Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020

Uurtarief bij financieel advies en provisieverbod 2020 Wat kost een online financieel advies in 2020 of een hypotheekadvies van uw hypotheekadviseur? Hoe hoog is de afsluitprovisie nog, want er is een provisieverbod 2020. U kunt, als u deskundig genoeg bent, ook zelf een hypotheek afsluiten via het internet. Een financieel adviseur moet vertellen hoeveel kosten hij rekent aan zijn klanten. Wat kost een financieel adviseur en financieel advies u inmiddels, al dan niet online. Daarbij zijn een aantal mogelijkheden (advies, geen provisie) relevant. Bij ABN AMRO bijvoorbeeld is een hypotheek zonder hypotheekadvies mogelijk. Denk eraan dat een adviseur niet altijd tot alle aanbieders toegang heeft. Online hypotheekadvies werkt prima als u ook zelf verstand van zaken hebt en dit is veel goedkoper.

Wat kost een financieel adviseur in 2020?

Wie een financieel product, zoals lening of hypotheek wil afsluiten, moest tot voor kort de tussenpersoon provisie betalen. Ook al is het pad van de provisie verlaten, wat blijft is dat niet iedereen evenveel in rekening brengt en het dus goed is om de verschillende mogelijkheden te vergelijken. Op het internet zijn er meerdere sites die dat voor u doen.

Soorten provisie tussenpersoon

Er zijn drie manieren om de kosten voor financieel advies te berekenen:
  • Een vast tarief;
  • Provisie afhankelijk van aanbieder (mag niet meer in 2020);
  • Een uurtarief.

Vast tarief bij financieel advies

Een vast tarief kan ook op basis van no cure no pay zijn: lukt het niet om de gewenste hypotheek af te sluiten, dan betaalt u niets. Lukt het wel, dan weet u van te voren wat het u gaat kosten. Een nadeel van deze systematiek is dat een adviseur eerder voor gemakkelijke oplossingen zal kiezen en probeert het aantal uren dat hij in u moet investeren te drukken. Op het eerste gezicht moeilijkere gevallen, vallen bijna direct af en moeten opzoek naar een andere oplossing.

Provisie bij financieel advies

Bij de systematiek van provisie is het zo dat de adviseur betaald wordt afhankelijk van het product dat hij aanbiedt. Daarbij is het zo dat niet alleen de provisie van de ene bank hoger is dan van een andere, maar ook een beleggingshypotheek of een spaarhypotheek bijvoorbeeld meer provisies genereert dan een aflossingsvrije hypotheek. De kans bestaat dus dat de adviseur een product adviseert waar hij zelf het meeste aan kan verdienen. Een voordeel is wel dat de adviseur zichtbaar moet maken hoeveel provisie hij berekent, zodat u ook voor een goedkopere aanbieder kunt kiezen. Omdat de systematiek van provisie tot een verkeerd advies kan leiden, is het in 2020 niet meer toegestaan.

Provisieverbod 2020, uurtarief bij financieel advies

Het uurtarief is verplicht. Het grote voordeel is dat de adviseur in feite in uw dienst is. U kunt hem beter aansturen. Als u zelf allerlei zoekwerk doet op internet, weet u ongetwijfeld wat u wilt en is de adviseur snel klaar. De kosten zijn bovendien goed vergelijkbaar. Een nadeel is dat gratis advies hiermee van de baan is. Geschreven uren zullen door u betaald moeten worden. Bovendien zijn nogal wat klanten minder geneigd om door te vragen, omdat dat extra uren vraagt en dus duurder is. Het uurtarief bedraagt momenteel gemiddeld 120 euro met uitschieters naar 175 euro en dat kan ook flink aantikken.

Provisieverbod 2020:


Rekenvoorbeeld uurtarief of vast tarief

Stel u wilt een spaarhypotheek van 200.000. Dan is de afsluitprovisie 1,5% ofwel 3.000 euro. Stel een adviseur is 25 uur bezig en vraagt 120 euro, dan betaalt u 3.000 euro aan hypotheekadvies. Precies hetzelfde. Zo kunt u elke keer berekenen wat voor u voordeliger is.

