Spaarhypotheek: voor- en nadelen van deze hypotheek
Een andere populaire hypotheekvorm is de spaarhypotheek. De hypotheek loopt samen met een gemengde verzekering. Het bijzondere aan de spaarhypotheek is dat de rente die je over de spaarpremie krijgt gelijk is aan de hypotheekrente. Indien de hypotheekrente stijgt, stijgt ook de rente over het spaartegoed. Dit betekent dat van tevoren vaststaat wat de hoogte van de uitkering aan het eind van de looptijd zal zijn.
Indien de
hypotheekrente stijgt, nemen de rentelasten over de hypotheeksom toe. Maar bij de spaarhypotheek worden de lasten verlaagd, doordat er minder aan premie hoeft ingelegd te worden.
Immer bij het stijgen van de hypotheekrente, stijgt ook de
rente over het spaartegoed en hoeft er dus minder ingelegd te worden om hetzelfde resultaat te bereiken. De maandlasten nemen wel toe, maar minder dan bij een andere hypotheekvorm.
Maandlasten
Demping: door de
koppeling van renten worden de gevolgen voor de maandlasten gedempt. Een sterke stijging van de hypotheekrente wordt afgezwakt door een lager maandelijks spaarbedrag. Een sterke daling van de hypotheekrente wordt gedeeltelijk ongedaan gemaakt door een hoger spaarbedrag.
Geldverstrekker
Deze koppeling van renten is ontstaan door afspraken tussen de geldverstrekker en de verzekeraar. Hierdoor kun je de polis in principe niet onderbrengen bij een andere geldverstrekker.
Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar dan heb je toestemming nodig van beide verzekeraars (de oude waar je polis loopt en de nieuwe waar je wil dat de waarde van je oude polis wordt opgenomen) én van de belastingdienst.
Daarnaast is het vaak niet voordelig, aangezien je intussen ouder bent geworden en daardoor de premie van de ‘nieuwe’ polis ineens stukken hoger kan zijn.
Voordelen
De voordelen van een spaarhypotheek:
- Hypotheekrente aftrek is maximaal gedurende gehele looptijd.
- Demping van effecten van renteveranderingen op de maandlasten.
- Zekerheid over het bedrag dat bij einddatum vrijkomt.
- Bruto en netto lasten blijven constant.
Nadelen
De nadelen van een spaarhypotheek:
- Gebonden aan één geldverstrekker (oversluiten heeft vaak negatieve gevolgen).
- Hypotheekrente is vaak 0,2% hoger.
- Slechts onder bepaalde voorwaarden is uitkering belastingvrij.
Hypotheek
Vanaf 2013 moet je verplicht aflossen op nieuwe hypotheken om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Starters kunnen daarom alleen kiezen uit de lineaire en annuïteiten hypotheek.
Mensen die al in het bezit waren van een spaarhypotheek kunnen deze hypotheek voortzetten.
Lees verder
Reactie
Tom Slagter, 15-03-2016
Geachte heer/mevrouw,
Bij een spaarhypotheek is de te betalen rente toch gekoppeld aan de spaarpolis?
Zijn er ook spaarhypotheken waarbij de spaarpolis niet is gekoppeld aan de te betalen hypotheekrente.
Waarom ik dit vraag, is dat ik de laatste 5 jaar elk jaar een verhoging van de spaarpremie krijg terwijl ik
De rente in 2002 vastgezet heb voor 15 jaar.
Alvast bedankt voor uw reactie,
Met vriendelijke groet,
Tom Slagter
Reactie infoteur, 25-03-2016
Zoals het u het omschrijft, klinkt het als een levenhypotheek met een levensverzekering dat bestaat uit een overlijdensrisicodeel en een kapitaaldeel. Om het doelkapitaal te halen kan het inderdaad zijn dat uw premie verhoogd wordt.
Bij een spaarhypotheek moet de spaarpremie inderdaad gelijk zijn aan de hypotheekrente. Wellicht kunt u het beste contact opnemen met uw tussenpersoon of bank/verzekeraar.