Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek)

Wet Hillen afgeschaft (hypotheekrenteaftrek) De Wet Hillen is in 2019 afgeschaft. Het kabinet Rutte 3 neemt voor de woningmarkt een aantal fiscale wijzigingen die grote gevolgen kunnen hebben voor elke eigenaar van een woning. Fiscaal zijn aan de orde de Wet Hillen, de hypotheekrenteaftrek, de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait (huurwaardeforfait). Wat gaat hiermee in 2019, 2020 en 2021 gebeuren en wat zijn de gevolgen? Juist wie geen hypotheek meer heeft op zijn huis, betaalt door het vervallen van de Wet Hillen een hoge prijs.

De fiscale hervorming van de woningmarkt in 2019, 2020 en 2021


Hypotheekrenteaftrek wordt steeds minder

Premier Rutte heeft in zijn tweede kabinet de hypotheekrenteaftrek sterk verslechterd en herhaalt dat met het kabinet Rutte 3, samen met het CDA, D'66 en de ChristenUnie. Lange tijd was de aanpak van de hypotheekrenteaftrek bij de VVD en het CDA taboe, maar de lijst van getroffen maatregelen om het fiscale voordeel van een eigen woning te versoberen wordt alleen maar langer. Vanaf 2019 en zeker vanaf 2020 gaar het mes erin. Dat gaat zoals dat in ambtenarenjargon heet op budgettair neutrale wijze. Dat betekent niet dat u er als woningeigenaar er op vooruit gaat, maar de staatskas gaat er niet op achteruit. Het maakt voor de gevolgen van de maatregelen op uw portemonnee nogal wat uit hoeveel hypotheekrente u betaalt en of uw woning al aflossingsvrij is doordat u elk jaar netjes hebt afgelost. Belangrijk is ook hoe hoog uw inkomen is.

Hypotheekrenteaftrek tegen een lager tarief

De maximale hypotheekrenteaftrek zal vanaf 2020 tegen een lager tarief zijn, in 2020 tot en met 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek met in totaal 9% verlaagd. Hebt u geen hypotheek, dan hebt u daar geen last van, hebt u wel een hypotheek en een hoger inkomen, dan verliest u een belangrijk deel van uw belastingteruggave door de verminderde aftrek. Hebt u een woning van 400.000 euro dan kunt u er ruim 1.100 euro op achteruit gaan.

Eigenwoningforfait wordt lager

Daarbij wordt om de pijn te verzachten het eigenwoningforfait lager vastgesteld. Deze maatregel kan enige compensatie bieden voor wie nog niet zijn hypotheek heeft afgelost en geen aanspraak maakt op de regeling voor de geringe eigenwoningschuld, ook wel de Wet Hillen genoemd. Anderzijds, bij stijgende woningprijzen gaat het eigenwoningforfait in euro's waarschijnlijk gewoon omhoog.

De Wet Hillen wordt geschrapt

De Wet Hillen wordt geleidelijk afgeschaft. De Wet Hillen betekent dat als u weinig of geen hypotheekrenteaftrek hebt, u ook geen bijtelling van het eigenwoningforfait krijgt. Het afschaffen van de Wet Hillen schaadt dus de mensen die braaf hun hypotheek aflossen en de laatste jaren vervroegd hebben afgelost. In feite betalen de mensen die geen schulden maken dan wel hun schulden extra aflossen de maatregelen van het kabinet Rutte 3. Naar verluidt levert deze maatregel 1 miljard euro op. Niet de veroorzakers van de hypotheekrenteaftrek worden dan gestraft, maar zij die geen hypotheekrenteaftrek hebben. Een opvallende conclusie want tot nu toe werd vooral het aflossen van de hypotheek door verschillende kabinetten gestimuleerd. Hebt u een woning van 400.000 euro dan gaat u er op den duur 1.475 euro op achteruit.

De overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting is verlaagd van 6% naar 2% en daarom ligt het niet voor de hand om deze fiscale heffing wederom te verhogen. Hoewel, als het kabinet nog geld zoekt, zou de overdrachtsbelasting omhoog kunnen, dit gebeurt per slot van rekening ook met de lage btw (van 6% naar 9%) en helpt wellicht om de woningmarkt wat af te koelen. De overdrachtsbelasting verandert voor de meesten van ons niet, maar het kabinet studeert nog op een verlaging voor starters en een verhoging voor beleggers (ook voor wie een tweede woning koopt).

Conclusie gevolgen aanpak woningmarkt Rutte 3 voor uw portemonnee

Ook het kabinet Rutte 3 treft het eigenwoningbezit. Een belangrijke voorwaarde is ook dat er niet te snel nieuwe fiscale wetgeving wordt doorgevoerd, de wijzigingen moeten namelijk ook voor de Belastingdienst uitvoerbaar en behapbaar zijn. De gevolgen voor uw portemonnee kunnen best groot zijn. Nu de Wet Hillen wordt afgeschaft, betalen de mensen zonder hypotheekrenteaftrek voor een groot deel de rekening van de mensen die wel hypotheekrenteaftrek hebben. Wie netjes extra aflost betaalt de rekening. Dat is op zijn minst zeer opvallend.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigenwoningforfait 2022Eigenwoningforfait 2022Het eigenwoningforfait 2022 en 2023 is een dure eigenhuis-belasting. Bezit u een eigen woning dan is het eigenwoningforf…
Hypotheekaflossing fiscaal aftrekbaar makenHypotheekaflossing fiscaal aftrekbaar makenDe hypotheekschuld bedraagt circa 702 miljard euro in ons land (1 januari 2019), maar die zou door het fiscaal aftrekbaa…
Eigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrekEigenwoningforfait betekent minder hypotheekrenteaftrekDoor een hogere eigenwoningforfait (huurwaardeforfait) minder hypotheekrenteaftrek: uw hypotheekrente minus eigenwoningf…
Eigenwoningforfait 2021: bijtelling bij uw inkomenEigenwoningforfait 2021: bijtelling bij uw inkomenHet eigenwoningforfait 2021 is een belasting op uw woning die u geld kost bij de inkomstenbelasting. Het eigenwoningforf…

Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit?Loonbelasting 2021: gaat u netto vooruit?De loonbelasting gaat in 2021 omlaag, het belastingstelsel is wat gemoderniseerd. Er zijn in 2021 twee belastingschijven…
Schenking 2018: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingSchenking 2018: vrijstellingen en tarieven schenkbelastingMet een schenking in 2018 doet u een ander een groot plezier. De te betalen schenkbelasting hoeft ook niet hoog te zijn…
Reacties

John, 17-11-2017
Goedemiddag,
Wanneer straks (2019?) weer bijtelling eigenwoningforfait geldt ivm afschaffing Wet Hillen is de vraag: Is de hypotheekrente over de restanthypotheek dan ook weer aftrekbaar?
En kan het ivm het gefaseerd verdwijnen van de Wet Hillen nadelig zijn om extra af te lossen op de restanthypotheek; stel dat je dit op 1-1-2018 wil doen?
Hartelijk dank voor elke reactie! Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste John,
De hypotheekrente op uw eigen woning blijft aftrekbaar, maar de bijtelling van het eigenwoningforfait zorgt ervoor dat de aftrek op enig moment voor iedereen met een relatief kleine hypotheek omslaat in een per saldo bijtelling. Met aflossen hebt u eerder last van het afschaffen van de wet Hillen, anderzijds is de spaarrente momenteel ook laag.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Hein, 02-11-2017
Is het wel eerlijk dat mensen met een hypotheek een groot belastingvoordeel hebben ten opzichte van mensen zonder hypotheek? Is er rekening mee gehouden dat een afgeloste eigen woning een compensatie kan zijn van het hebben van een laag inkomen of pensioen (oudedagvoorziening)? Wonen is een primaire levensbehoefte en zou in zijn geheel van de belastingopbrengsten moeten worden afgezonderd, belasting heffen zou alleen moeten gaan over de inkomsten aan geld niet aan goederen. Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Hein,
Helaas wordt schulden maken fiscaal beloond (hypotheekrenteaftrek), terwijl juist het aflossen van een eigen woning fiscaal beloond zou moeten worden. De Wet Hillen voorziet daar in, maar Rutte 3 niet.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Martijn, 09-10-2017
Tenenkrommend deze maatregel, om de wet Hillen langzamerhand te killen en het eigenwoningforfait weer mee te laten tellen bij je belastingen.

Dit laat zien hoe onbetrouwbaar onze Nederlandse Overheid, met alle politieke maatregelen is geworden. Lijkt me niet gezond voor de woningmarkt. Heb je je eigen woning met hard werken afgelost voordat je pensioen gaat, wordt je daarna nog gepakt op een verondersteld voordeel op wonen (de nadelen zijnde het onderhoud etc. van je woning mag je niet aftrekken van de belastingen).

Onbegrijpelijk dat vooral VVD en CDA hiermee tevoorschijn komen met de nieuwe plannen van het aanstaande kabinet, ik voorspel voor deze partijen mocht dit in deze vorm doorgang gaan vinden in de Eerste en Tweede kamer, eenzelfde lot als de PVDA namelijk groot zetelverlies.

Nee, je toekomst opbouwen met dit wispelturige politieke beleid is uiterst moeilijk. Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Martijn,
Zeker, vergeet ook D'66 niet. Er wordt een nieuwe aflosboete ingevoerd voor wie braaf zijn hypotheek aflost:

https://financieel.infonu.nl/belasting/184566-aflosboete-eigen-woning-meer-belasting-betalen.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Rien Geurken, 07-10-2017
Onbegrijpelijk, ondoordacht, onbehoorlijk bestuur. Brengt veel alleenstaande ouderen in de problemen. Eerst stimuleren dan financieel plukken. Dit om de rijken met hoge schulden de pamperen. Kan dit bijna niet geloven. Ben boos! Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Rien Geurken,
Zeer merkwaardig inderdaad.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

H. V. D. Burgt, 07-10-2017
Vraag: Heb een huis van 400000,- hypotheek 35000,- het huurwaardeforfait is dus 3000,-
Waar moet ik deze 3000,- straks bij optellen. Box 1 Of box 3? Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste H. V. D. Burgt,
De bijtelling voor de eigen woning is in box 1, u gaat er dus het hoge belastingtarief over betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Niels, 07-10-2017
Met verbazing lees ik het voornemen om de wet Hillen af te schaffen. Als ik mij niet vergis is deze wet in het leven geroepen om de voordelen voor diegenen die rente aftrekken deels te beperken. Ik begrijp niet goed dat indien iemand zijn hypotheek heeft afgelost en derhalve geen voordeel meer kan hebben van de renteaftrek in de nieuwe plannen dan wel een volledig eigen woning forfait zou moeten gaan betalen. Dat is onrechtvaardig en ook volledig tegen de geest in van de politieke oproep om meer af te lossen. Ik hoop en verwacht dat de Tweede en Eerste Kamer de plannen op dit punt zullen wijzigen. Vanuit politiek besef zou ik het heel goed begrijpen dat deze afschaffing van de Wet Hillen geheel niet ter tafel gaat komen. Reactie infoteur, 10-05-2020
Beste Niels,
Klopt, maar de politiek is nogal eens grillig.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-11-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Belasting
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.