Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips)

Regel de grote verhuisdag goed: verhuizen doe je zo (tips) Verhuizen naar een huurhuis of andere koopwoning? Bekijk deze checklist verhuizen, de tips, het stappenplan voor wat je allemaal moet regelen om zonder brokken te verhuizen. Ook als je een nieuw huis hebt gevonden en de nieuwe koop of huur is geregeld, kun je niet gewoon op je lauweren rusten en afwachten. Er moet namelijk behalve de notaris en hypotheek nog van alles worden geregeld, voordat je kunt verhuizen. En wat kost een verhuizing tegenwoordig, goedkoop verhuizen kan namelijk ook.

Verhuizing, hoe regel je dit goedkoop?


Verhuizen naar een ander huis betekent veel regelen

De achtbaan op weg naar een nieuw huis is best een intensieve zoektocht. Je moet talloze adressen bekijken en ook op locatie gaan. Dan komt eerst het voorlopig koopcontract of huurcontract en tot slot de hypotheek. Dat zou je denken. Maar of je nu een nieuw huis koopt of huurt, je laat bijna altijd een bestaand huis achter. Ook daarvoor moet je van alles regelen en dat begint zeker al twee maanden van te voren.

Wat kost een verhuizing?

Hoewel de kosten voor een verhuizing per verhuisbedrijf verschillen, is er wel degelijk wat over te zeggen. Want de kosten zijn afhankelijk van:
 • De afstand die moet worden afgelegd: hoeveel kilometer moet er gereden worden.
 • Het aantal verhuizers dat nodig is om de verhuizing goed te laten verlopen.
 • De hoeveelheid inboedel en meubels die moet worden verhuisd.
 • Woont je op een etage op de derde verdieping of op de begane grond.
 • Zijn de dozen al ingepakt of moeten de verhuizers dat doen.
 • Zijn er kwetsbare goederen, zoals antiek of een piano die een speciale behandeling nodig hebben.

Goedkoop verhuizen

Omdat de kosten per verhuizer zo verschillen, is het zeer aan te raden om meerdere bedrijven vooraf te vragen wat zij voor de verhuizing zouden vragen. Zo kun je een goedkope verhuizing regelen. Maar een verhuizing wordt ook goedkoper als je van alles zelf kunt doen:
 • Demonteer zelf de meubels.
 • Rij zelf een aantal keren op en neer, huur een busje. De grotere zaken kun je dan door een verhuizer laten doen.
 • Wil je een aantal meubels of andere goederen kwijt omdat ze oud zijn of niet in de nieuwe woning passen, bel dan de Kringloopwinkel. Die haalt de spullen gratis op.
 • Verhuizen is een mooi moment om te kijken wat je nog nodig hebt. Wat niet mee hoeft, hoeft ook niet betaald te worden en scheelt sjouwen.
 • Familie en vrienden willen vaak graag een handje helpen.
 • Doordeweeks verhuizen is vaak goedkoper.

Verhuizen: stappenplan en tips

De belangrijkste zaken, als er nog twee maanden voor de verhuizing zijn die nog geregeld moeten worden, zijn:

1. Verhuizen en tijdig de huur opzeggen

In onderling overleg kan bijna alles. Verhuurder en huurder spreken onderling af, dat op een bepaalde datum de huur eindigt en dat de huurder op die datum de woning leeg aan de verhuurder zal opleveren. In deze situatie zijn er geen verplichtingen over de opzegtermijn of over het versturen van een aangetekende brief. Maar voor alle zekerheid is het altijd wel goed om de opzegging en de gemaakte afspraken per aangetekende brief te bevestigen. Dit voorkomt problemen achteraf. Wettelijk is overigens geregeld dat de opzegtermijn niet korter mag zijn dan één maand en niet langer dan drie maanden. Lukt het onderling niet, zeg dan je huur aangetekend op, rekening houdend met deze termijnen. Zeg je niet op dan loopt het huurcontract voor de duur van het contract gewoon door. Vergeet tot slot ook niet om je borgsom terug te vragen.

Bron: ClkerFreeVectorImages, PixabayBron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay

2. Verhuizer regelen

Velen verhuizen in ons land zelf met een boedelbak of busje. Daarvoor moet ook van alles geregeld worden. Comfortabeler is het om je te laten verhuizen. Op het web zijn er allerlei verhuis websites, waar je online offertes kunt aanvragen. Handig is natuurlijk de gouden gids voor een verhuizer in de buurt. In de praktijk blijkt wel dat de agenda’s van verhuizers behoorlijk vol zitten, dus begin er tijdig aan.

3. Verhuizen en de post bezorging

Online kun je naar de TNT verhuisservice gaan. Daar moet je een uitgebreide vragenlijst invullen met onder meer vragen over de datum van verhuizing, wie er moeten worden ingelicht en of er verhuis kaartjes moeten worden aangemaakt. Al je post wordt zo in één keer verzorgd. De ingelichte organisaties, maximaal 300 in getal, hebben vaak een maand nodig om de adreswijziging te verwerken.

