopwoning? Bekijk deze checklist verhuizen, de tips, het stappenplan voor wat je…
Jour (127 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.