Kosten hypotheekadvies ING bank, ABN Amro

De ING bank heeft bekend gemaakt dat een hypotheekadvies u 2.100 gaat kosten. Ongeveer dezelfde prijs als ABN AMRO vraagt.

Online advies ABN AMRO, hypotheek via het internet

Online is een advies vaak veel goedkoper. Zo heeft Knab bekend gemaakt 1.300 euro te rekenen voor een online hypotheekadvies. Dit zijn wel de kosten exclusief eventuele bemiddeling. Ook bij ABN AMRO is online een hypotheek mogelijk zonder hypotheekadvies. De kosten zijn dan beperkt tot de afhandelingskosten: 850 euro. Inclusief advies bent u 1250 euro duurder uit. Online een hypotheek afsluiten bij ABN AMRO is mogelijk als u eerst een aantal vragen beantwoordt waaruit blijkt dat u voldoende kennis van hypotheken hebt. Als u daar voldoende van weet, krijgt u het telefoonnummer van iemand bij ABN AMRO in beeld met wie u een afspraak kunt maken om de gewenste hypotheek af te sluiten:

Zelf hypotheek afsluiten?

U kunt ook zelf een hypotheek afsluiten zonder advieskosten (januari 2020):

Wat kost een hypotheekadvies in 2020:

wiebedragstarters
Knab 1.300 euro1.300 euro
hypotheek24 650 euro650 euro
Rabobank met advies 1.750 euro1.450 euro
ABN Amro met advies 2.100 euro 1.750 euro
ING bank 2.100 euro2.100 euro
SNS Bank 2.195 euro 1.900 euro
Vereniging Eigen Huis 2.900 euro 2.700 euro
De Hypotheekshop 2.849 euro 2.449 euro
De Hypotheker 2.990 euro2.990 euro

De aanbieders van een hypotheekadvies kunnen andere tarieven rekenen voor starters dan voor wie een verhoging van een hypotheek wil.

Met het hypotheekadvies naar een aanbieder gaan

Met het hypotheekadvies waarvoor u hebt betaald, hebt u nog geen hypotheek afgesloten. U kunt met het advies langs verschillende aanbieders gaan, maar ook de hypotheekadviseur kan voor u een hypotheek afsluiten. Bekijk altijd vooraf tot welke banken en hypotheekproducten de adviseur toegang heeft, want als bijvoorbeeld de Rabobank niet in zijn pakket zit en u wilt bij de Rabobank een hypotheek afsluiten dan zult u opnieuw voor het advies moeten betalen.

Conclusie wat kost een hypotheekadvies door het provisieverbod 2020?

Wees geneigd om veel uit te zoeken op internet en de financieel adviseur een min of meer panklare oplossing te vragen. U kunt de financiële adviseur ook vragen hoeveel tijd de hypotheekaanvraag gaat kosten. In feite vraagt u een offerte aan en zoekt u als financieel adviseur een persoon die de opdracht het goedkoopste voor u kan doen. Kies daarbij niet voor allerlei ingewikkelde constructies, maar pak een oplossing die u ook zelf goed begrijpt.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kost een financieel advies?Wat kost een financieel advies?Vanaf 2013 zijn we bij veel verzekeringen of financiële producten afzonderlijk kosten voor financieel advies schuldig aa…
Verschil tussen financieel planner en financieel adviseurVerschil tussen financieel planner en financieel adviseurIedereen kan zich financieel adviseur noemen, maar dat zegt nog niets over de kennis en kwaliteit die de adviseur verstr…
Betrouwbare financieel adviseursDe laatste jaren is gebleken dat sommige financieel adviseurs het niet zo nauw hebben genomen met de belangen van de con…
Toegevoegde waarde van een hypotheekadviseur?Toegevoegde waarde van een hypotheekadviseur?De meeste particulieren weten niet voldoende over hypotheken om zonder een hypotheekadviseur een hypotheek af te sluiten…

Aftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenAftrek hypotheekrente 2020 omlaag: de veranderingenDe hypotheekrenteaftrek 2020 is om een aantal redenen relatief laag. Fiscale ingrepen, een lage hypotheekrente en de afl…
Huis verkopen in de bijstandHuis verkopen in de bijstandMensen denken vaak dat ze hun huis moeten verkopen zodra ze in de bijstand komen. De kans hierop is echter klein.
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 29-12-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.