Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingen

Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingen De hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de aflossingsplicht kosten u geld. De hypotheekrenteaftrek is zeer bepalend voor de hoogte van uw maandlasten, toeslagen en de hypotheeklasten en daarom kost minder aftrek u geld. Fiscaal betaalt u in 2020 meer voor uw eigen woning. Door meerdere veranderingen kan uw hypotheek bij de belastingaangifte inkomstenbelasting (voorjaar 2021) een tegenvaller zijn.

Waarom daalt de hypotheekrenteaftrek 2020?


Aftrek hypotheekrente automatisch omlaag

Allerlei maatregelen zorgen ervoor dat de aftrek van hypotheekrente automatisch omlaag gaat. Zo is de rente voor de hypotheek op uw huis maar gedurende dertig jaar aftrekbaar van de belasting. Wie een eigen woning koopt met hypotheek, kan met andere woorden na dertig jaar de hypotheekrente van de hypotheek niet meer aftrekken, aftrek nul. Dat gaat vanzelf, daar hoeft u niets voor te doen. Dat geldt voor iedereen. Gaat u dan net met pensioen en hebt u te weinig afgelost, dan moet u maar zien of u de hypotheek nog kunt betalen. Voor starters op de woningmarkt geldt sinds 2013 de verplichting om een hypotheek met aflossing te nemen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Die hebben dus wel enige bescherming, als ze niet al te vaak verhuizen naar een nieuwe koopwoning met een nieuwe hypotheek.

Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag

Vele beleidsmaatregelen zijn debet aan de verlaging van de hypotheekrenteaftrek. In 2020 hebt u minder hypotheekrenteaftrek: de belastingtarieven zijn lager en de maximale aftrek is verlaagd. Dit effect wordt dus nog groter als u meer verdient. In 2020 worden de belastingtarieven verlaagd en omdat lagere belastingtarieven ook betekenen dat er minder belastingaftrek is, is er 2020 voor bijna iedereen minder hypotheekrenteaftrek. Hebt u een inkomen in de hoogste belastingschijf, dan betaalt u wel ongeveer 52% belasting, maar is de aftrek in 2020 nog maar 46%. De aftrek hypotheekrente is veel beperkter dan u denkt. Starters moeten aflossen en zeker als u een lineaire hypotheek hebt, merkt u een groot verschil. In dat geval lost u elk jaar een dertigste deel af, waardoor ook de hypotheekrenteaftrek snel minder wordt. Wie minder hypotheekrente betaalt, heeft ook minder aftrek. Wie een hypotheek heeft overgesloten naar een lagere hypotheekrente of wie een nieuwe hypotheek heeft afgesloten tegen een lagere rente, heeft minder aftrek. Dan is er nog de fiscale bijtelling van het eigenwoningforfait.

Het eigenwoningforfait als extra inkomen in 2020

Het eigenwoningforfait is een bijtelling bij uw inkomen en beperkt de hypotheekrenteaftrek. Het eigenwoningforfait daalt in 2020, maar daar staat tegenover dat u in 2020 een extra bijtelling van 6,66% hebt als gevolg van het geleidelijk afschaffen van de Wet Hillen. Het eigenwoningforfait is voor elke eigenaar bewoner een last. De bijtelling bij uw belastbare inkomen kan er zelfs voor zorgen dat er helemaal geen aftrek meer is.

Hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait

Het idee dat de hypotheekrente volledig aftrekbaar is, is dus een fabeltje. Iedere eigenaar van een eigen huis moet bij zijn inkomen het eigenwoningforfait optellen, waardoor alleen slechts het saldo van de uitgaven aan hypotheekrente en eigen woning forfait daadwerkelijk fiscaal aftrekbaar is. En dit saldo wordt in de tijd ongunstiger naar mate het forfait toeneemt. Ook wanneer het eigenwoningforfait als percentage lager uitvalt, kan de rekening hoger uitvallen als de waarde van uw woning stijgt.

Dure woning en Belastingdienst

Wie een woning bezit van 1 miljoen euro of meer, voelt dat in 2020 in zijn portemonnee. Voor deze woningen bedraagt het percentage van het eigenwoningforfait 2,35%.

Oplossingen voor een betaalbare hypotheek

Dat betekent dat er een paar mogelijkheden zijn:
  1. U maakt gebruik van de belastingvoordelen van wat er is overgebleven van de Wet Hillen. Weinig aftrek, maar ook weinig of geen bijtelling.
  2. U hebt een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013 en spaart voor de aflossing via een spaarhypotheek of een spaarrekening eigen woning. Zo hebt u nog een maximale aftrek van hypotheekrente gedurende 30 jaar.
  3. U sluit uw hypotheek over en trekt de boeterente eenmalig af als extra hypotheekrente.
  4. U betaalt een half jaar hypotheekrente vooruit.
  5. U sluit een aflossingsvrije hypotheek af tegen een lage rente. Dat scheelt u aardig in de maandlasten.

Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaag

De maximale hypotheekrenteaftrek in 2020 is mogelijk tegen maximaal 46% en dit percentage zal in 2021 verder worden verlaagd naar 43%. In eerste instantie merken alleen de hogere inkomens dit, maar in 2023 is het zover dat ook de mensen die nu in een belastingtarief van 37% zitten hier last van krijgen.

Slot minder hypotheekrenteaftrek 2020

Een tip is om het financiële plaatje van uw woning ook eens te laten doorrekenen voor over bijvoorbeeld 25 jaar. Dan weet u beter waar u aan toe bent en uw portemonnee is dat zeker waard. Doe dat op tijd want elk jaar lijken er weer nieuwe beperkende nieuwe regels voor de aftrek van hypotheekrente bij te komen. De verwachting is dat de hypotheekrenteaftrek ook de komende jaren niet buiten schot zal blijven. Het kabinet ziet liever niet dat u een aflossingsvrije hypotheek afsluit, maar als de hypotheekrenteaftrek zo weinig oplevert, kan de aflossingsvrije hypotheek juist een goedkope oplossing zijn.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaagHypotheekrenteaftrek 2020 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met…
Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geen of een geringe eigenwoningschuld hebben is wel prettig. U betaalt dan door de Wet Hillen geen of weinig hypotheekre…
Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021Tijdelijk twee woningen 2020 en 2021U kunt tijdelijk twee woningen in bezit hebben, omdat het oude huis is nog niet verkocht. Is dat voor de eigenaar dan ve…
Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)De Wet Hillen is in 2019 afgeschaft. Het kabinet Rutte 3 neemt voor de woningmarkt een aantal fiscale wijzigingen die gr…

Zelf een huis bouwen op eigen grondZelf een huis bouwen op eigen grondWanneer je je eigen droomhuis zelf wilt bouwen op eigen grond, zijn er veel zaken om aan te denken. Zelf je droomhuis bo…
Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020Wat kost een online financieel advies in 2020 of een hypotheekadvies van uw hypotheekadviseur? Hoe hoog is de afsluitpro…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.