Jos Huizer, 02-11-2016
Het oude huis van mijn vriendin en mij staat ook nog steeds te koop. Ik heb begrepen dat de overwaarde van het oude huis effect heeft op de hypotheek(rente aftrek) van het nieuwe huis. Bv. overwaarde van 100.000 euro op het oude huis wordt verminderd op de hypotheek en dus de rente aftrek van het nieuwe huis. Dat klopt toch? Wat gebeurt er als je weer in het oude huis gaat wonen? Wordt dan de oude (aftrek) situatie weer hersteld? Of blijft het hetzelfde? Dwz, dat de overwaarde op het nieuwe huis effect heeft op de hypotheek(rente aftrek) van het oude huis.
Reactie infoteur, 28-02-2019
Beste Jos Huizer,
Als u een woning verkoopt heeft de overwaarde daarop effect op de hoogte van de hypotheekrenteaftrek van het huis dat u gaat bewonen (bijleenregeling):
https://financieel.infonu.nl/belasting/135208-tijdelijk-twee-woningen-2018-en-2019.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Leane Corpel, 25-04-2016
M'n ex en ik hebben samen de woning gekocht. In maart 2014 heb ik de woning verlaten en betaalde mee aan de rente (aflossingsvrije hypotheek). Later dat jaar is ook mijn ex uit de woning vertrokken. Sindsdien betalen we beiden de rente. We wonen nu allebei in een huurwoning. De woning is dus leeg en staat te koop. Ik ben nu dus 2 jaar uit de woning. M'n ex valt binnen de 2 jaar dus heeft sowieso nog recht op hypotheekrenteaftrek. Heb ik 2 jaar of 3 jaar recht op hypotheekrenteaftrek?
Reactie infoteur, 25-04-2016
Beste Leane Corpel,
Als jullie op het moment van te koop zetten nog fiscale partners waren en gehuwd, geldt er voor u een termijn van drie jaar. Anders twee jaar. Uw ex is in het huis blijven wonen, zij heeft recht op drie jaren hypotheekrenteaftrek (tijdelijk twee woningen).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Fred Bos, 11-05-2015
Ik ben erg benieuwd wat er nou aan de hand is wanneer het "oude" huis gewoon behouden blijft. De hypotheek overgenomen wordt door een andere partij. Is de rente dan aftrekbaar, zeker gezien het feit dat er overal wordt gesproken dat de "reserve" pas ontstaat bij verkoop. Zonder verkoop ontstaat deze volgens mij niet…
Fred
Reactie infoteur, 12-05-2015
Beste Fred Bos,
De reserve ontstaat bij vervreemding. In de meeste gevallen is dat verkoop, maar dat hoeft niet. Een eerste huis kan bijvoorbeeld een tweede woning worden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
H. Koster, 31-03-2015
Wat zijn de aftrekmogelijkheden wanneer ik de nieuwe woning koop terwijl mijn eigen woning nog niet verkocht is.
Wij willen wachten met verhuizen naar de nieuwe woning die we dan leeg laten staan, totdat wij de eigen woning hebben verkocht.
Met vriendelijke groet, H. Koster
Reactie infoteur, 01-04-2015
Beste H. Koster,
In geval van tijdelijk twee woningen zijn voor beide huizen de hypotheekrente aftrekbaar plus allerlei aankoopkosten voor de nieuwe woning:
http://financieel.infonu.nl/belasting/66790-de-fiscaal-aftrekbare-verhuiskosten.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw