Woonlastenbescherming

Woonlastenbescherming Een hypotheek zorgt voor vaste maandlasten die zijn afgestemd op je inkomen. Maar wat als (een deel van) dit inkomen nu wegvalt? Daarvoor kun je een woonlastenbescherming afsluiten bij een verzekeraar. Dit artikel zal ingaan op de werking van een woonlastenbescherming en waar je op moet letten als je er één afsluit.

Wat houdt woonlastenbescherming in?

Wanneer je een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, krijg je te maken met vaste woonlasten. Deze woonlasten zijn vaak berekend aan de hand van een baan die jij of je partner tijdens het afsluiten van deze hypotheek had. Maar wat nu wanneer je werkloos of arbeidsongeschikt wordt? Dit heeft grote effecten voor je inkomen. Een probleem dat ontstaat is dat je niet meer genoeg inkomen hebt om aan je woonlasten te voldoen. Er is wettelijk vastgelegd dat je een uitkering van de overheid krijgt wanneer je inkomen wegvalt. Echter is het zo dat deze vaak niet voldoende is om aan je woonlasten te voldoen aangezien deze uitkering lager is dan je laatst verdiende loon (waarop de woonlasten zijn berekend). Daarom is woonlastenbescherming in het leven geroepen. Veel verzekeraars bieden dit aan om, wanneer de teruggang in inkomen zo groot is dat je niet meer kan voldoen aan je lasten, je te verzekeren van een uitkeren waardoor (een deel van) de woonlasten alsnog voldaan kunnen worden.

Waar moet je op letten?

Natuurlijk is er, net als met alle andere verzekeringen, veel keuze uit verzekeraars en opties. Het eerste waar goed op gelet moet worden is de periode, na het wegvallen van je inkomen, die niet gedekt wordt (vaak is dat 6 maanden, maar dat verschilt per verzekeraar). Daarnaast is het belangrijk om te kijken of er nog een limiet aan de uitkering zit. Sommige verzekeraars stellen een bepaald maximum maandbedrag of totaal bedrag dat uitgekeerd zal worden wanneer iemands inkomen wegvalt. Dit laatste hoeft niet per se een probleem te zijn, aangezien het wel genoeg tijd biedt om te verhuizen naar een huis met lagere kosten, maar het is wel belangrijk om er op te letten. Tot slot verschillen de verzekeraars nogal wat betreft uitsluitingen. Zeker bij arbeidsongeschiktheid kennen veel verzekeraars allerlei clausules waardoor een bepaalde vorm van arbeidsongeschiktheid niet gedekt wordt. Let hier dus goed op en kijk niet alleen naar de verzekeraar die de laagste prijs biedt. Je betaalt immers meer voor meer service en opties.

Hoe werkt een woonlastenbescherming?

Er zijn bij de meeste verzekeraars twee opties wat betreft het betalen van een woonlastenbescherming. De eerste en meest gebruikte is die van een maandelijkse premie. Hierbij betaal je maandelijks een bedrag aan de verzekeraar zolang je nog wel voldoende inkomen hebt en gaat de verzekering in werking zodra het inkomen wegvalt. De tweede en minder gekozen optie is om het hele premiebedrag in één keer te betalen. Het voordeel van deze optie is dat je maandelijkse lasten lager zijn (je hebt immers niet elke maand de premie erbij). Daarnaast is het meestal mogelijk om deze eenmalige premie te financieren uit je hypotheek (je hypotheek wordt dan iets hoger). Deze optie van een eenmalige premie wordt vaak niet aangeraden en professioneel advies wordt aangeraden wanneer je deze optie toch zou overwegen.

Advies

Tot slot is het aan te raden om je verder te laten inlichten over deze mogelijkheid. Denk ook goed na of je een dergelijke verzekering wel nodig vindt. Wanneer je de kans op het wegvallen van (een deel van) je inkomen niet zo groot acht, moet je je misschien afvragen of een verzekering wel op zijn plaats is. Daarnaast wordt er bij de berekening van de maandlasten van een hypotheek ook vaak al rekening gehouden met eventueel wegvallen van een deel van het inkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil bruto en netto hypotheekBruto en netto maandlasten hypotheek: Wat is het verschil tussen bruto en netto hypotheek? En hoe kun je de netto maandl…
Verschil tussen bruto maandlasten en netto maandlasten?Verschil tussen bruto maandlasten en netto maandlasten?De hypotheekrente die u maandelijks moet betalen aan de geldverstrekker, zijn bruto maandlasten. De netto lasten zijn af…
Woonlastenverzekering biedt beschermingDe eerste generatie woonlastenverzekeringen hebben gezorgd voor een imagoschade voor het product en voor de verzekeraars…
Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden?Hoe laat u uw nabestaanden achter bij overlijden?Het gezin kan alleen blijven draaien zolang er maandelijks een inkomen binnen komt. De huidige gezinnen draaien niet mee…

Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geen of een geringe eigenwoningschuld hebben is wel prettig. U betaalt dan door de Wet Hillen geen of weinig hypotheekre…
Verhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuld, wat zijn de regels? Er dreigt een restschuld, hoe kunt u dan toch verstandig verhuizen, ho…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.