Hypotheekrenteaftrek 2022 omlaag

Hypotheekrenteaftrek 2022 omlaag De hypotheekrenteaftrek 2022 wordt verder beperkt, verlaagd en versoberd voor hogere inkomens, voor bestaande hypotheken en voor nieuwe hypotheken. Wie bij zijn belastingaangifte inkomstenbelasting veel hypotheekrenteaftrek heeft zal dit in de portemonnee merken. En zo neemt het fiscale voordeel van een eigen huis steeds verder af.

Ook in 2022 minder hypotheekrenteaftrek


Beperking hypotheekrenteaftrek 2022 voor hogere inkomens

De overheid is al vele jaren van mening dat het eigen woningbezit in ons land moet worden bevorderd. De achterliggende gedachte is dat het goed is dat iemand eigen vermogen opbouwt en daarvoor spaart. Bovendien is de kans dan groter dat een huis beter zal worden onderhouden door de eigenaar van het pand. Om de hypotheekrente en het bezit van een eigen woning betaalbaar te houden, is de hypotheekrenteaftrek ingevoerd als soort van fiscale subsidie. In de loop der tijd is de hypotheekrente met allerlei maatregelen beperkt, omdat de staatskas stelselmatig geld tekort komt. Vele van deze bezuinigingen hebben vooral na een aantal jaren een groot effect op uw portemonnee. Een aantal van deze effecten merkt u geleidelijk steeds meer. Vooral na een aantal jaren gaan deze bezuinigingen steeds meer pijn in uw portemonnee doen.

Minder hypotheekrenteaftrek 2022, verdere versobering, u hebt recht op minder teruggave

Voor nieuwe hypotheken is de hypotheekrente alleen nog een aftrekpost bij de aangifte inkomstenbelasting als u uw hypotheek maandelijks aflost volgens een annuïteit of via een lineaire lening. Beide manieren van financieren zorgen ervoor dat het bedrag dat u jaarlijks bij uw belastingaangifte invult steeds kleiner wordt. Logisch want doordat u maandelijks een deel aflost wordt de uitstaande lening steeds kleiner en betaalt u dus maandelijks ook minder hypotheekrente. Als u een annuïteitenhypotheek hebt, blijft het maandelijkse bedrag dat bestaat uit hypotheekrente en aflossing wel gelijk, maar de samenstelling daarvan verandert wel degelijk: de aflossing groeit en de hypotheekrente daalt.

Bruto woonlasten gelijk en de netto woonlasten gaan omhoog

Bij een annuïteit blijven de bruto woonlasten voor de hypotheek gelijk, maar gaan de netto woonlasten omhoog. Immers, u betaalt steeds minder hypotheekrente, kunt minder aftrekken en krijgt dus minder belasting terug. In het begin merkt u dat nog niet zo, omdat u in de eerste jaren vooral rente betaalt, maar na een aantal jaren is het aandeel van de aflossingen in de annuïteit hoger dan het aandeel van de hypotheekrente. De hypotheekrenteaftrek daalt, uw bruto bedrag aan woonlasten blijft maandelijks gelijk en stijgen uw maandlasten netto (na aftrek van uw belastingteruggave). Als u tegen die tijd een hoger inkomen hebt, hoeft dat geen probleem te zijn, omdat u de extra lasten waarschijnlijk wel kunt dragen. Maar als u juist dan minder geld gaat verdienen of werkloos wordt, kunnen de netto hogere woonlasten wel degelijk een loden last worden.

Hypotheekrenteaftrek 2022, tegen welk percentage dan?

Wie een hoger inkomen heeft en een inkomen heeft in een belastingschijf met een hoger belastingtarief, kan meer van de betaalde hypotheekrente terugkrijgen van de fiscus. Maar dat voordeel neemt steeds verder af. De teruggave kon oplopen tot 52% van de betaalde hypotheekrente, in 2022 is dat nog maar tegen 40%:

Minder hypotheekrenteaftrek hogere inkomen, hoeveel verslechtering t.o.v. 52%:

jaarhoeveel is aftrekbaar?hoeveel minder hypotheekrenteaftrek
201750%-2%
201849,5%-2,5%
201949%-3,0%
202046%-6%
202143%-9%
202240%-12%
202336,9%-15,1%

Vanaf 2023 hebben niet alleen de hogere inkomens een fors lagere hypotheekrenteaftrek, maar zullen ook de middeninkomens met minder aftrek worden geconfronteerd. De lagere inkomens (schijf 1) hebben een aftrek tegen ruim 37%. De tarieven voor de aftrek naderen elkaar dus snel.

Lager eigenwoningforfait 2022 verlaagt de inkomstenbelasting iets

Bij uw aangifte inkomstenbelasting is het eigenwoningforfait (huurwaardeforfait) een bijtelling bij uw inkomen. Dat betekent dat eigenlijk niet uw hypotheekrenteaftrek aftrekbaar is maar het saldo van hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait. Het plan is dat het eigenwoningforfait als percentage iets wordt verlaagd om uw verlies aan hypotheekrenteaftrek iets te compenseren. Het is de vraag of die verlaging voldoende zal zijn, immers als de WOZ-waarde stijgt stijgt ook zeer waarschijnlijk het bedrag van het eigenwoningforfait. Voor de lagere inkomens is de verlaging van het eigenwoningforfait pure winst, zij gingen er bij hun aftrek niet op achteruit en kunnen er zo zelfs iets op vooruit gaan.

Conclusie hypotheekrenteaftrek 2022 omlaag

Het fiscale voordeel van een eigen woning via de hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk steeds minder. De politiek heeft gekozen voor een versnelling van de kleine stapjes van vermindering. U koop een woning niet voor een enkele jaar, maar u koopt een huis voor vele jaren. Laat daarom bij het afsluiten van een hypotheek altijd voor een aantal jaren vooruit uw maandlasten berekenen, niet alleen de bruto woonlasten maar ook uw netto woonlasten om te zien of de aankoop inderdaad de komende jaren voor u betaalbaar is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaagHypotheekrenteaftrek 2020 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met…
Huurwaardeforfait 2022Huurwaardeforfait 2022Het huurwaardeforfait 2022 betekent in veel gevallen meer belasting betalen voor het bezit van een eigen woning. Als u e…
Hypotheekrenteaftrek 2021 omlaagHypotheekrenteaftrek 2021 omlaagDe hypotheekrenteaftrek gaat ook in 2021 omlaag. Het kabinet wordt daarbij geholpen door stijgende huizenprijzen, de ver…
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…

Extra aflossen op de hypotheek? Nooit doen!Extra aflossen op de hypotheek? Nooit doen!Extra aflossen van uw hypotheek heeft enkele voordelen, maar zeker ook nadelen. In dit artikel licht ik de nadelen van h…
Met 250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenMet 250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenDoor maandelijks een bedrag vrij te maken voor het extra aflossen van uw hypotheek, kunt u ook uw aflossingsvrije hypoth…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.