4. Tijdelijke opslag van goederen

Wellicht moet je gebruik maken van een tijdelijke opslag. Regel dit tijdig.

5. Verhuizen en de telefoon en kabel

Het gaat om het overschrijven, opzeggen of nieuw aanvragen van een abonnement voor kabel en/of vaste telefoon. Ga na wat de opzegtermijnen zijn en regel je verhuizing online of aangetekende brief. Bij KPN bijvoorbeeld kun je je abonnement online meeverhuizen. Let op de verhuis termijn, want die kan bij internet plus bellen oplopen tot 20 werkdagen.

Bron: ClkerFreeVectorImages, PixabayBron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay

Nog 1 maand voor de verhuizing

De belangrijkste stappen zijn:

1. Verhuizen en het gas, water en elektra

In dit geval gaat het om zowel het opzeggen als aanvragen van gas, water en elektra. Met hoeveel verschillende leveranciers je te maken krijgt is afhankelijk van waar je gaat wonen. In het meest ongunstige geval zijn dat er dus zes. Vraag tijdig bij deze leveranciers de noodzakelijke formulieren aan.

2. Het inschrijven in de nieuwe en uitschrijven uit de oude gemeente

Je moet als je verhuist binnen vijf werkdagen je nieuwe adres doorgeven aan de gemeentelijke basisadministratie. Dat hoeft dus niet per se van te voren, maar geregeld is geregeld. Je wordt dan vanzelf uitgeschreven bij je oude woonplaats. Inschrijven kan heel eenvoudig via internet of persoonlijk bij het gemeentehuis. Je moet een legitimatiebewijs meenemen.

3. Licht de bank(en) en verzekeraar in

Het is afhankelijk van de situatie of deze faciliteiten gemakkelijk kunnen worden meeverhuisd.

4. Welke verzekeringen moet ik opzeggen

Veel verzekeraars geven een tijdelijke dekking voor beide adressen. Tijdelijk is een periode van negentig dagen. Toch doe je er goed om de verzekeraar nog eens te bellen en hem nogmaals te wijzen op de adreswijziging. Daarbij speelt ook een rol dat het nieuwe huis andere eigenschappen zal hebben en misschien een bijgestelde verzekering nodig maakt. Denk daarbij aan het soort dakbedekking, de huis indeling en eventueel ook informatie over de aanliggende huizen en gebouwen. De andere omgeving kan ook gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de autoverzekering: het ene deel van het land kent bijvoorbeeld meer inbraken dan een andere locatie.

5. Schoonmaken oude en nieuwe woning

Dit blijkt telkens weer meer tijd te kosten dan gehoopt. Soms kan men in het nieuwe huis al met het verven en dergelijke aan de slag.

Op de verhuisdag zelf

De laatste lootjes op de verhuisdag zelf, wanneer de verhuis dozen zijn gevuld en je eigenlijk weg wilt, zijn:

1. Neem de meterstanden op

Neem de meterstanden op en geef die door aan de leveranciers. Dit geldt zowel voor het oude als nieuwe huis. Binnen maximaal twee maanden ontvang je een eind factuur voor het oude huis of het voorschot voor het nieuwe. Overigens kan dit nog wel eens verschillen, maar dan doe je er goed aan om even aan de bel te trekken.

2. Woning nakijken

Kijk de hele woning nog even na, voordat je in de auto stapt. Doe dit even zorgvuldig, sluit alles goed af en draag de sleutels tot slot over.

3. Zorg voor contant geld op zak

Vaak zit van alles in tassen of dozen die nauwelijks bereikbaar zijn. Zorg daarom ervoor dat je ook contant geld op zak hebt voor onderweg.

Slot slim verhuizen

Ik wens je een goede verhuizing toe en dat moet met bovenstaande tips voor verhuizingen zeker lukken. Zoek vooral ook een goede verhuizer uit.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost verhuizen?Huiseigenaren of huurders die niet meer tevreden zijn met hun huis kunnen op zoek gaan naar een ander huis. Men staat er…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…
Kosten verhuizing door verhuisbedrijfKosten verhuizing door verhuisbedrijfHet is logisch dat een verhuizing die wordt uitgevoerd door een verhuisbedrijf, meer kosten met zich meebrengt dan wanne…
Verhuizen: wat komt er bij kijken?Verhuizen: wat komt er bij kijken?Het is zover, je huis is verkocht. Nu moet je al je spullen gaan pakken en verhuizen. Bij een verhuizing komt vaak meer…

Mogelijke hypotheekcrisis VS is niet ongevaarlijkMogelijke hypotheekcrisis VS is niet ongevaarlijkDe woningmarkt in de VS is een belangrijke pijler in de wereldeconomie. Daarmee is het langzaam instorten van de hypothe…
Een opeethypotheek als extra inkomenEen opeethypotheek als extra inkomenDen opeethypotheek kan voor u ook in 2021 en 2022 erg handig zijn om extra geld te krijgen als er overwaarde op de eigen…
Bronnen en referenties
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 15-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.