Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaag

Hypotheekrenteaftrek 2020 omlaag De hypotheekrenteaftrek 2020 gaat voor vele mensen omlaag. Niet alleen voor hogere inkomens, maar ook voor iedereen met een inkomen in de tweede en derde belastingschijf vanaf circa 36.000 euro. Jaarlijks is er vanaf 2020 minder aftrek voor alle aftrekposten. Voor de hypotheekrenteaftrek omdat u maandelijks moet aflossen, maar ook de verlaging van de belastingtarieven inkomstenbelasting, de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de verlenging van de derde schijf in de belasting betekenen minder fiscale aftrek bij uw belastingaangifte. Dat is een belastingverhoging en een lastenverzwaring in 2020 in schijf 2, 3 en 4.

Hypotheekrenteaftrek versneld omlaag


Hypotheekrenteaftrek omlaag en in 2020 verliest u nog meer

Het kabinet verplicht iedereen met een nieuwe hypotheek om op de hypotheek af te lossen. Daardoor is de te betalen hypotheekrente lager en gaat dus ook de belastingteruggave als gevolg van de hypotheekrenteaftrek naar beneden. Dat is wel bekend. Nieuw en onderbelicht is dat elke belastingverlaging voor veel mensen ook een verkapte belastingverhoging inhoudt en de overheid vanaf 2020 de hypotheekrenteaftrek versneld afbouwt.

Belastingverlaging 2020 voor werkende mensen

De verlaging van belastingtarieven is in eerste instantie vooral gunstig voor werkende mensen, u houdt immers meer geld over van uw netto loon zeker als er ook een verhoging is van de arbeidskorting. Maar er zit ook een groot nadeel aan de verlaging van de belastingtarieven voor de mensen die aftrekposten hebben, ze krijgen minder geld terug van de Belastingdienst. Denk aan de ziektekosten en de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek daalt voor hogere inkomens.

Minder hypotheekrenteaftrek 2020, minder belasting terug

Wie evenveel verdient in 2020 als in 2019 en een belastingverlaging krijgt met 2%, krijgt ook 2% minder terug van zijn aftrekposten. Als u in 2020 op een aftrekpost van 10.000 euro 2% (of 1,5%) minder terugkrijgt betekent dat een verlies van 200 euro. Het verlies aan hypotheekrente aftrek kan fors oplopen.

Versnelde vermindering belastingaftrek voor de hypotheekrente in 2020, 2021 en 2022

De overheid 3 vindt dat de hypotheekrenteaftrek versneld moet worden afgebouwd, vanaf 2020 met 3%. De maximale aftrek wordt daarmee:
  • 2015: 51%;
  • 2016: 50,5;
  • 2017: 50%;
  • 2018: 49,5%;
  • 2019: 49%;
  • 2020: 46%;
  • 2021: 43%;
  • 2022: 40%;
  • 2023: 37,05%

De pijn wordt wat verzacht door het huurwaardeforfait (eigenwoningforfait) minder hard te laten oplopen, maar of dat ook voor u voordelig is hangt er helemaal vanaf.

Conclusie hypotheekrenteaftrek 2020 daalt fors

Op allerlei manieren wordt de hypotheekrenteaftrek door de Belastingdienst belemmerd. De aftrek gaat omlaag, het verlies aan aftrek kan oplopen naar 6% voor hogere inkomens in 2020 en naar 15% in 2023. De eigenaar van een huis die zijn woning voor lange tijd heeft gekocht, heeft bij de berekening van de woonlasten niet met deze extra lastenverzwaring rekening gehouden. Die heeft zo in veel gevallen minder hypotheekrenteaftrek, maar ook chronisch zieken krijgen minder geld terug van de Belastingdienst door de lagere belastingtarieven. Het pijnlijke is dat de belastingverlaging vooral gericht is op mensen met een baan terwijl de lastenverzwaring door minder aftrek elke huiseigenaar en elke zieke kan raken. En daarbij maakt het niet uit of u al dan niet werk hebt. Bovendien worden de mensen met een eigen woning jaarlijks op hun hypotheekrenteaftrek nog eens extra beknot en dat zal ze veel geld schelen. Ook de woningmarkt zal niet blij zijn met dit soort maatregelen. Vraag uw adviseur om ook voor u te berekenen hoeveel u er op achteruit zal gaan door deze belastingmaatregelen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Hoe hypotheekrenteaftrek aanvragen bij de Belastingdienst?Alles over de aanvraag hypotheekrenteaftrek. Stel u hebt een huis gekocht met een hypotheek, hoe kunt u dan de hypotheek…
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Hypotheekrenteaftrek 2022 omlaagHypotheekrenteaftrek 2022 omlaagDe hypotheekrenteaftrek 2022 wordt verder beperkt, verlaagd en versoberd voor hogere inkomens, voor bestaande hypotheken…
Hypotheekrenteaftrek wordt een hypotheekrentebijtellingHypotheekrenteaftrek wordt een hypotheekrentebijtellingUw hypotheekrenteaftrek kan in 2018, 2019 en 2020 omslaan in een hypotheekrentebijtelling als u een inkomen hebt in bela…

Heffingskorting voor vroeggepensioneerdenHeffingskorting voor vroeggepensioneerdenDe heffingskorting voor vroeggepensioneerden wordt in 2016 en 2017 afgeschaft, het jaar dat er wel 5 miljard euro beschi…
Huwelijk en erfbelasting betalenHuwelijk en erfbelasting betalenMet een algehele gemeenschap van goederen kunt u erfbelasting besparen. Het erfdeel van een partner is in een huwelijk a…
Reactie

David, 09-05-2016
"De belastingverlaging is op deze manier voor de eigenaar van een woning deels een belastingverhoging." Hier ben ik het niet mee eens. Je krijgt weliswaar minder terug van de belastingdienst, maar je houdt ook netto meer inkomen over dan voorheen. Ik zou zeggen wel een verlies in teruggave, maar geen absoluut verlies. Reactie infoteur, 12-02-2018
Beste David,
Daarom is het ook deels een belastingverhoging voor de eigenaar van een woning met hypotheek. Hoe nadelig dit uitpakt is afhankelijk van de hoogte van de hypotheek, de hypotheekrente en het inkomen. Het is dus niet allemaal winst.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.