Spaarhypotheek: voor- en nadelen van deze hypotheek

Spaarhypotheek: voor- en nadelen van deze hypotheek Een andere populaire hypotheekvorm is de spaarhypotheek. De hypotheek loopt samen met een gemengde verzekering. Het bijzondere aan de spaarhypotheek is dat de rente die je over de spaarpremie krijgt gelijk is aan de hypotheekrente. Indien de hypotheekrente stijgt, stijgt ook de rente over het spaartegoed. Dit betekent dat van tevoren vaststaat wat de hoogte van de uitkering aan het eind van de looptijd zal zijn. Indien de hypotheekrente stijgt, nemen de rentelasten over de hypotheeksom toe. Maar bij de spaarhypotheek worden de lasten verlaagd, doordat er minder aan premie hoeft ingelegd te worden.

Immer bij het stijgen van de hypotheekrente, stijgt ook de rente over het spaartegoed en hoeft er dus minder ingelegd te worden om hetzelfde resultaat te bereiken. De maandlasten nemen wel toe, maar minder dan bij een andere hypotheekvorm.

Maandlasten

Demping: door de koppeling van renten worden de gevolgen voor de maandlasten gedempt. Een sterke stijging van de hypotheekrente wordt afgezwakt door een lager maandelijks spaarbedrag. Een sterke daling van de hypotheekrente wordt gedeeltelijk ongedaan gemaakt door een hoger spaarbedrag.

Geldverstrekker

Deze koppeling van renten is ontstaan door afspraken tussen de geldverstrekker en de verzekeraar. Hierdoor kun je de polis in principe niet onderbrengen bij een andere geldverstrekker.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dan heb je toestemming nodig van beide verzekeraars (de oude waar je polis loopt en de nieuwe waar je wil dat de waarde van je oude polis wordt opgenomen) én van de belastingdienst.

Daarnaast is het vaak niet voordelig, aangezien je intussen ouder bent geworden en daardoor de premie van de ‘nieuwe’ polis ineens stukken hoger kan zijn.

Voordelen

De voordelen van een spaarhypotheek:
  • Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende gehele looptijd.
  • Demping van effecten van renteveranderingen op de maandlasten.
  • Zekerheid over het bedrag dat bij einddatum vrijkomt.
  • Bruto en netto lasten blijven constant.

Nadelen

De nadelen van een spaarhypotheek:
  • Gebonden aan één geldverstrekker (oversluiten heeft vaak negatieve gevolgen).
  • Hypotheekrente is vaak 0,2% hoger.
  • Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij.

Hypotheek

Vanaf 2013 moet je verplicht aflossen op nieuwe hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Starters kunnen daarom alleen kiezen uit de lineaire en annuïteiten hypotheek.

Mensen die al in het bezit waren van een spaarhypotheek kunnen deze hypotheek voortzetten.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jour, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Combinatiehypotheek: vorm de ideale hypotheekCombinatiehypotheek: vorm de ideale hypotheekDe meeste mensen die voor 2013 een hypotheek afsloten, hebben gekozen voor een combinatie van hypotheken. Zo heeft vrijw…
Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Waarom de spaarhypotheek niet extra aflossen?Door de dalende huizenprijzen zijn steeds meer huiseigenaren genoodzaakt om extra af te lossen op hun hypotheek. Extra a…
Voordelen en nadelen aflossen hypotheekVoordelen en nadelen aflossen hypotheekWanneer je een huis gekocht hebt, zal je hoogstwaarschijnlijk een hypotheek hebben, die je af moet lossen. Bij het aflos…
Spaarhypotheek – Niet aflossen, maar bijstortenSpaarhypotheek – Niet aflossen, maar bijstortenExtra aflossen op de hypotheek levert meer op dan sparen. Toch is het niet verstandig om blind af te lossen. Bij een spa…

Levenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringLevenhypotheek: hypotheek met een levensverzekeringDe levenhypotheek is een hypotheekvorm die eigenlijk bestaat uit een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een leve…
Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)Verhuizen naar een huurhuis of andere koopwoning? Bekijk deze checklist verhuizen, de tips, het stappenplan voor wat je…
Reactie

Tom Slagter, 15-03-2016
Geachte heer/mevrouw,

Bij een spaarhypotheek is de te betalen rente toch gekoppeld aan de spaarpolis?
Zijn er ook spaarhypotheken waarbij de spaarpolis niet is gekoppeld aan de te betalen hypotheekrente.
Waarom ik dit vraag, is dat ik de laatste 5 jaar elk jaar een verhoging van de spaarpremie krijg terwijl ik
De rente in 2002 vastgezet heb voor 15 jaar.

Alvast bedankt voor uw reactie,

Met vriendelijke groet,

Tom Slagter Reactie infoteur, 25-03-2016
Zoals het u het omschrijft, klinkt het als een levenhypotheek met een levensverzekering dat bestaat uit een overlijdensrisicodeel en een kapitaaldeel. Om het doelkapitaal te halen kan het inderdaad zijn dat uw premie verhoogd wordt.

Bij een spaarhypotheek moet de spaarpremie inderdaad gelijk zijn aan de hypotheekrente. Wellicht kunt u het beste contact opnemen met uw tussenpersoon of bank/verzekeraar.

Jour (127 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.