Beleggingshypotheek: hypotheek met een kapitaalverzekering
Een populaire hypotheekvorm in het verleden was de beleggingshypotheek. De hypotheek loopt samen met een kapitaalverzekering, ook wel beleggingsverzekering genoemd. Een beleggingshypotheek is eigenlijk een aflossingsvrije hypotheek die aan het eind van de looptijd wordt afgelost met de uitkering van de kapitaalverzekering. Je maandlast bestaat uit rente over de hypotheeksom en uit premie voor de kapitaalverzekering.
Kapitaalverzekering
Bij een
beleggingshypotheek ben je niet verplicht een gemengde verzekering af te sluiten. Zo kun je, als de
hypotheek lager is dan de executiewaarde, een kapitaalverzekering bij leven afsluiten. Bij overlijden vindt er dan geen uitkering plaats.
De hoogte van de uitkering van de verzekering staat van tevoren niet vast, omdat de premie
belegd wordt. Het is dus de vraag of de uitkering bij leven voldoende zal zijn. Bij een gemengde verzekering is de uitkering bij overlijden vaak wel een vast bedrag.
Risico
Je kunt bij de kapitaalverzekering, in dit geval ook wel beleggingsverzekering genoemd, zelf aangeven bij welke beleggingsinstelling of –fondsen je wilt beleggen.
Zo kun je
beleggen in aandelen, obligaties, onroerend goed of in liquiditeiten. Combinaties mogen natuurlijk ook. De verzekeraar geeft het verwachte rendement aan en wat het risico is. Uiteraard wordt een hoog risico ‘beloont’ met een hoger verwacht(!) rendement.
Unit-linked
Bij unit-linked verzekeringen kun je switchen van de ene naar de andere beleggingsinstelling. In Nederland worden de unit-linked, keuzevrijheid, vaak gecombineerd met de universal life, flexibiliteit.
Universal-lifeverzekering
Bij een universal-lifeverzekering wordt de inleg gestort in beleggingsfondsen. Uit dit fonds worden alle kosten voldaan, zodat je vrij bent om de hoogte en de betaalfrequentie te bepalen. Ook kan je kiezen de termijn en de vorm van de uitkering.
Voordelen
Voordelen van de beleggingshypotheek:
- Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende gehele looptijd
- Je bepaalt zelf hoe je spaarpremies belegd worden
- Je profiteert van eventuele hoge rendementen op de aandelenmarkten
- Bruto en netto lasten blijven constant
Nadelen
De nadelen van een beleggingshypotheek:
- Geen zekerheid of er aan het einde van de looptijd genoeg is opgebouwd om af te lossen
- Je loopt risico bij eventuele sterke koersdalingen
- Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij
Aflossen
Vanaf 2013 moet je verplicht aflossen op nieuwe hypotheken om in aanmerking te komen voor
hypotheekrenteaftrek. Starters kunnen daarom alleen kiezen uit de lineaire en annuïteiten hypotheek. Mensen die al in het bezit waren van een beleggingshypotheek kunnen deze hypotheek voortzetten.
Lees verder