Hypotheekadvies: 5 geldbesparende tips!

Hypotheekadvies: 5 geldbesparende tips! Hypotheekadviseurs zijn duur. Deze 5 tips kunnen je al een heel eind op weg helpen in het kiezen voor een hypotheek en daarmee het kopen van een huis minder duur maken. Belangrijk is dat je goed vergelijkt en houd daarbij de volgende punten in je achterhoofd.

Nationale hypotheek garantie

Kijk altijd of je in aanmerking komt voor de Nationale hypotheek garantie (NHG). Deze kan je tussen de 0,3 en 0,6% schelen op je jaarlijkse kosten voor het betalen van de hypotheekrente. De NHG kan worden afgesloten bij een hypotheek van maximaal 265.000 euro dus houd daar rekening mee.

Verzekeringen

Pas op dat je niet te veel betaalt aan verzekeringen. Er zijn verzekering die de gehele hypotheek vergoeden wanneer één van de partners komt te overlijden. Deze hypotheken zijn vaak heel duur in verhouding tot het risico dat je loopt. Het is niet erg als er nog (een deel van de) schuld overblijft na het overlijden van één van de partners omdat dit vaak nog makkelijk kan worden bekostigd door de ander. Kijk hier goed na en laat je niet zomaar overhalen tot een dure verzekering, het kan je veel geld besparen.

Rentestand

Veel mensen kijken alleen naar de rente als ze kiezen voor een hypotheek. Echter is de laagste rente niet altijd een garantie voor de beste deal. Kijk ook naar de voorwaarden die een hypotheekverstrekker heeft. Sommige hypotheekverstrekkers zijn iets duurder, maar daar staan dan goede voorwaarden tegenover. Zo kan het zijn dat vervroegd aflossen niet mogelijk is bij een goedkope hypotheek en verschillen regels wat betreft het meenemen van een hypotheek. Ook moet je informeren naar de toekomstige rentes. Wat nu een lage rente kan lijken kan mogelijk snel oplopen. Daarnaast zijn hogere rentes vaker stabiele rentes zijn waardoor ze op de langere termijn voordeliger zijn.

Eigen vermogen

Het inbrengen van eigen vermogen is belangrijk. Probeer minimaal 10% van het totale aankoopbedrag van het huis zelf in te leggen (en het liefst nog meer). Echter moet je oppassen dat je niet al je geld investeert in je huis. Het kopen van een huis geeft meer kosten dan alleen de aankoop, misschien blijkt na aankoop dat er meer moet gebeuren dan je had verwacht, of gaat na twee maanden de wasmachine alweer kapot. Houd hier altijd een bedrag voor achter. Geadviseerd wordt een bedrag van 25.000 euro, maar als je net een nieuwe woning hebt is dat natuurlijk lastig. Het is tot 2018 mogelijk om belastingvrij 100.000 euro te ontvangen als gift voor het kopen van een huis. Kijk dus of het mogelijk is om een deel van het eigen vermogen door bijvoorbeeld je ouders, een oma of een kennis gefinancierd kan worden.

Inkomen

Bereken de maandlasten die je kunt missen niet te rooskleurig. Denk na over hoe zeker je bent van het inkomen waarop de maandlasten gebaseerd zijn en denk ook na over problemen als arbeidsongeschiktheid en scheiding. Geadviseerd wordt om het tweede inkomen maar voor 50% mee te tellen in het bereken van de maandlasten om zo later problemen te voorkomen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Otisnu, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jazeker. De HypothekerJazeker. De HypothekerJazeker. De Hypotheker. Iedereen heeft deze zin wel eens ergens gehoord of gelezen in een reclame. Wat is de Hypotheker…
Hypotheek afsluiten via het internetHypotheek afsluiten via het internetSinds januari 2013 biedt het bedrijf eyeOpen de mogelijkheid om via het internet advies in te winnen over het afsluiten…
Je hypotheek zelf afsluitenVrijwel iedereen die een huis gaat kopen heeft het benodigde bedrag niet op een spaarrekening staan. Je zult moeten lene…
Minder kosten voor hypotheekadvies door online afsluitenMinder kosten voor hypotheekadvies door online afsluitenEen hypotheek afsluiten kost tijd en geld. Zo moet men normaliter betalen voor hypotheekadvies, afsluitkosten en notaris…

Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geringe eigenwoningschuld hebben (Hillen)Geen of een geringe eigenwoningschuld hebben is wel prettig. U betaalt dan door de Wet Hillen geen of weinig hypotheekre…
Verhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuldVerhuizen met een restschuld, wat zijn de regels? Er dreigt een restschuld, hoe kunt u dan toch verstandig verhuizen, ho…
Otisnu (58 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.